Σωματείο εργαζομένων στο χώρο του χορού: Ανοικτή επιστολή στο Υπουργείο Πολιτισμού



 Προς: 

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού 

Υπόψιν:

Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κας Λίνας Μενδώνη 

και Υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού, Κου Νικόλα Γιατρομανωλάκη 

Κοινοποίηση προς:

Γενική Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, Κα Ελένη Δουνδουλάκη

Γενικό Διευθυντή Σύγχρονου Πολιτισμού, Κο Μάριο Κωστάκη 

Αθήνα, 14/9/2022

Αξιότιμες κυρίες, κύριοι,

Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τις επιχορηγήσεις στον τομέα του Χορού για την περίοδο 2022-2023, έχουν προκαλέσει – στο σύνολο της χορευτικής κοινότητας – μεγάλη αγανάκτηση, βαθιά θλίψη και σοβαρό προβληματισμό σχετικά με την στήριξη ή μη της ανεξάρτητης χορευτικής δημιουργίας και των επαγγελματιών της τέχνης του Χορού. Καθώς βρισκόμαστε ήδη σε μεταβατική περίοδο επανεκκίνησης και ανασύνταξης της κοινωνίας, μετά την έξαρση της πανδημίας που έπληξε την καλλιτεχνική δημιουργία, την κινητικότητα και την ορατότητα, οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι του Χορού ωθούνται ξανά στο περιθώριο, σε συνθήκες ανεργίας και αφωνίας, με μια ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα που καθορίζει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Αντιλαμβανόμαστε δυστυχώς, πως οι απαραίτητες και ζωτικής σημασίας κινήσεις και πράξεις που θα οδηγούσαν σε ένα βιώσιμο, αναπτυξιακό, ανταγωνιστικό και ανταποδοτικό προς την κοινωνία πεδίο της τέχνης του Χορού, δεν έχουν ακόμα κατανοηθεί από τον αρμόδιο φορέα. Είναι σαφές πως υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να συνεχίσουμε.

Καλούμε το υπουργείο να κάνει τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις, έστω και εκπρόθεσμα και να ξεκινήσει εκ νέου γόνιμο διάλογο με την κοινότητα του Χορού, προγραμματίζοντας άμεσα συνάντηση, ώστε να λύσει τα χρόνια ζητήματα που υπονομεύουν την εξέλιξη της τέχνης στη χώρα και ωθούν σε αδιέξοδο τους επαγγελματίες χορογράφους και χορευτές.

Διαβάστε την συνέχεια στο iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.