Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα
Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας
Οι πολυαναμενόμενες ρυθμίσεις για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα περιλαμβάνονται σε πολυνομοσχέδιο «σκούπα» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το οποίο ετέθη χθες σε δημόσια διαβούλευση, μόλις για έξι ημέρες.
Σε αυτές, μεταξύ άλλων, ορίζεται η διαδικασία έκδοσης της Άδειας Υπεράκτιων Αιολικών Ερευνών και η ανταγωνιστική διαδικασία επιλογής επενδυτή την οποία διενεργεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) με την προκήρυξη υποβολής προσφορών για τη χορήγηση λειτουργικής ενίσχυσης, με κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή προσφοράς για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια. Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα που θα εξασφαλίζουν «ταρίφα» θα συνάπτουν σχετικές συμβάσεις ισχύος 20 ετών, ενώ θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός εξαετίας. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι νέες διατάξεις δεν ξεκαθαρίζουν το τοπίο ως προς το καθεστώς των παλαιών αδειών και αιτήσεων.
Το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για την έρευνα, την αναζήτηση και τον προσδιορισμό των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) και των Περιοχών Εγκατάστασης καθώς και την αποκλειστική αρμοδιότητα παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, εντός των Περιοχών Εγκατάστασης. Η διαχείριση για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου ανατίθεται στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ)
Η ΕΔΕΥΕΠ θα μεριμνά για την εκπόνηση σχεδίου Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης ΥΑΠ (θα υπόκειται και σε διαδικασία Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων – ΣΜΠΕ), το οποίο θα θέτει τους βασικούς άξονες για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, τη χωροθέτηση, την εγκατάσταση και την εκμετάλλευση ΥΑΠ, καθώς και μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους εγκατεστημένης ισχύος. Παράλληλα, θα περιέχει τις περιοχές που μπορούν να υποδεχτούν τα έργα ως δυνάμει Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ (ΠΟΑΥΑΠ) και θα εκτιμά την ισχύ των Έργων ΥΑΠ που μπορεί να εγκατασταθεί σε αυτές.
Με τεχνική μελέτη η ΕΔΕΥΕΠ θα οριοθετεί τις ΠΟΑΥΑΠ και θα καθορίζει την ισχύ που μπορεί να εγκατασταθεί, τους όρους ανάπτυξης υπεράκτιων πάρκων και θα προτείνει Περιοχές Εγκατάστασης ΥΑΠ, εντός αυτών. Η θέσπισή τους θα γίνεται με προεδρικό διάταγμα (ΠΔ), με το οποίο θα εγκρίνονται επίσης οι κατευθύνσεις, οι όροι και τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε οι σχετικές ρυθμίσεις να περνούν και από τον έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Δύο μήνες μετά τη δημοσίευση του ΠΔ θα ξεκινά υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για τη χορήγηση Αδειών Έρευνας εντός οριοθετημένων περιοχών.
Η αίτηση θα συνοδεύεται από αποδεικτικό κατάθεσης εφάπαξ Τέλους Άδειας Έρευνας που θα ανέρχεται σε ποσό 10.000€. Η Άδεια θα παύει αυτοδικαίως να ισχύει μετά την πάροδο τριών ετών από την ημερομηνία έκδοσής της ή μετά από σχετικό αίτημα του κατόχου της ή μετά από απόφαση ακύρωσης εφόσον, από σχετικό έλεγχο της ΕΔΕΥΕΠ προκύψει ότι δεν ικανοποιούνται τα κριτήρια ή οι όροι της.
Για τη χορήγηση Άδειας Έρευνας, απαιτείται προσκόμιση Εγγυητικής Επιστολής Άδειας Έρευνας ΥΑΠ, η οποία ορίζεται σε 10.000€ ανά MW. Το ύψος της Εγγυητικής Επιστολής θα μπορεί να μεταβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Πηγή: OT.gr
Ερασιτέχνης ανακάλυψε δεκάδες «καφέ νάνους»
Μια μοναδική ανακάλυψη έκανε ένας ερασιτέχνης αστρονόμος κοιτώντας τον ουρανό μέσα από το τηλεσκόπιο που έχει στο σπίτι του. Ο άνδρας εντόπισε μια ιδιαίτερη κατηγορία κοσμικών σωμάτων που ονομάζονται «καφέ νάνοι».
Οι καφέ νάνοι δεν είναι ούτε πλανήτες ούτε άστρα και χαρακτηρίζονται ως «αποτυχημένα άστρα» επειδή όλα τα στοιχεία που έχουν οι επιστήμονες στη διάθεσή τους δείχνουν ότι ξεκίνησαν να σχηματίζονται ως άστρα, αλλά κάποια στιγμή η διαδικασία αυτή διακόπηκε με αποτέλεσμα να αποτελούν στην ουσία ένα κοσμικό κατάλοιπο το οποίο συνεχίζει να διατηρεί ένα μίνιμουμ επίπεδο λειτουργίας.
Είναι ουράνια σώματα μεγαλύτερα από τον Δία, αλλά με μικρότερη μάζα από την απαιτούμενη ώστε να μετατραπούν σε άστρα. Παρόλο που ο πληθυσμός τους στο γαλαξία μας πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγάλος, μέχρι σήμερα έχουν εντοπισθεί μονάχα μερικές εκατοντάδες τέτοια σώματα καθώς η ακτινοβολία τους είναι πολύ αμυδρή και το μέγεθός τους σχετικά μικρό.
Έχουν σχετικά υψηλές θερμοκρασίες όταν γεννιούνται (δεκάδες χιλιάδες έως και εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου). Καθώς σταδιακά κρυώνουν η θερμοκρασία τους υποχωρεί πέριξ των χιλίων βαθμών Κελσίου.
Ο ερασιτέχνης αστρονόμος Φράνκ Κιούι που συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα Backyard Worlds κατάφερε να εντοπίσει 34 δυαδικά συστήματα που αποτελούνται από καφέ νάνους οι οποίοι έχουν μάλιστα θερμοκρασίες χαμηλότερες από αυτές του μέσου όρου των καφέ νάνων.
Στο πρόγραμμα Backyard Worlds συμμετέχουν περίπου 150 χιλιάδες ερασιτέχνες αστρονόμοι που μελετούν δεδομένα που έχουν προκύψει από διάφορες επιστημονικές μελέτες και έρευνες, αναζητώντας στοιχεία που μπορεί να οδηγούν σε κάποιες ανακαλύψεις, στοιχεία που για κάποιο λόγο έμειναν στο περιθώριο των μελετών ή τα παράβλεψαν οι ερευνητές.
Ο Κιούι μελέτησε δεδομένα από το αρχείο Astro Data του Εθνικού Εργαστηρίου Έρευνας Υπέρυθρης Αστρονομίας των ΗΠΑ (NOIRLab) και εντόπισε αυτά τα δυαδικά συστήματα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές σχετικά κοντινές στο ηλιακό μας σύστημα.
Επαγγελματίες αστρονόμοι μελέτησαν τα ευρήματα του Κιούι και με δημοσίευσή τους στο διαδικτυακό αρχείο επιστημονικών προδημοσιεύσεων arXiv επιβεβαιώνουν την ανακάλυψη που προσφέρει νέα στοιχεία για αυτά τα κοσμικά σώματα.
Πηγή: Space
Το ευρωπαϊκό σκάφος Gaia ανίχνευσε σεισμούς
Το ρομποτικό σκάφος Gaia του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) κατέγραψε χιλιάδες αστροσεισμούς, αλλά και το λεγόμενο «αστρικό DNA», δηλαδή τη χημική σύνθεση των άστρων στον γαλαξία μας.
Πρόκειται για την τρίτη μεγάλη δημοσίευση στοιχείων της ευρωπαϊκής αποστολής, η οποία είχε εκτοξευθεί το 2013. Τα νέα στοιχεία παρέχουν μία πληθώρα δεδομένων για τη χημική σύνθεση των άστρων, τη θερμοκρασία, την ταχύτητα, το χρώμα, τη μάζα και τις κινήσεις τους.
Ο γενικός διευθυντής της ESA, Γιόζεφ Ασμπάχερ, ανακοίνωσε ότι τα νέα φασματοσκοπικά και άλλα δεδομένα προέρχονται από περίπου 1,8 δισεκατομμύρια άστρα, σχεδόν το 1% των συνολικών άστρων του γαλαξία μας, γεγονός που θα φωτίσει καλύτερα τη δομή και την εξέλιξη του γαλαξία μας στην πορεία δισεκατομμυρίων ετών.
Από τις πιο απρόσμενες ανακαλύψεις ήταν ότι το Gaia, παρόλο που δεν είχε φτιαχτεί για κάτι τέτοιο, μπόρεσε να ανιχνεύσει σεισμούς στα άστρα, δηλαδή κατακλυσμικές κινήσεις τύπου τσουνάμι στην επιφάνειά τους, καθώς τα άστρα αλλάζουν σχήμα, συρρικνώνονται ή διογκώνονται. Οι αστρικές δονήσεις ωθούν τα αστρικά αέρια σε ανοδικές και καθοδικές κινήσεις, αλλάζοντας και τη φωτεινότητα των άστρων περιοδικά. Αυτοί οι αστροσεισμοί επιτρέπουν στους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα πράγματα για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό των άστρων.
Το βάρους δύο τόνων Gaia, το οποίο βρίσκεται σε σταθερή απόσταση από τη Γη και σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, κάνει διαδοχικές μετρήσεις των ίδιων άστρων από ελαφρώς διαφορετικές οπτικές γωνίες, δημιουργώντας έτσι σταδιακά τον πιο ακριβή και ολοκληρωμένο πολυδιάστατο «χάρτη» του γαλαξία μας μέχρι σήμερα. Διαθέτει μία κάμερα με ανάλυση ενός δισεκατομμυρίου πίξελ, τη μεγαλύτερη που έχει σταλεί στο διάστημα και η οποία έχει πάνω από 100 ηλεκτρονικούς αισθητήρες.
Μεταξύ άλλων, οι νέες παρατηρήσεις δείχνουν ότι μερικά άστρα του γαλαξία μας αποτελούνται από πρωταρχικά υλικά, ενώ άλλα, όπως ο Ήλιος μας, από υλικά που έχουν εμπλουτιστεί διαχρονικά. Τα κοντινότερα στο γαλαξιακό κέντρο άστρα είναι πλουσιότερα σε μέταλλα από ό,τι τα άστρα στις παρυφές του γαλαξία. Το Gaia εντόπισε, επίσης, άστρα που έχουν εισχωρήσει στον γαλαξία μας προερχόμενα από άλλους γαλαξίες, γι’ αυτό έχουν διαφορετική χημική σύνθεση. Ακόμη, εντόπισε έως τώρα περίπου 800.000 διπλά αστρικά συστήματα, που φαίνονται ως ένα άστρο από μακριά, αλλά στην πραγματικότητα είναι δύο. Επιπλέον, αποκάλυψε τη χημική σύνθεση περίπου 60.000 αστεροειδών του ηλιακού συστήματός μας, έναντι μόνο 4.500 που ήταν γνωστή έως τώρα.
Η αποστολή του Gaia αναμένεται να συνεχιστεί έως το 2024 ή 2025, οπότε θα εξαντληθούν τα καύσιμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
από edromos
Δεν υπάρχουν σχόλια: