Σβάστικα: Ένα ιερό σύμβολο 12.000 χρόνων που μετατράπηκε σε σύμβολο του θανάτου


Η σβάστικα αποτελεί παγκοσμίως ένα από τα πιο παρεξηγημένα σύμβολα και όχι άδικα, μιας και συνδέθηκε με την πιο απάνθρωπη ιδεολογία του πλανήτη, τον ναζισμό. Όμως, το σύμβολο αυτό με βάση την μακρόχρονη ιστορία του μόνο μισητό δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί.


Με προέλευση περίπου 12.000 ετών, η σβάστικα υπήρξε ιερό σύμβολο του Ινδουισμού, του Βουδισμού και του Τζαϊνισμού, ενώ αργότερα συναντήθηκε και σε άλλους αρχαίους πολιτισμούς όπως των Αρχαίων Ελλήνων, των Περσών, των Βίκινγκ, των Κελτών και των πολιτισμών των ιθαγενών της Βόρειας Αμερικής κατά την προκολομβιανή περίοδο.

Ετυμολογικά, η σβάστικα προέρχεται από τα σανσκριτικά και σημαίνει «να είσαι τυχερός». Αποτελούσε σύμβολο καλοτυχίας, ειρήνης και ευημερίας. Βέβαια, όπως κάθε σύμβολο, έτσι και η σβάστικα μπορούσε να έχει θετική ή αρνητική σημασία, ανάλογα το σχεδιασμό της. Ο δεξιόστροφος αγκυλωτός σταυρός που ονομάζεται «σβάστικα», είναι για τους Ινδουιστές σύμβολο του θεού Βισνού και του ήλιου ενώ ο αριστερόστροφος αγκυλωτός σταυρός που λεγόταν «σωβάστικα», είναι σύμβολο της θεάς Κάλι και της μαγείας.

Καμπάνια Ινδουιστών για τη σβάστικα

Για τους Βουδιστές, η σβάστικα είναι σύμβολο τύχης, ευημερίας, αφθονίας και αιωνιότητας. Το σύμβολο μάλιστα είναι χαραγμένο σε πολλά αγάλματα του Βούδα, κοντά στο σημείο της καρδιάς.


Όσον αφορά την αρχαία Ελλάδα, η σβάστικα ή αλλιώς «γαμμάδιον» και «τετρασκέλιον» ήταν ιερό μυστικιστικό σύμβολο του Ήλιου και σήμαινε καλή τύχη, ευδαιμονία, γονιμότητα και ευλογία. Ο φιλόσοφος και μαθηματικός Πυθαγόρας, την είχε ονομάσει «τετρακτύς» και αποτέλεσε την ουσία της διδασκαλίας του. Χρησιμοποιούταν ευρέως στην αρχιτεκτονική και την τέχνη ενώ ήταν και ένα από τα σύμβολα του Δία.

Αρχαιοελληνικό αγγείο που αναπαριστά τη θεά Άρτεμη περιτριγυρισμένη από σβάστικες

Η σβάστικα έφτασε να ταυτιστεί με την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία του Χίτλερ τον 20ο αιώνα, εξαιτίας μιας θεωρίας που είχε αναπτύξει ο Ερρίκος Σλήμαν τον 19ο αιώνα. Ο Γερμανός αρχαιολόγος, κατά τις ανασκαφές του στην αρχαία Τροία, ανακάλυψε αντικείμενα που έφεραν το σύμβολο της σβάστικας και επειδή τέτοια σύμβολα είχαν ανακαλυφθεί και στη Γερμανία, θεώρησε πως ήταν ένα κοινό θρησκευτικό σύμβολο που συνέδεε τους γερμανικούς με τους ελληνικούς και περσικούς πολιτισμούς καθώς και εκείνους της Μ. Ανατολής.

Έτσι λοιπόν ο Χίτλερ μετέτρεψε ένα ιερό σύμβολο σε σύμβολο του θανάτου. Όπως έγραφε και ο ίδιος, το κόκκινο χρώμα της σημαίας αντιπροσώπευε την σοσιαλιστική ιδέα, ο λευκός δίσκος απεικόνιζε την εθνικιστική ιδέα ενώ η σβάστικα σήμαινε την πάλη του «Άριου» για την τελική επικράτηση έναντι των υπολοίπων.

Πηγή: mixanitouxronou.gr μέσω nonpapernet


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.