Η Ελλάδα έφερε κοντά Κίνα και Δύση
Μία νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει όλα όσα γνωρίζαμε για την εξερεύνηση της Ανατολής.
Αναλυτικότερα, ειδικοί συμπεραίνουν ότι στην Κίνα είχαν φτάσει πρώτοι οι Έλληνες, 1.500 χρόνια πριν από τον διάσημο εξερευνητή Μάρκο Πόλο.
Ειδικότερα, οι αρχαιολόγοι εισηγούνται πως η έμπνευση για τη δημιουργία του στρατού από τερακότα (σ.σ.: πήλινα γλυπτά στρατιωτών) που βρέθηκε στον τάφο του πρώτου Κινέζου αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ κοντά στην περιοχή μπορεί να προήλθε από την Αρχαία Ελλάδα.
Οι ειδικοί εκτιμούν ακόμη πως αρχαίοι Έλληνες τεχνίτες δεν αποκλείεται να εκπαίδευσαν εκεί ανθρώπους για την κατασκευή αυτών των αγαλμάτων, τον 3ο αι. π.Χ.
«Έχουμε πλέον στοιχεία που καταδεικνύουν μια άμεση σύνδεση ανάμεσα στον πρώτο Κινέζο αυτοκράτορα και στη Δύση, πριν από το άνοιγμα του δρόμου του μεταξιού. Αυτό χρονολογείται πολύ νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε πριν» ανέφερε ο αρχαιολόγος Li Xiuzhen του Μουσείου για το Μαυσωλείο του αυτοκράτορα Qin Shi Huang's.
Μια άλλη μελέτη καταδεικνύει ότι ευρωπαϊκής προέλευσης μιτοχονδριακό DNA εντοπίστηκε σε διάφορα σημεία της επαρχίας Xinjiang. Αυτό, κατά τις εκτιμήσεις, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι Δυτικοί είχαν ίσως ζήσει και είχαν πεθάνει εκεί, πριν από την περίοδο της πρώτης αυτοκρατορίας στην Κίνα.
Αγρότες το 1974 ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν θαμμένα 8.000 πήλινα αγάλματα του στρατού από τερακότα σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από τον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα. Παρ' όλα αυτά, δεν υπάρχουν ενδείξεις για τη δημιουργία αγαλμάτων σε ανθρώπινα μεγέθη στην Κίνα, πριν -τουλάχιστον- από την κατασκευή του ταφικού μνημείου. Αγάλματα που είχαν δημιουργηθεί νωρίτερα ήταν απλοϊκά κατασκευασμένα και δεν ξεπερνούσαν τα 20 εκατοστά.
Ο Xiuzhen εξηγεί ότι οι επιρροές αυτές πρέπει να προήλθαν από παράγοντα έξωθεν της Κίνας. «Τώρα πιστεύουμε ότι ο πήλινος στρατός, οι ακροβάτες και τα χάλκινα αγάλματα που βρέθηκαν στο σημείο έχουν την έμπνευσή τους στην αρχαία Ελλάδα» ανέφερε.
Ο καθηγητής Lukas Nickel από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης ανέφερε ότι τα αγάλματα με ακροβάτες του τσίρκου που βρέθηκαν πρόσφατα στον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα υποστηρίζουν αυτήν τη θεωρία.
Ο ίδιος εκτιμά πως ο πρώτος αυτοκράτορας της Κίνας είχε επιρροές από την άφιξη των ελληνικών αγαλμάτων στην Κεντρική Ασία έναν αιώνα μετά τον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος πέθανε το 323 π.Χ.
«Φαντάζομαι ότι ένας Έλληνας γλύπτης βρέθηκε εκεί και εκπαίδευσε τους ντόπιους» λέει.
Δεν υπάρχουν σχόλια: