Γερμανία: Σάλος με τις δηλώσεις Αμπάς για Ολοκαύτωμα και τη σιωπή Σολτς
Σάλος έχει ξεσπάσει στη Γερμανία μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου των Όλαφ Σολτς και Μαχμούντ Αμπάς, στο φόντο της οποίας ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεν δίστασε να μιλήσει για Ολοκαύτωμα του Ισραήλ κατά Παλαιστινίων, προκαλώντας την αμηχανία του Γερμανού καγκελάριου, γεγονός που προκάλεσε με τη σειρά του σφοδρά πυρά.
«Από το 1947 μέχρι σήμερα, το Ισραήλ έχει διαπράξει 50 σφαγές σε 50 παλαιστινιακά χωριά και πόλεις, στο Νταΐρ Γιασίν, στην Ταντούρα, στο Καφρ Κάσιμ και σε πολλά άλλα. 50 σφαγές, 50 ολοκαυτώματα. Ως και σήμερα έχουμε καθημερινά νεκρούς από τον ισραηλινό στρατό. Η απαίτησή μας είναι: Σταματήστε! Αρκετά! Αφήστε μας να βρούμε ειρήνη! Ας κοιτάξουμε μπροστά, την ασφάλεια, τη σταθερότητα!», ήταν τα ακριβή λόγια του Αμπάς, του οποίου η τοποθέτηση έμεινε αναπάντητη από πλευράς Σολτς, πυροδοτώντας την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης και των γερμανικών ΜΜΕ.
Για «σκάνδαλο αντισημιτισμού στην καγκελαρία» έκανε λόγο σε σχόλιο της σύνταξής της η Bild, καταδικάζοντας τη στάση του καγκελάριου. «Ακόμη και στους μαθητές λέμε να μην σιωπούν όταν κάποιος αρνείται το Ολοκαύτωμα», υπογράμμισε η εφημερίδα. «Ο Αμπάς κατηγορεί το Ισραήλ για ολοκαύτωμα – Ο Σολτς σιωπά», ήταν το σχόλιο του περιοδικού Der Spiegel.
Ο πρεσβευτής της Γερμανίας στο Ισραήλ (και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος) Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε από την πλευρά του μέσω Twitter ότι «αυτό που είπε ο πρόεδρος Αμπάς στο Βερολίνο, περί ‘50 ολοκαυτωμάτων’, είναι λάθος και απαράδεκτο. Η Γερμανία δεν θα ανεχτεί καμία προσπάθεια άρνησης της μοναδικής διάστασης των εγκλημάτων του Ολοκαυτώματος».
Ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, επίσης μέσω Twitter, στάθηκε στο ότι ο Oλαφ Σολτς έπρεπε να είχε αντικρούσει τις δηλώσεις του παλαιστίνιου προέδρου και να του ζητήσει να αποχωρήσει από την καγκελαρία.
Η απάντηση της καγκελαρίας ήρθε δια στόματος του κυβερνητικού εκπρόσωπου Στέφεν Χεμπεστράιτ, ο οποίος αντέτεινε πως ο Όλαφ Σολτς όπως συνηθίζεται στην καγκελαρία έπειτα από τέσσερις ερωτήσεις, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους και οι δύο ηγέτες αποχώρησαν από τον χώρο της συνέντευξης Τύπου, χωρίς ο κ. Σολτς να σχολιάσει τις δηλώσεις του προσκεκλημένου του.
«Ο καγκελάριος λυπάται που δεν μπόρεσε να παρέμβει για δεύτερη φορά στη συνέντευξη Τύπου και να αντιδράσει διαφορετικά στους ισχυρισμούς» του παλαιστίνιου ηγέτη, ωστόσο το έκανε πολύ γρήγορα μετά, δήλωσε ο εκπρόσωπος, ο οποίος δέχθηκε σήμερα καταιγισμό σχετικών ερωτήσεων κατά την τακτική ενημέρωση των συντακτών. Ο κ. Σολτς «είναι εξοργισμένος και αποτροπιασμένος από τις απερίγραπτες δηλώσεις» του Μαχμούντ Αμπάς. «Η σχετικοποίηση του Ολοκαυτώματος είναι εντελώς απαράδεκτη και το να γίνεται σε γερμανικό έδαφος είναι ασυγχώρητο», πρόσθεσε ο κ. Χεμπεστράιτ.
Αξίζει να σημειωθεί πως και πριν την επίμαχη ερώτηση, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, είχαν γίνει καθαρές οι πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο ηγετών.
Ο κ. Σολτς επέκρινε τη δήλωση του κ. Αμπάς (βίντεο, κάτω) περί καθεστώτος «απαρτχάιντ» από το Ισραήλ, λέγοντας ότι δεν υιοθετεί τον όρο και ότι δεν θεωρεί πως περιγράφει σωστά την κατάσταση, ενώ τάχθηκε εναντίον της πλήρους αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ.
Ο παλαιστίνιος ηγέτης κάλεσε την Ευρωπαϊκή Eνωση και τα Ηνωμένα Eθνη να αναγνωρίσουν πλήρως το παλαιστινιακό κράτος, με τον καγκελάριο να τονίζει μεν επανειλημμένα ότι «η Γερμανία εξακολουθεί να υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών μέσω διαπραγματεύσεων και κατά μήκος των συνόρων του 1967», όμως ταυτόχρονα να απορρίπτει το αίτημα για πλήρη αναγνώριση από τον ΟΗΕ, όπου σήμερα οι Παλαιστίνιοι έχουν καθεστώς παρατηρητή. «Δεν είναι η ώρα να αλλάξει αυτό», επέμεινε ο κ. Σολτς.
Ο κ. Αμπάς διαβεβαίωσε μεταξύ άλλων ότι η Παλαιστινιακή Αρχή «απορρίπτει πλήρως την τρομοκρατία και τη βία οπουδήποτε στον κόσμο», επισημαίνοντας ότι οι Παλαιστίνιοι, «παρότι είμαστε εκτεθειμένοι σε επιθέσεις, επιμένουμε στην ειρηνική αντίσταση».
Eκανε λόγο για 77 χρόνια κατοχής της Παλαιστίνης και ζήτησε την προστασία της λύσης των δύο κρατών, ενώ διαβεβαίωσε ότι έχει δεσμευτεί για τη διοργάνωση βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, που όμως, όπως κατήγγειλε, εμποδίζει το Ισραήλ.
Σε αυτό το σημείο ο κ. Σολτς επισήμανε ότι «εάν ζει κανείς σε μια χώρα όπως η Γερμανία, όπου γίνονται εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια, τότε θεωρεί ότι από το 2006 μάλλον έχει περάσει κάμποσος καιρός και θα μπορούσαν να ξαναγίνουν εκλογές».
από Reuters, Euronews, μέσω documentonews
Δεν υπάρχουν σχόλια: