Tvgate: Μετά το σκάνδαλο VW και η Samsung κατηγορείται για «πειραγμένες» τηλεοράσεις.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ



Σύμφωνα τον Guardian, στο στόχαστρο των ερευνητών βρίσκεται πλέον και η Samsung μια και κάποιες από τις τηλεοράσεις της, έχουν πολύ μικρότερη κατανάλωση ρεύματος κατά τη διάρκεια των δοκιμών και της έγκρισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες, από την κατανάλωση που παρουσιάζουν μετά, κατά την διάρκεια της κανονικής τους λειτουργίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε έρευνες για εξαπάτηση των δοκιμών, και έχει δεσμευθεί να θεσπίσει αυστηρότερους κανονισμούς της ενεργειακής απόδοσης, προκειμένου να απαγορευθούν οι «παραπλανητικοί μηχανισμοί» σε τηλεοράσεις ή άλλα καταναλωτικά προϊόντα, μετά από ανησυχίες που έχουν εκφράσει πολλά κράτη της Ε.Ε.


Από την πλευρά της η Samsung αρνείται το γεγονός ότι ένα χαρακτηριστικό που έχουν οι τηλεοράσεις τους με την ονομασία «motion lighting» είναι κάτι αντίστοιχο με το πρόγραμμα της VW ώστε να εξαπατήσει τα τεστ ενεργειακής απόδοσης.

Η εταιρία υποστηρίζει ότι αυτό το χαρακτηριστικό χρησιμεύει για να μειώνει την φωτεινότητα της οθόνης σε διάφορες συνθήκες, όπως για παράδειγμα όταν παίζονται ταινίες δράσης, προγράμματα με σπορ, αλλά και σε συνθήκες με αργή δράση όπως τα δελτία καιρού. Και πως δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη για να μπαίνει σε λειτουργία κατά τη διάρκεια των δοκιμών ενεργειακής απόδοσης.

«Δεν υπάρχει καμία σύγκριση μεταξύ του «motion lighting» και αυτού που έκανε η VW» δήλωσε εκπρόσωπος της Samsung. «Δεν πρόκειται για μία λειτουργία που ενεργοποιείται μόνο στα τεστ, αλλά είναι ενσωματωμένη πάνω στην συσκευή, και ενεργοποιείται όποτε θεωρηθεί απαραίτητο για να μειωθεί η κατανάλωση».

Σύμφωνα με το ανεξάρτητο εργαστήριο ComplianTV που χρηματοδοτείται από την ΕΕ το σύστημα «motion lighting» της Samsung μείωνε σημαντικά τη φωτεινότητα -και άρα την κατανάλωση- στις τυποποιημένες ηλεκτροτεχνικές δοκιμές (IEC), οι οποίες όντως έχουν πολλές σκηνές με γρήγορη δράση από διάφορα προγράμματα, τηλεοπτικά shows, DVD και ζωντανά προγράμματα.

Μετά τα τεστ που έγιναν τον Φεβρουάριο, το συγκεκριμένο εργαστήριο είχε βγάλει ένα πρώτο συμπέρασμα ότι οι τηλεοράσεις αυτές ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν μία διαδικασία δοκιμών και ανάλογα να προσαρμόσουν τη λειτουργία και την κατανάλωσή τους.
Αν και δεν υπήρξε αποκάλυψη κάποιου ειδικού software, η αναφορά του ComplianTV έκανε λόγο ότι «κάποιες τηλεοράσεις που πέρασαν από την δοκιμή, μας έδωσαν την εντύπωση ότι αναγνώριζαν πως βρίσκονταν σε κατάσταση εργαστηριακού ελέγχου».
Ο διευθυντής αυτού του εργαστηρίου Rudolf Heinz παρατηρεί πλέον ότι: «H Samsung είναι σύμφωνη με το γράμμα του νόμου, όχι όμως και με το πνεύμα του νόμου».
Aπό την άλλη πάντως, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή συγκεκριμένες κατηγορίες και αποδείξεις ότι η Samsung, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεοράσεων στον κόσμο έχει συμπεριφερθεί παράνομα.

Στην επιστολή αυτή αναφέρεται ότι «Το εργαστήριο στο οποίο κάνουν τις δοκιμές τους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αρκετές τηλεοράσεις αναγνωρίζουν το στάνταρ φιλμάκι των δοκιμών (το IEC), και αμέσως χαμηλώνουν την φωτεινότητα της οθόνης και κατεβάζουν την κατανάλωση ρεύματος. Αυτός είναι ένας τρόπος να αποφευχθούν οι αρχές εποπτείας και να εξαπατηθούν οι αγοραστές σχετικά με την κατανάλωση του προϊόντος που αγοράζουν».

Πάντως σ' αυτή την επιστολή δεν είχε αναφερθεί το όνομα της Samsung κάτι που δημιουργεί υποψίες ότι εκτός από την κορεατική εταιρία, υπάρχουν και άλλες που ακολουθούν την ίδια πρακτική.

http://www.iefimerida.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.