Ενοχλεί ο Εθνικός μας Ύμνος;
Είναι Ύμνος εις την Ελευθερία, που οδηγεί στην Δημοκρατία.
Του Δημοσθένη Γκαβέα από την huffingtonpost.gr
«Αν κάποιος από τους Νεοέλληνες εστάθηκε δάσκαλός μου, αυτός βέβαια ήτανε ο Σολωμός, το λέω με δέος γιατί κάθε γειτνίαση μαζί του με συντρίβει… Ο Σολωμός ήτανε πολύ μεγάλος ποιητής, και πιστεύω ότι εάν οι ξένοι μπορούσαν να διαβάσουν ελληνικά θα τον είχαν κατατάξει μέσα στους πέντε δέκα κορυφαίους του κόσμου, όλων των αιώνων».
Οδυσσέας Ελύτης «Αυτοπροσωπογραφία σε λόγο προφορικό» (εκδόσεις Ύψιλον)
Για να μην κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις. Είναι σαφές σε ποιον εθνικό ύμνο αναφέρονται. Εμείς με πολύ σεβασμό λέμε πως αν μελετήσουν τον εθνικό μας ύμνο, τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν, έχουν πολλά να μάθουν.
Ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν ενοχλεί, αφού μιλά για ελευθερία χάρη στην οποία άνθισε η Δημοκρατία και μαζί οι τέχνες και οι επιστήμες.
Ελευθερία και Δημοκρατία – η βάση του Δυτικού πολιτισμού τότε και σήμερα.
Σε αντίθεση με τον ύμνο της γειτονικής μας χώρας, τον İstiklâl Marşı, που γράφτηκε στις 12 Μαρτίου του 1921 από τον ποιητή Μεχμέτ Ακίφ Ερσόι και μεταφράζεται ως το Εμβατήριο της Ανεξαρτησίας.
Ποιο αστέρι του έθνους; Το βυζαντινό;
Το αστέρι και η ημισέληνος χρησιμοποιούταν από διάφορους λαούς τουλάχιστον από το 1.000 π. Χ. Οι Οθωμανοί Τούρκοι υιοθέτησαν το συγκεκριμένο σύμβολο από την Κωνσταντινούπολη.
Η ημισέληνος με το αστέρι σχετίζεται με το Βυζάντιο από το 300 π. Χ
Κατά την περίοδο της εξάπλωσης του Φιλίππου Β′, το Βυζάντιο υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με τον μακεδόνα βασιλιά, ωστόσο εκείνος πολιόρκησε την πόλη, το 341 π.Χ, μετά από άρνηση των Βυζαντινών να στραφούν εναντίον της Αθήνας. Οι κάτοικοί της πόλης απέδωσαν τη σωτηρία της σε θαύμα της θεάς Εκάτης, όπως μαρτυράται από άγαλμα που έστησαν προς τιμή της, αλλά και σε παραστάσεις της σε νομίσματα της εποχής. Η ημισέληνος που απεικονίστηκε σε βυζαντινά νομίσματα έγινε σύμβολο της πόλεως [1].
Το σύμβολο λέγεται πως παρέμεινε και επί Μεγάλου Κωνσταντίνου. Απλά το αστέρι που συμβόλιζε την Εκάτη πλέον συμβόλιζε την Παρθένο Παναγία.
Όπως και να έχει εξακολουθεί να επιζεί έως σήμερα με την υιοθέτησή του στη σημαία της τουρκικής δημοκρατίας.
Ποια ελευθερία; Πότε ο τουρκικός λαός και πολύ περισσότερο οι μειονότητες είχαν πραγματική ελευθερία στην Τουρκία; Επί οθωμανικής αυτοκρατορίας; Επί νεότουρκων, επί Ατατούρκ, επί Ινονού, στα μεσοδιαστήματα των πολλών πραξικοπημάτων από το 1960 ή σήμερα;
Επίσης πως ορίζεται ένα θεοσεβούμενο έθνος;
Ποιους ναούς εννοεί ο ποιητής, την Αγία Σοφία ή τις χιλιάδες εκκλησιές και μοναστήρια που χάθηκαν επειδή ήταν φτιαγμένα από τα χέρια των «απίστων»;
Και γιατί τόση εχθρότητα προς τους «απίστους» και τελικά ποιοι είναι αυτοί οι «άπιστοι»;
Ο δικός μας εθνικός ύμνος είναι Ύμνος εις την Ελευθερία, που οδηγεί στην Δημοκρατία, μιλά για τις βάσεις του Δυτικού και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, οι οποίες χτίστηκαν στις Θερμοπύλες, στη ναυμαχία της Σαλαμίνας και από αυτούς που διαχρονικά αντιστάθηκαν στην απολυταρχία της Ανατολής και ενάντια σε κάθε τύραννο.
1. Star and Crescent wikipedia
από ardin-rixi
Δεν υπάρχουν σχόλια: