Τομέας Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΕΠΑΜ: Κάθε πλεόνασμα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αποπληρωμή παλαιών χρεών σύμφωνα με τα δημοσιονομικά Στοιχεία του 2016


Μετά τις διθυραμβικές κυβερνητικές ανακοινώσεις περί των δημοσιονομικών στοιχείων του 2016 και το "επιτευχθέν πρωτογενές πλεόνασμα", ο Τομέας Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΕΠΑΜ αναφέρει τα εξής: 


Η Κυβέρνηση Σύριζα-Ανέλ ανακοίνωσε χθες, μέσω της Ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, πανηγυρικά, την δημιουργία δημοσιονομικού πλεονάσματος, για το έτος 2016, ύψους 6,9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δημοσιονομικό πλεόνασμα σημαίνει ότι οι εισπραχθέντες φόροι, το 2016, ήσαν μεγαλύτεροι των κρατικών δαπανών κατά 6,9 δις.

Και ως είθισται, έπιασαν δουλειά οι αγράμματοι ινστρούχτορες των ΜΜΕ, τα γνωστά παπαγαλάκια κατά το κοινώς λεγόμενο, πληροφορώντας ψευδώς τον ελληνικό λαό, ότι επίκειται διανομή του "πλεονάσματος", για να έλθει η πολυπόθητη "ανάπτυξη"! Αγνοώντας το στοιχειώδες, το οποίο κάθε εχέφρων πρωτοετής φοιτητής των οικονομικών σχολών γνωρίζει, ότι κάθε πλεόνασμα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αποπληρωμή παλαιών χρεών του Κράτους.

Άλλωστε ποια θα ήταν η αιτία να φορολογηθούν οι πολίτες πιο πολύ για να δημιουργηθεί πλεόνασμα, αν αυτό είχε σαν στόχο να επιστραφεί σε αυτούς ευθύς εξ αρχής.

Ο λογαριασμός δαπάνες του κράτους, που αντιστοιχεί στους φόρους, έχει μεριμνήσει γι’ αυτό και για την αναδιανομή του εισοδήματος εκ των προτέρων.

Κατά συνέπεια το πλεόνασμα του κράτους ούτε αναδιανέμεται, ούτε αποταμιεύεται. Το πλεόνασμα οικονομικά μετριέται ως μια ροή κατά την οποία τα έσοδα του κράτους είναι μεγαλύτερα από τα έξοδα και εκφράζεται με την μορφή εισπρακτικής αξίωσης του δημόσιου τομέα επί του ιδιωτικού τομέα με στόχο την αποπληρωμή χρεών.

Με άλλα λογία το πλεόνασμα στραγγίζει την ρευστότητα των πολιτών και της οικονομίας.

Επιχαίρουσα η Κυβέρνηση για το κατόρθωμα της, παρέλειψε να μας πει πως αυτό το κατόρθωσε και αν πράγματι το κατόρθωσε.

Κατ’ αρχήν σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, τα έσοδα του Κράτους ανήλθαν το 2016 στο ποσό των 87,4 δις ευρώ ενώ το 2015 τα έσοδα ανήλθαν στο ποσό των 84,8 δις. Δηλαδή η φορολογία ανήλθε κατά 2,6 δις ευρώ. Παράλληλα η Κυβέρνηση πιστή όσο καμία άλλη στα Μνημόνια, στο καθήκον της διάλυσης του Κράτους, μείωσε τις δαπάνες της από 95,2 δις ευρώ το 2015 στα 86,1 δις ευρώ, ήτοι κατά 9,1 δις ευρώ, πάντα σύμφωνα με το Δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ.

Κατά την κρατούσα όμως οικονομική θεωρία και πράξη, η μείωση των κρατικών δαπανών συνιστά κατά ευθύ λόγο, αύξηση της φορολογίας και κατά συνέπεια αιτία περαιτέρω οικονομικής συρρίκνωσης. Στη γλωσσά της νεοφιλελεύθερης Κυβέρνησης μας αυτό λέγεται «νοικοκύρεμα» άσχετου αποτελέσματος, λόγου χάρη αύξηση της ανεργίας.

Το ερώτημα που εγείρεται είναι αν πραγματικά, μετά από τόσες θυσίες, επετεύχθη αυτό το πλεόνασμα, γιατί αν όντως έχει επιτευχθεί, πως είναι δυνατόν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, το χρέος να αυξήθηκε από τα 311,6 δις ευρώ το 2015 στα 314,8 δις ευρώ το 2016 δηλαδή να αυξήθηκε κατά 3,2 δις ευρώ.

Η αλήθεια είναι ότι το πλεόνασμα που επετεύχθη, μετά από τόσες θυσίες, ήταν μόλις 1,3 δις ευρώ, αφού τα έσοδα της Κράτους ήσαν 87,4 δις ευρώ και οι δαπάνες 86, 1 δις ευρώ.

Το πλεόνασμα των 6,9 δις ευρώ, θα της πρόεκυπτε της Κυβέρνησης αν δεν είχε να πληρώσει τους τόκους και άλλες δαπάνες το 2016 άλλα που δυστυχώς είχε.

Με άλλα λόγια, και πάντα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι συνολικές δαπάνες του κράτους ισούνται με τους τόκους συν τις πρωτογενείς δαπάνες (αμοιβές εξηρτημένης εργασίας, κοινωνικές παροχές, δαπάνες σε προϊόντα και υπηρεσίες, επιδοτήσεις, τρέχουσες μεταβιβάσεις, κεφαλαιακές μεταβιβάσεις). Αν από τις συνολικές δαπάνες αφαιρέσουμε μόνο τις πρωτογενείς δαπάνες τότε -θεωρητικά- προκύπτει πλεόνασμα 1,3 δις ευρώ. Και αυτό μόνο με το στράγγισμα της οικονομίας με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα που ανέρχονται ήδη στα 5 δις ευρώ και την αύξηση της φορολογίας κατά 2,5 δις, οπότε χωρίς αυτά, το πλεόνασμα θα μετατρέπονταν σε έλλειμμα (5+2,5-1,3=6,2 δις ευρώ). Ισχυρίζεται όμως η κυβέρνηση, ότι αν δεν είχε να πληρώσει και τους τόκους τότε το πλεόνασμα θα ήταν 6,9 δις ευρώ. 

Άνθρακες ο θησαυρός
. Οι ξένοι θα πάρουν για φέτος μόνο 1,3 δις ευρώ συν ότι ιδιωτικοποιήσουν που το λέμε στο πλαίσιο του γλωσσικού ιμπεριαλισμού «ξένες επενδύσεις».

Τελικά ποιο είναι το πραγματικό έλλειμμα ή πλεόνασμα;

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, Η Ελλάδα με αριθμούς, Απρίλιος 2017, (είναι και στο διαδίκτυο) ο πίνακας 2 που μας δίνει τα στοιχεία για το ΑΕΠ της χώρας από το 2005 έως το 2016 μας αποκαλύπτει εμμέσως πλην σαφώς το έλλειμμα του 2016, το όποιο φθάνει τελικά στο ύψος των 8,8 δις ευρώ!

Διανύουμε τον 9ο χρόνο λιτότητας και τον 8ο χρόνο μνημονίων και λιτότητας και κάθε χρόνο αποκαλύπτεται ότι η πολιτική αυτή δεν είναι μόνο ατελέσφορη άλλα είναι καταστροφική για την Πατρίδα.

Οφείλουμε λοιπόν να γυρίσουμε σελίδα, να επιστρέψουμε στο Εθνικό Νόμισμα, διότι είναι ο μόνος δρόμος για την σωτηρία της χώρας και του ελληνικού λαού.


Αθήνα 22-4-2017
Δελτίο Τύπου

ΕΠΑΜ: Δημοσιονομικά Στοιχεία έτους 2016 και πρωτογενές πλεόνασμα

Το Γραφείο Τύπου του ΕΠΑΜ 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.