Από τι «ξέμεινε» ο Πούτιν στον πόλεμο και πού το αναζητά



 Η πολεμική μηχανή της Ρωσίας είναι αυτή που «ξέμεινε» από πυρομαχικά; Συμβαίνει κάτι σημαντικότερο, όπως μεταδίδουν δυτικά μέσα ενημέρωσης και έχει να κάνει με μικρά εξαρτήματα τεχνολογίας που είναι απαραίτητα.

Είναι τα μικροτσίπ η έλλειψη των οποίων έχει προκαλέσει προβλήματα στην αγορά και στη  Δύση. Αλλά έξι μήνες μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία πλήττεται από ένα σοβαρό τεχνολογικό έλλειμμα που προκαλείται από τις κυρώσεις.

Έχοντας εκτοξεύσει (ή χάσει στη μάχη) πολύ περισσότερη πυραυλική ισχύ απ’ ό,τι περίμεναν αρχικά, οι στρατιώτες της Μόσχας βασίζονται τώρα όλο και περισσότερο σε αρχαία αποθέματα πρωτόγονων πυρομαχικών της σοβιετικής εποχής. Την ίδια ώρα οι δυτικές ένοπλες ουκρανικές δυνάμεις μάχονται για να ανατρέψουν τα δεδομένα με αντεπιθέσεις και ακριβή χτυπήματα σε αποθήκες πυρομαχικών και βασικές υποδομές, όπως γέφυρες.

Το Κίεβο γνωρίζει πολύ καλά ότι το αποτέλεσμα του πολέμου είναι πιθανό να εξαρτηθεί από το εάν η Ρωσία θα βρει τρόπο να ανακτήσει την πρόσβαση σε τσιπ υψηλής τεχνολογίας και θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα τα αποκτήσει. Προκειμένου να επισημάνει τον κίνδυνο, η Ουκρανία στέλνειπροειδοποιήσεις ότι το Κρεμλίνο έχει συντάξει λίστες αγορών με ημιαγωγούς, μετασχηματιστές, περιβλήματα, τρανζίστορ, μονωτές και άλλα εξαρτήματα, τα περισσότερα κατασκευασμένα από εταιρείες στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ολλανδία. το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ταϊβάν και την Ιαπωνία, μεταξύ άλλων, τις οποίες χρειάζεται για να τροφοδοτήσει την πολεμική της μηχανή.

Το μήνυμα είναι σαφές: Μην αφήσετε τους Ρώσους να πάρουν στα χέρια τους αυτό το gadget.

Το POLITICO επικαλείται ρωσική λίστα με τα ξεξαρτήματα που φέρεται να αναζητεί η Μόσχα: χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες προτεραιότητας, από τα πιο κρίσιμα στοιχεία έως τα λιγότερο αναγκαία. Περιλαμβάνει ακόμη και την τιμή ανά είδος που αναμένει να πληρώσει η Μόσχα, μέχρι το τελευταίο καπίκι. Ενώ το POLITICO δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα την προέλευση του καταλόγου, δύο ειδικοί στις στρατιωτικές αλυσίδες εφοδιασμού επιβεβαίωσαν ότι ήταν σύμφωνος με άλλα ερευνητικά ευρήματα σχετικά με τον στρατιωτικό εξοπλισμό και τις ανάγκες της Ρωσίας.

Με την πρώτη ματιά, η Ρωσία δεν θα πρέπει να είναι σε θέση να αποκτήσει την πιο ευαίσθητη τεχνολογία στις λίστες. Έχοντας μόνο την βασική εγχώρια τεχνολογία, το Κρεμλίνο βασίστηκε σε σημαντικούς παίκτες στις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Ιαπωνία για προμήθεια ημιαγωγών τα τελευταία χρόνια και αυτοί θα πρέπει να είναι απροσπέλαστοι λόγω των κυρώσεων. Η δυσκολία θα προέκυπτε εάν μια ενδιάμεση χώρα όπως η Κίνα επρόκειτο να αγοράσει τεχνολογίες και μετά να τις πουλήσει στη Μόσχα. Σε ακραίες περιπτώσεις, οι Ρώσοι φέρεται ότι βγάζουν τσιπς από οικιακές συσκευές όπως τα ψυγεία.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ τόνισε ότι ο πόλεμος είχε φτάσει σε ένα σημείο καμπής όπου το τεχνολογικό πλεονέκτημα αποδεικνύεται αποφασιστικό.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι Ρώσοι έχουν ήδη ξοδέψει σχεδόν το μισό… από το οπλοστάσιο τους», είπε στο POLITICO.

Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία εκτίμησε ότι η Ρωσία πλέον έχει μόλις «τέσσερις δωδεκάδες» υπερηχητικούς πυραύλους. «Αυτά είναι που έχουν ακρίβεια και έχουν ακρίβεια λόγω των μικροτσίπ που διαθέτουν. Αλλά λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, οι παραδόσεις αυτού του εξοπλισμού μικροτσίπ υψηλής τεχνολογίας… σταμάτησαν και δεν έχουν τρόπο να αναπληρώσουν αυτά τα αποθέματα».

