Στις Βρυξέλλες ερωτοτροπούν με δυο… αυτόνομες περιοχές στην Κύπρο! Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος

Είναι το Κυπριακό θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων; Είναι ζήτημα που θα λυθεί εάν υπάρξει, για παράδειγμα, συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου; Ό,τι και να γίνει, εάν δεν αρθούν τα κατοχικά δεδομένα, το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί. Γι αυτό και μόνο με επιφυλακτικότητα μπορεί κανείς να προσεγγίσει ιδέες, ακόμη κι εάν αυτές τις συζητεί και η Λευκωσία ( ΥΠΕΞ). Ιδέες που συζητούνται και στις Βρυξέλλες.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρθηκε στην ιδέα μιας δικοινοτικής μονάδας ηλιακής ενέργειας, η οποία θα μπορούσε «να συνεισφέρει στις ενεργειακές ανάγκες και των δυο κοινοτήτων». Δηλαδή, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κατοχικού καθεστώτος.
Η κ. Φον ντερ Λάιεν σχολίασε επίσης το ενδεχόμενο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο μιας συμφωνίας για τον διαμοιρασμό του ηλεκτρισμού που θα παραχθεί μέσω της πλωτής μονάδας που κατασκευάζεται στο νησί, συμφωνία που «θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για μια ευρύτερη συζήτηση για τη διαχείριση της ενέργειας στην Κύπρο».

«Μια συμφωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων για την εκμετάλλευση των πόρων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, για παράδειγμα σε σχέση με τον διαμοιρασμό του ηλεκτρισμού που θα παράγεται μέσω FSRU (σ.σ. πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης), θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για μια ευρύτερη συζήτηση για τη διαχείριση της ενέργειας στην Κύπρο και για το πώς μπορεί καλύτερα να διασυνδεθεί η Κύπρος με το Ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρισμού» είπε. «Αν εφαρμοστεί σωστά, πιστεύουμε πως αυτό το μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης μπορεί να διευκολύνει την επανένωση της Κύπρου» πρόσθεσε.

Το τουρκικό σχέδιο

Η τουρκική πλευρά εδώ και πολύ καιρό προτάσσει το θέμα της συνδιαχείρισης, συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου. Έχει καταθέσει και προτάσεις ενώ εμμένει σε συμφωνίες μεταξύ των δυο οντοτήτων, των «δυο κρατών». Αυτό είναι το αφήγημα της κατοχικής δύναμης και όσο κάποιοι εργάζονται για την ομαλοποίηση σχέσεων με την κατοχή, θα προχωρά ανενόχλητα.

Πόσο απέχουν οι ιδέες της Προέδρου της Κομισιόν από όσες κάνουν λόγο για συνεκμετάλλευση πριν από την επίτευξη συμφωνίας;
Κάθε… πάσα, λοιπόν, προς αυτή την κατεύθυνση αυτή είναι καλοδεχούμενη από τους Τούρκους. Όταν μάλιστα γνωρίζουν πως Ηνωμένα Έθνη και Ε.Ε. έχουν συζητήσει τα ζητήματα αυτά και με την κυβέρνηση της Κύπρου, που τα καλοβλέπει, γιατί να μην επιμένουν στις ακραίες θέσεις τους. Καλύτερη συνταγή εδραίωσης δυο… αυτόνομων περιοχών δεν υπάρχει! Υπάρχει;

Αλλά και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ( ή οι σύμβουλοι της), θεωρούν πως με τέτοιες συνταγές μπορεί να λυθεί το Κυπριακό ή θα ικανοποιηθούν το αχόρταγο τουρκικό κατοχικό κράτος της Άγκυρας;

από slpress


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.