Το δημοσιογραφικό «θαύμα» Τάκης Χατζής

Δέκα σελίδες αφιερώνει το Hot Doc στην επαγγελματική διαδρομή του δημοσιογράφου Τάκη Χατζή. Και φυσικά αν το απόλυτα τεκμηριωμένο ρεπορτάζ του περιοδικού αφορούσε μια μεμονωμένη περίπτωση ελάχιστη βαρύτητα θα είχε.

Όμως η περίπτωση Χατζή περιγράψει μια ολόκληρη εποχή που αν είχες «μπάρμπα στην Κορώνη» -εδώ τον έλεγαν Θ. Ρουσόπουλο- μπορούσες να θησαυρίσεις με λεφτά του ελληνικού δημοσίου, άσχετα αν τα ουσιαστικά προσόντα σου ήταν ανύπαρκτα.

Συζητήσιμο είναι πάντως αν αυτές οι εποχές έχουν τελειώσει οριστικά.  Παραθέτοντας την εισαγωγή του δημοσιεύματος, παίρνουμε μια γεύση από την αποκάλυψη του περιοδικού:

Μπορεί κάποιος δημοσιογράφος να έχει μόνο απολυτήριο δημοτικού; Σύμφωνα με τα καταστατικά των Ενώσεων Συντακτών σε όλη την Ελλάδα, για να γίνει κάποιος μέλος τους, πρέπει να έχει τελειώσει τουλάχιστον λύκειο. Παρ’ όλα αυτά, ο δημοσιογράφος Τάκης Χατζής, όχι μόνο διηύθυνε τις Ειδήσεις στην ΕΡΤ με απολυτήριο δημοτικού, αλλά συμμετείχε στους πρωινούς καφέδες του Μαξίμου επί Νέας Δημοκρατίας και πληρωνόταν από τη γενική γραμματεία Ενημέρωσης, η οποία φαινόταν να κερνάει με κρατικό χρήμα αυτούς τους «καφέδες». 

Το δημοσιογραφικό «θαύμα» Χατζή περιλαμβάνει και άλλες πλευρές. Παρότι, σύμφωνα με τα αρχεία, δεν κατάφερε να τελειώσει γυμνάσιο, μένοντας στην ίδια τάξη και εγκαταλείποντάς το τελικώς, έκανε καριέρα επιδεικνύοντας μια πιστοποίηση σεμιναρίων από εργαστήριο ελευθέρων σπουδών, που απέκτησε στα 30 του χρόνια, ως πτυχίο σχολής. Εισέπραξε έτσι κοντά στο 1 εκατομμύριο ευρώ (μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές) από το ελληνικό Δημόσιο ως σήμερα.

Η απάτη αυτή απέναντι στο ελληνικό Δημόσιο δεν έχει μόνο την οικονομική της πλευρά, αλλά και την ηθική και πολιτική. Υπουργοί κάλυψαν αυτή τη δραστηριότητα του Τάκη Χατζή ενώ γνώριζαν. 

Τον τοποθέτησαν στη γενική γραμματεία Τύπου και στη συνέχεια τον απέσπασαν στη ΝΔ. Σήμερα ο Τάκης Χατζής έχει εκπομπή στην τηλεόραση και δημοσιογραφικό site. Η αγραμματοσύνη του ή η πληρότητά του είναι σε δημόσια θέα και μπορεί να κριθεί από τον καθένα. Αποτελεί, όμως, αναμφίβολα την επιβεβαίωση του ρητού πως στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις. Και μπορεί να το πληρώνει ο πολίτης.


από τον Chak-Giorgis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.