Από τα 25 αντικείμενα που η Ρωσία αναζητά πιο απεγνωσμένα, σχεδόν όλα είναι μικροτσίπ που κατασκευάζονται από τις αμερικανικές εταιρείες Marvell, Intel, Holt, ISSI, Microchip, Micron, Broadcom και Texas Instruments. Ολοκληρώνουν τη λίστα μάρκες από την ιαπωνική εταιρεία Renesas, η οποία εξαγόρασε την IDT με έδρα τις ΗΠΑ. Η γερμανική Infineon, η οποία εξαγόρασε την Cypress με έδρα τις ΗΠΑ, μικροκυκλώματα της αμερικανικής εταιρείας Vicor και εξαρτήματα από την αμερικανική εταιρεία AirBorn. Μερικά από τα είδη μπορούν να βρεθούν εύκολα σε διαδικτυακούς λιανοπωλητές ηλεκτρονικών ειδών, ενώ άλλα έχουν εξαντληθεί εδώ και μήνες ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας έλλειψης μικροτσίπ.

Το φθηνότερο είδος στη λίστα κορυφαίων προτεραιοτήτων, ο πομποδέκτης ethernet 88E1322-AO-BAM2I000 gigabit που κατασκευάζεται από τη Marvell, προφανώς μπορεί να αγοραστεί από τη Μόσχα για 430,83 ρούβλια το τεμάχιο ή περίπου 7 €. Το πιο ακριβό αντικείμενο, μια προγραμματιζόμενη συστοιχία πύλης πεδίου 10M04DCF256I7G κατασκευασμένη από την Intel, μπορεί να αγοραστεί με 66.815,77 ρούβλια ή 1.107 € το καθένα, σύμφωνα με τη λίστα (πριν από την έλλειψη chip, θα κόστιζε κάτω από 20 €).

Όσον αφορά τη λίστα μεσαίας προτεραιότητας, εταιρείες όπως η γερμανική Harting και η ολλανδική Nexperia (η οποία εξαγοράστηκε από την κινεζική εταιρεία τεχνολογίας Wingtech το 2019) εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό. Οι Ρώσοι αναζητούν μια σειρά από περιβλήματα και συνδέσμους της Harting, έδειξε η λίστα, συμπεριλαμβανομένων των 09 03 000 6201 και 09 03 000 6104, καθώς και των 74LVC1G14GV, 125 μετατροπέων buffer, 244AP και μετατροπέων 74LVC1G14GV της Nexperia/NXP.

Ο James Byrne, διευθυντής πληροφοριών ανοιχτού κώδικα και ανάλυσης στο κορυφαίο think tank RUSI για την άμυνα και την ασφάλεια, είπε ότι είναι πιθανό η Ρωσία να αγόραζε απόθεμα δυτικών μικροτσίπ και άλλου βασικού εξοπλισμού εδώ και χρόνια, αλλά τώρα μπορεί να έχει εξαντληθεί.

Το πρόγραμμα στρατιωτικών προμηθειών της Ρωσίας είναι «εκτεταμένο, χρηματοδοτείται καλά και έχουν μια τεράστια στρατιωτική και βιομηχανική βάση που παράγει υλικό», είπε ο Μπερν. «Αλλά τώρα έχουν ξοδέψει τόσα πολλά από αυτά στην Ουκρανία, χρειάζονται μεγάλο όγκο νέων προμηθειών. Και οι κυρώσεις θα τους δυσκολέψουν περισσότερο… Άρα θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε κρίσιμα πράγματα, και γι’ αυτό βλέπουμε αυτά τα έγγραφα. Προφανώς πιστεύουμε ότι προσπαθούν να εξασφαλίσουν προμήθειες».

Σύμφωνα με τον Damien Spleeters, αναπληρωτή διευθυντή επιχειρήσεων στην Conflict Armament Research (CAR), μια οργάνωση που ειδικεύεται στην παρακολούθηση και τον εντοπισμό όπλων πολέμου που εντοπίζει επί του παρόντος εξαρτήματα που βρίσκονται στα πεδία μάχης της Ουκρανίας, είναι πολύ νωρίς για να πούμε σε ποιο βαθμό λειτουργούν οι κυρώσεις: «Ό,τι έχουμε δει μέχρι στιγμής παρήχθησαν πριν από την εισβολή. Είναι αποθέματα που χρονολογούνται πριν από τις κυρώσεις», είπε.

Αλλά οι Ρώσοι σίγουρα «εξαντλούνται» σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας Shmyhal. «Χρησιμοποιούν τον σοβιετικό εξοπλισμό και τους πυραύλους τους που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1960 ή του 70», είπε.

Η Ρωσία είναι τόσο απελπισμένη για τους πιο εξελιγμένους ημιαγωγούς για το οπλικό της πρόγραμμα, έχει καταφύγει στην αφαίρεση μικροτσίπ από πλυντήρια πιάτων και ψυγεία για χρήση στον στρατιωτικό εξοπλισμό της, δήλωσε η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο τον Μάιο, αποδίδοντας τις πληροφορίες σε Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ωστόσο, ορισμένοι Αμερικανοί βετεράνοι εθνικής ασφάλειας διαφωνούν με την αισιόδοξη εκτίμηση από την ομάδα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Λένε ότι οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν μικρή ικανότητα να εμποδίσουν άλλα καθεστώτα -ιδιαίτερα την Κίνα- να μεταφέρουν μικροτσίπ στη Ρωσία.

Οι έλεγχοι στα τσιπ «είναι σχεδόν τόσο σφιχτοί όσο μια πόρτα οθόνης», δήλωσε ο Μάθιου Τέρπιν, διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ για την Κίνα από το 2018 έως το 2019. «Η Κίνα και η Ρωσία μοιράζονται σύνορα 4.300 χιλιομέτρων. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας τρόπος να εντοπίσουμε εάν αυτά τα τσιπ περνούν από την Κίνα στη Ρωσία».

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν έχει δει στοιχεία ότι η Κίνα μεταφέρει τεχνολογίες στη Ρωσία, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει το Πεκίνο σε αυστηρές κυρώσεις. Αλλά η κινεζική κυβέρνηση είπε επίσης ότι δεν θα θέσει νέους περιορισμούς στην εμπορική της σχέση με τη Ρωσία και ο Turpin και άλλοι λένε ότι δεν υπάρχει σχεδόν κανένας τρόπος οι δυτικές κυβερνήσεις να είναι σίγουρες για τη συμπεριφορά τους.

Μια έρευνα του Reuters με τη RUSI τον Αύγουστο έδειξε ότι τα στοιχεία των αμερικανικών και άλλων δυτικών εταιρειών τεχνολογίας εξακολουθούσαν να είναι γεμάτα με ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό που βρέθηκε στο πεδίο της μάχης.

Τέτοια δυτικά εξαρτήματα, και ιδιαίτερα τα μικροτσίπ, είναι βασικά για τον στρατό της Ρωσίας να συνεχίσει τις πολεμικές του προσπάθειες.

«Οι ρωσικοί πύραυλοι και οι υπολογιστές επεξεργασίας και οι αισθητήρες της Ρωσίας είναι κατασκευασμένοι με ρωσικά εξαρτήματα. Αλλά τα πιο κρίσιμα εξαρτήματα σε αυτά, η υψηλότερη τεχνολογία, ήταν δυτικά«, είπε ο Byrne της RUSI. «Οι Ρώσοι έχουν χρησιμοποιήσει πολύ από τον εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας τους – πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, πυρομαχικά ακριβείας, τα τελευταία οχήματα μάχης πεζικού. Τώρα, καταφεύγουν σε παλαιότερο εξοπλισμό που έχουν βγάλει από την αποθήκευση. Και μέρος του στόχου των κυρώσεων είναι η επιβράδυνση της προμήθειας εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας και ουσιαστικά η ικανότητα των Ρώσων να χρησιμοποιούν αυτό το υλικό υψηλής τεχνολογίας, έτσι θα πρέπει να βασίζονται όλο και περισσότερο σε απαρχαιωμένο εξοπλισμό».

Ο Βέλγος ερευνητής, είπε: «Όλο και περισσότεροι «χαζοί» πύραυλοι εντοπίζονται στην Ουκρανία, αποδεικνύοντας πώς η Ρωσία παλεύει με τις ελλείψεις της εφοδιαστικής αλυσίδας».

Φίλοι με προνόμια

Ενώ η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και άλλες χώρες έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, η Μόσχα έχει έναν φίλο στο Πεκίνο, ο οποίος έχει ήδη παράσχει στη χώρα εξαγωγές οχημάτων εκτός δρόμου για προσωπικό διοίκησης, καθώς και εξαρτήματα drone και ναυτικές μηχανές. Όμως, όπως η Ρωσία, η Κίνα έχει επίσης δυσκολευτεί να φτάσει τους ανταγωνιστές της όταν πρόκειται για τα πιο υψηλής τεχνολογίας εξαρτήματα που χρειάζεται η Ρωσία.

«Πολλές από αυτές τις [δυτικές] εταιρείες, είναι πραγματικά εξειδικευμένες στο εξειδικευμένο κιτ, το κατασκευάζουν εδώ και πολύ καιρό. Η κινεζική βιομηχανία ημιαγωγών δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει αυτά τα πράγματα», είπε ο Byrne της RUSI.

Ο Κέβιν Γουλφ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου υπό την κυβέρνηση Ομπάμα, είπε ότι οι δυσκολίες πρόσβασης της Κίνας υποδηλώνουν νέους παγκόσμιους κανόνες, καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο συντονίζονται για να ασκήσουν πίεση στη Ρωσία.

από iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.