Ο πόλεμος στην Ουκρανία βαθαίνει διαμάχη για επιρροή στην Κ.Ασία



 Από Bloomberg 

Όταν ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ταξίδεψε στην άλλη πλευρά των συνόρων στο Καζακστάν αυτή την εβδομάδα, έγραψε σε τοπική εφημερίδα ότι οι αμοιβαίες σχέσεις ήταν “ακλόνητες”. Οι δεσμοί του Καζακστάν με τον παραδοσιακό σύμμαχό του, τη Ρωσία, δεν βρίσκονται ωστόσο σε τόσο σταθερή βάση.

Το Καζακστάν, το οποίο έχει σημαντικό ρωσόφωνο πληθυσμό, αρνήθηκε να υποστηρίξει την εισβολή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία. Παράλληλα με την πολιτική του διαφωνία, το Καζακστάν έχει οικοδομήσει εναλλακτικούς οικονομικούς δεσμούς, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει ξεπεράσει τη Ρωσία ως ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του.

Είναι μόνο ένα παράδειγμα της μετατόπισης των συμμαχιών στην πίσω αυλή της Ρωσίας στην κεντρική Ασία και τον Καύκασο, καθώς τα έθνη που κάποτε ήταν σοβιετικές δημοκρατίες προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Μόσχα, αναφέρει το Bloomberg. Αυτή η διαδικασία οικονομικής και πολιτικής διαφοροποίησης επιταχύνθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας και τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν ως απάντηση.

Διαβάστε την συνέχεια στο iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.