Με τις επιλογές του ο Δένδιας έβγαλε τους διπλωμάτες από τα ρούχα τους



 Γράφει η Κόμπρα

Φωτιές φαίνεται να ανάβει στο υπουργείο Εξωτερικών η διαδικασία επιλογής από τον υπουργό των ανώτατων διπλωματών (Πληρεξούσιοι Υπουργοί Α’ τάξεως) που θα λάβουν τον ανώτατο τίτλο της διπλωματικής ιεραρχίας, του full ambassador (πρέσβη). Σημειώνω ότι δεν πρόκειται για αξιολόγηση με βάση εισήγηση Υπηρεσιακού Συμβουλίου, όπως συμβαίνει για την προαγωγή σε όλους τους προηγούμενους βαθμούς με συλλογική αξιολόγηση των υπηρεσιακών φακέλων των συνυποψηφίων. Αντίθετα, ο υπουργός επιλέγει κατ’ απόλυτη διακριτική ευχέρεια, χωρίς κριτήρια και περιορισμό από το νόμο και χωρίς καν αιτιολογία.

Οι ψίθυροι στους διαδρόμους έχουν δυναμώσει τόσο πολύ που ορισμένοι λένε και πιο φωναχτά ότι η επιλογή είναι κομμένη και ραμμένη για “τα δικά μας παιδιά”. Το κλίμα στη Διπλωματική Υπηρεσία είναι τόσο βαρύ, που οι θιγόμενοι λένε πως θα καταφύγουν στα δικαστήρια, αν και νομικοί υποστηρίζουν ότι αυτές οι προσφυγές δεν θα έχουν τύχη. Όπως μας λένε, πάντως, αυτή τη φορά η ευνοιοκρατία ξεπέρασε κάθε όριο. Δυστυχώς στην Ελλάδα η αξιοκρατία είναι λέξη που φοριέται πολύ στα λόγια, αλλά σπανίζει στην πράξη. Μόνο που στη Διπλωματική Υπηρεσία κατά κανόνα οι υπουργοί, άλλος περισσότερο κι άλλος λιγότερο, φρόντιζαν να μην το παρακάνουν.

Το ενδιαφέρον είναι ότι πηγές από το περιβάλλον του Νίκου Δένδια για κάποιες περιπτώσεις δείχνουν με το δάκτυλο το Μαξίμου. Μάλλον πρόκειται για δικαιολογία, αν λάβουμε υπόψη τις κακές σχέσεις Μητσοτάκη-Δένδια και το γεγονός ότι ο υπουργός έχει αρνηθεί να τοποθετήσει πρόσωπα που του πρότεινε το Μαξίμου σε κρίσιμα πόστα στο εξωτερικό. Ακόμα κι αν το Μαξίμου άσκησε πίεση, η θεσμική αρμοδιότητα είναι αποκλειστικά του υπουργού Εξωτερικών κι όχι του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως προέβλεπαν παλαιότεροι Οργανισμοί του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι όποιες πιέσεις από το πρωθυπουργικό περιβάλλον δεν μπορούν, λοιπόν, να είναι δικαιολογία για τις επιλογές. Το πρόβλημα είναι ότι ανώτατοι διπλωμάτες με μεγάλη εμπειρία, με προϋπηρεσία σε κρίσιμα πόστα και με κύρος στη Διπλωματική Υπηρεσία “έμειναν εκτός νυμφώνος”. Και επειδή το κακό παράγινε, λένε πως ετοιμάζουν προσφυγές κατά των επιλογών ολοκληρώθηκαν πριν περίπου μία βδομάδα.

Κατάδυση

Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στο υπουργείο Εξωτερικών λένε φωναχτά ότι «τέτοια κατάδυση στην επετηρίδα δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν». Εξηγούν δε ότι οι επιλογές για Πρέσβεις έγιναν από μια δεξαμενή 25 Πληρεξουσίων Υπουργών Α’ Τάξεως. Είναι ενδεικτικό ότι από την πρώτη δεκάδα της επετηρίδας ελάχιστοι επιλέχτηκαν για full ambassador. Αντιθέτως, ο υπουργός χρειάστηκε «βαθιές καταδύσεις» για να φέρει στην “επιφάνεια” διπλωμάτες που και ήταν χαμηλά στην επετηρίδα και αμφίβολων προσόντων αλλά της αρεσκείας του υπουργού. Είναι ενδεικτικό ότι στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας και στα διπλανά κτίρια του υπουργείου, τα όσα λέγονται από τους συνήθως μετρημένους διπλωμάτες μόνο διπλωματικά δεν είναι. Μπορούμε να τα συνοψίσουμε στη φράση ότι «φρόντισε τα δικά του παιδιά».

Για μία ακόμα φορά, δηλαδή επιβεβαιώνεται η ατάκα πως είμαστε η “κοινωνία των κολλητών” και για να το πούμε πιο λαϊκά προωθήθηκαν οι κάθε είδους “παρατρεχάμενοι” και “γλείφτες” του υπουργού. Αξιόπιστη διπλωματική πηγή μας έφερε ως παράδειγμα ανώτατο διπλωμάτη που υπηρετούσε  σε πρεσβεία, τον επανέφεραν σύντομα στην Κεντρική Υπηρεσία, λόγω χαμηλής αξιολόγησης, αλλά τώρα τον ξαναγύρισαν στο προηγούμενο πόστο του.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.