Απόλυτη σύγχιση: Ευρώπη σε ενεργειακό blackout-χρηματιστήρια σε άνοδο-ευρώ σε short
Οι μετοχές της Ευρώπης, ειδικά της Γερμανίας, και το ευρώ ενδέχεται να μην τιμολογούν πλήρως τους καθοδικούς κινδύνους από την αυξανόμενη ενεργειακή κρίση
Το πρόσφατο ράλι 10% των ευρωπαϊκών μετοχών φαίνεται υπερβολικά ρόδινο.
Οι μετοχές της περιοχής, ειδικά της Γερμανίας, και το ευρώ ενδέχεται να μην τιμολογούν πλήρως τους καθοδικούς κινδύνους από την αυξανόμενη ενεργειακή κρίση.
Τα ευρωπαϊκά κέρδη του δεύτερου τριμήνου ήταν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν.
Ο δείκτης EPS, τα κέρδη ανά μετοχή, αυξήθηκε 16% ετησίως, μια θετική έκπληξη έναντι των συναινετικών εκτιμήσεων, λόγω της ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία της JPMorgan.
Οι μετοχές που κέρδισαν ανταμείφθηκαν στις αγορές.
Πολλές εταιρείες μπόρεσαν να εξασφαλίσουν υψηλότερες τιμές, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες έστρεψαν την παραγωγή στα πιο προσοδοφόρα μοντέλα τους.
Οι αρνητικές ενδείξεις
Αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συνθήκες θα γίνουν πιο δύσκολες, αν δεν είναι ήδη.
Η BMW είπε ότι οι παραγγελίες νέων οχημάτων υποχωρούν καθώς ο πληθωρισμός και τα υψηλότερα επιτόκια πλήττουν τους καταναλωτές.
Η BASF προειδοποίησε για «σταδιακή ψύξη» της παγκόσμιας οικονομίας.
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση ενεργειακού εφοδιασμού εδώ και δεκαετίες.
Ο πληθωρισμός ενέργειας εκτινάχθηκε στα ύψη, αυξήθηκε κατά 40% σε ετήσια βάση και την περασμένη εβδομάδα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ενέργειας στη Γερμανία και τη Γαλλία έκλεισαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.
Εκτός από τις περιορισμένες προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η πτώση των επιπέδων του Ρήνου έχει επιδεινώσει την κρίση.
Ο πληθωρισμός κόστους
Η κρίση έχει ωθήσει υψηλότερα το κόστος για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, εμποδίζοντας τις προσπάθειες να τιθασευτεί ο πληθωρισμός.
Ήδη, ορισμένες χώρες προετοιμάζονται για έναν σκληρό χειμώνα – και πολλοί οικονομολόγοι λένε ότι μια ύφεση στην ευρωζώνη είναι όλο και πιο πιθανή.
Το κόστος των εισροών αυξάνεται ταχύτερα από τις τιμές καταναλωτή και ο γερμανικός ΔΤΚ αυξάνεται ξανά.
Οι ευρωπαϊκές προσδοκίες για το περιθώριο κέρδους πέφτουν.
Οι κυκλικές γερμανικές μετοχές κινδυνεύουν ιδιαίτερα από αυτό το κοκτέιλ εκτίναξης των τιμών της ενέργειας, του πληθωρισμού και του κινδύνου ύφεσης, με τους κλάδους των χημικών, των αυτοκινήτων και των βιομηχανιών να αποτελούν περίπου το 45% του DAX.
Τι θα γίνει εάν η Ρωσία κόψει το φυσικό αέριο;
Εάν η Ρωσία κόψει όλες τις παραδόσεις φυσικού αερίου, ο Euro Stoxx 50 θα μπορούσε να μειωθεί κατά 16%, εάν οι εταιρείες έντασης ενέργειας αναστείλουν τμήματα των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων τους, εκτιμά το Bloomberg Intelligence.
Μια ευρωπαϊκή ύφεση είναι πιθανό να οδηγήσει σε περικοπές κοντά στο 20-22%.
Αν και αυτό το σενάριο φαίνεται ακραίο, υποδηλώνει ότι οι εκτιμήσεις πρέπει να μειωθούν.
Το ευρώ, με πτώση σχεδόν 10% έναντι του δολαρίου φέτος, θα μπορούσε επίσης να υποχωρήσει περαιτέρω.
Εάν η ενεργειακή κρίση παρασύρει την οικονομία της ευρωζώνης σε ύφεση, αυτό θα περιορίσει το πόσο επιθετικά μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Εάν αποφασίσει να μην προχωρήσει στην σύσφιξη, αυτό θα μειώσει την πραγματική απόδοση του ευρώ.
Εάν τα πραγματικά επιτόκια στη ζώνη του ευρώ μειωθούν κατά 60 μονάδες βάσης σε σχέση με τις ΗΠΑ, το ευρώ θα επανεξετάσει την ισοτιμία έναντι του δολαρίου, εκτιμούν οι αναλυτές.
Στόχος των short sellers το ευρώ
Το ευρώ παραμένει επίσης στόχος των short sellers εν μέσω ανησυχιών για την επιδείνωση της ξηρασίας, της ύφεσης, των ιταλικών εκλογών και της ενεργειακής κρίσης.
Σίγουρα, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνεται, όπως φαίνεται στις ΗΠΑ.
Το επιχειρηματικό και καταναλωτικό συναίσθημα ενδέχεται να βελτιωθεί και να αποφευχθούν τα ενεργειακά σενάρια της κρίσης.
Επίσης, το αδύναμο ευρώ μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των ευρωπαϊκών κερδών.
Αυτό θα συντηρούσε το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών.
Αλλά οι προβλέψεις για τα κέρδη είναι πιθανότατα πολύ υψηλές λαμβάνοντας υπόψη το σκηνικό και τις προειδοποιήσεις, τα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα δύσκολο κλείσιμο του έτους.
από iskra
Δεν υπάρχουν σχόλια: