Συνεχίζουν τον πόλεμο – απειλούν τους λαούς με γενικευμένη σύρραξη
Την ανάγκη για «προληπτικά πλήγματα» σε βάρος της Ρωσίας, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Μόσχα, υποστήριξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη διάρκεια συζήτησης που οργάνωσε το αυστραλιανό ινστιτούτο Lowy, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το RIA Novosti.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν διευκρίνισε σε τί είδους πλήγματα αναφερόταν, ωστόσο προκάλεσε την αντίδραση του Κρεμλίνου, το οποίο καταδίκασε την τοποθέτηση του Ζελένσκι αναφέροντας μέσω του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ ότι: «τέτοιες δηλώσεις δεν είναι παρά έκκληση για να ξεσπάσει ακόμη ένας παγκόσμιος πόλεμος με απρόβλεπτες, τερατώδεις συνέπειες».
Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο Ο Ζελένσκι λέει χαρακτηριστικά: «Τι πρέπει να κάνει το ΝΑΤΟ; Να καταστήσει αδύνατη τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία. Αυτό που είναι σημαντικό, απευθύνω για άλλη μια φορά έκκληση στη διεθνή κοινότητα… προληπτικά πλήγματα ώστε (οι Ρώσοι) να ξέρουν τι θα τους συμβεί αν τα χρησιμοποιήσουν (πυρηνικά όπλα)», συμπλήρωσε.
Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας Σερχίι Νικιφόροφ έσπευσε να διευκρινίσει πως παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις Ζελένσκι. Ειδικότερα, ανέφερε πως «ο πρόεδρος μιλούσε για την περίοδο πριν από την 24η Φεβρουαρίου (σ.σ. ημερομηνία έναρξης της ρωσικής εισβολής). Εκείνη την περίοδο, χρειάζονταν προληπτικά μέτρα για να αποτραπεί η ρωσική εισβολή. Σας υπενθυμίζω ότι τα μοναδικά μέτρα που συζητήθηκαν τότε ήταν προληπτικές κυρώσεις», δήλωσε ο Νικοφόροφ.
Στο μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκρινε χθες Πέμπτη ότι οι απειλές της Ρωσίας περί χρήσης πυρηνικών όπλων στην ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία εγείρουν κίνδυνο «αποκάλυψης» για τον κόσμο, για πρώτη φορά μετά την κρίση των πυραύλων στην Κούβα, εν μέσω του ψυχρού πολέμου.
«Δεν είχαμε βρεθεί αντιμέτωποι με την προοπτική αποκάλυψης από τις ημέρες του αμερικανού πρώην προέδρου Τζον)Κένεντι και την κρίση των πυραύλων στην Κούβα», το 1962, είπε ο κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τη συγκέντρωση κεφαλαίων ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών, στη Νέα Υόρκη. Προειδοποίησε ακόμη πως ο ρώσος ομόλογός του «δεν αστειεύεται» όταν διατυπώνει τέτοιες απειλές.
Την ίδια στιγμή ο Ζελένσκι ζητάει από τους Ευρωπαίους ηγέτες περισσότερα όπλα για να συνεχίσει τον πόλεμο με την Ρωσία, ενώ η Γαλλία σκοπεύει να στείλει κι άλλα κανόνια CAESAr στην Ουκρανία, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Αφότου ξέσπασε η ένοπλη σύρραξη, η Γαλλία έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με 18 τέτοια αυτοκινούμενα πυροβόλα 155 χιλιοστών, προσαρμοσμένα σε φορτηγά, με δραστικό βεληνεκές 40 χιλιομέτρων, καθώς και με αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ), καύσιμα, ατομικό οπλισμό και κάπου δεκαπέντε κινητά πυροβόλα 155 χιλιοστών TRF1, με ημιαυτόματη λειτουργία.
Το Παρίσι σχεδιάζει πλέον να στείλει στο Κίεβο άλλα έξι ως δώδεκα CAESAr, που προορίζονταν αρχικά για τη Δανία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ενημερωμένη πηγή. Εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να στείλει 20 Bastion, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ). Οι 27 «θα συζητήσουν για αυτά τα θέματα, για ορισμένους μηχανισμούς» σήμερα στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
από imerodromos
Δεν υπάρχουν σχόλια: