Πολίτες Αυτοκράτορες



 Γράφει ο Γιώργος Καλεάδης

Σε συνέντευξη που παραχώρησε η αντιπρόεδρος Αξιών και Διαφάνειας της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα στο “Inside Story’ ως προς την συνάντησή της με τον πρωθυπουργό για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και σε σχέση με τον καταργηθέντα νόμο που επέτρεπε στον πολίτη να ενημερώνεται ως προς αυτές,σε σχετική ερώτηση απάντησε ως εξης: ” Το γνωρίζω αυτό.Ρώτησα.

Ρώτησα επίσης και τον λόγο για τον οποίο ο νόμος αυτός καταργήθηκε και έλαβα την έντονη διαβεβαίωση από τον πρωθυπουργό ότι θα σκεφτεί σοβαρά να επεκτείνει ξανά τα δικαιώματα των πολιτών(www.ieidiseis.gr 2-10-2022). Ουσιαστικώς και η Ε.Ε. αντιλαμβάνεται την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών στην Ελλάδα. Μία βεβαίως Ε.Ε. η οποία μπροστά στον πόλεμο αναδεικνύει τις αντιφάσεις και τις αντιθέσεις αυτής της Ενώσεως,η οποία με την επιβολή των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας,έχει δημιουργήσει μακροχρόνια προβλήματα στους πολίτες της. Στην Μ.Βρετανία- που δεν ανήκει πλέον στην Ε.Ε.-οι πολίτες καίνε δημοσίως τους λογαριασμούς της ενέργειας,καθώς αδυνατούν να τους πληρώσουν.

Στις πρόσφατες εκλογές στην Βουλγαρία το 70% των πολιτών απείχαν από την διαδικασία αυτή. Η καταγραφή ποσοστού ιστορικά υψηλού είναι αποτέλεσμα της απογοητεύσεως και της αδιαφορίας των πολιτών,που φυσικά αποτελεί πρόβλημα και όχι λύση,στα δεινά που επιφέρει στην Ευρώπη η τόσο αυτοκαταστροφική επιλογή πολιτικής απέναντι στην Ρωσία. Η δολιοφθορά στους, ρωσικών συμφερόντων, θαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1και 2, εκτοξεύει έτι περισσότερον την τιμή του φυσικού αερίου και κατά συνέπεια και τον καλπάζοντα πληθωρισμό. Το να έχουν σαμποτάρει οι ίδιοι οι Ρώσοι τους αγωγούς τους,ενώ ανέτως και ανά πάσα στιγμή είχαν την δυνατότητα να σταματήσουν την παροχή αερίου μέσω αυτών,αποτελεί σενάριο δυτικής επιστημονικής φαντασίας. Η Ευρώπη έχασε ως προς το μέλλον,ένα τεράστιο έργο ενεργειακής υποδομής και θα στραφεί και πάλι προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού,προκειμένου να καλύψει-και μαλίστα με πολύ υψηλό κόστος-τις ενεργειακές της ανάγκες.

Η συνεχής αναφορά των δυτικών ΜΜΕ ως προς την χρήση πυρηνικών όπλων από την πλευρά της Ρωσίας,σε επίπεδο προπαγάνδας και καλλιέργειας ενός τέτοιου κλίματος,προετοιμάζει ανέτως το έδαφος για χρήση αυτών των όπλων από την Δύση,χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα και αιτιολογία την απειλή χρήσης τους από την Ρωσία. Η ειρήνη, δυστυχώς,ημέρα με την ημέρα φαντάζει ένα απλησίαστο όνειρο στο εγγύς και μεσοπρόθεσμο μέλλον. Το κλίμα και οι συνέπειες του πολέμου εδραιώνονται,με πιθανότερο και πλέον ρεαλιστικό σενάριο την περαιτέρω κλιμάκωση και συντήρησή του.

Ο κόσμος αλλάζει επί το χείρον και φυσικά δεν ανήκει αποκλειστικά σε κανέναν. Λογικό και επόμενο είναι,καθώς η Ιστορία προχωρά,να δημιουργούνται νέα οικονομικά δεδομένα που τείνουν να δείχνουν ότι η παλαιά παγκόσμια αυτοκρατορική μονοκρατορία της Δύσεως οφείλει να τα λάβει υπ’ όψιν της,εάν όντως επιθυμεί την παγκόσμια ειρήνη. Το παλαιό σύστημα φυσικά αντιστέκεται και μάλιστα εξ όσων φαίνονται,θα αντισταθεί έως εσχάτων προκειμένου να διατηρήσει την παρακμάζουσα ηγεμονία του. Ωστόσο το παλαιό που δεν προσαρμόζεται στον ρου της Ιστορίας,νομοτελειακά θα συγκρούεται με αυτήν έως τελικής πτώσεως,θέλοντας να αποφύγει τις παγκόσμιες αλλαγές που συντελούνται. Το νέο διεκδικεί παγκοσμίως την θέση που του αναλογεί.

Σήμερα δημιουργείται η Ιστορία του μέλλοντος και ως προς την ειρηνική ή μη πορεία προς αυτό,υπεύθυνες σήμερα είναι οι πολιτικές ηγεσίες και τα συμφέροντα που αυτές εκπροσωπούν στην νέα παγκόσμια πραγματικότητα. Ωστόσο οι πολιτικές ηγεσίες υποτίθεται ότι υπάρχουν προκειμένου να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολιτών,τους οποίους και πάλι υποτίθεται ότι διακονούν και υπηρετούν. Σήμερα η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι τα συμφέροντα των πολιτών,ειδικά της Ε.Ε -με συγκεκριμένες διαφοροποιήσεις και εξαιρέσεις- δεν εξυπηρετούνται. Οι κρίσεις- σε όλα τα επίπεδα- μεγεθύνονται και πολλαπλασιάζονται,δεν λύνονται αλλά περιπλέκονται και οι πολίτες υπόκεινται σε πρωτόγνωρες δοκιμασίες αξιοπρεπούς επιβιώσεως,όχι στον 21ο αιώνα,αλλά σε έναν νέο σύγχρονο Μεσαίωνα,όπου μόνον η πάλη και ο αγώνας των πολιτών μπορούν και επιβάλλεται να ανατρέψουν και να αλλάξουν την εγκαθίδρυση πολυετών δεδομένων που τους επιβάλλονται. Ούτως ή άλλως η Ιστορία προχωρά πάντα με τους πολίτες και την θέση που  εκείνοι λαμβάνουν έναντι αυτής.

από iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.