Υβριδικές πιέσεις στον ΈβροΗ Τουρκία έχει κάνει εμφανή την απόφαση της να αξιοποιήσει τις μεταναστευτικές ροές, ως μέσω πίεσης στα σύνορα της χώρας μας. Όλο το καλοκαίρι τόσο στο Αιγαίο όσο και στον Έβρο, εκατοντάδες μετανάστες προσπάθησαν μέσω των δουλεμπορικών κυκλωμάτων να περάσουν σε ελληνικό έδαφος, συχνά υπό την επίβλεψη των τουρκικών αρχών, την ίδια στιγμή που οι καταγγελίες των Τούρκων αξιωματούχων για καταπάτηση των δικαιωμάτων των προσφύγων από τις ελληνικές αρχές είναι όλο και συχνότερες στο ρεπερτόριο των απειλών και προκλήσεων της Άγκυρας προς τη χώρα μας.

Χαρακτηριστικές μέσα στο καλοκαίρι που πέρασε ήταν οι περιπτώσεις των δεκάδων ιστιοφόρων που εντοπίστηκαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα (ακόμη και στα Κύθηρα ή το Ιόνιο) φορτωμένα με 100άδες ανθρώπους, αλλά και το περιστατικό με τους 38 μετανάστες σε νησίδα του Έβρου, την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου που πήρε διεθνείς διαστάσεις, μέσω των ανεπιβεβαίωτων μέχρι και σήμερα δημοσιευμάτων του Spiegel σχετικά με τον θάνατο ενός 5χρονου κοριτσιού. Θυμίζουμε ότι τότε επί μέρες, κυκλοφορούσε από ΜΚΟ και ξένα ΜΜΕ (κυρίως το γερμανικό Spiegel) η είδηση πως η Ελλάδα αφήνει δεκάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένους σε νησίδα του Έβρου, για να αποδειχθεί στη συνέχεια πως αυτοί βρίσκονταν σε τουρκικό έδαφος, με τις αρχές της Τουρκίας να προσπαθούν να τους σπρώξουν προς την Ελλάδα, όπως και τελικά έγινε στις 16/8 οπότε και εντοπίστηκαν όντως από τις ελληνικές αρχές.

Ένα παρόμοιο σκηνικό εξελίχθηκε και την Πέμπτη 8/9, όταν οι αρχές τις Τουρκίας, ενημέρωσαν τις ελληνικές αρχές πως 400 μετανάστες βρίσκονται σε ελληνική νησίδα, με την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που ακολούθησε να μην επιβεβαιώνει την πληροφορία. Η είδηση μεταδόθηκε σε δεκάδες μέσα εντός και εκτός Ελλάδας ενώ κινητοποίησε μεγάλο μέρος του μηχανισμού αποτροπής, έρευνας και διάσωσης(ΕΛΑΣ, Frontex, Ερυθρός Σταυρός) που έχει στηθεί στον Έβρο. Ψυχολογική επιχείρηση από πλευράς της Τουρκίας, αποτυχημένη απόπειρα εισόδου, δοκιμή των αντανακλαστικών των ελληνικών αρχών από την τουρκική πλευρά, εν εξελίξει προετοιμασία κάποιου μεγαλύτερου επεισοδίου που θα δούμε τις επόμενες μέρες; Άγνωστο μέχρι στιγμής το ακριβές περιεχόμενο των γεγονότων. Σε κάθε περίπτωση η Άγκυρα κατάφερε να δημιουργήσει πάλι θέμα και κινητικότητα στον Έβρο, χωρίς να μπορεί η ελληνική πλευρά να προλάβει τα γεγονότα, με τα Μέσα Ενημέρωσης (ακόμη και τα πιο έγκριτα και επίσημα) να γίνονται διακινητές fake news.

Γ. Πατ.

από edromos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.