Με ρήτρα ή χωρίς το “μάρμαρο” θα το πληρώσουν οι καταναλωτές



 Γράφει ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος

Είναι ένα καυτό θέμα που μαστίζει την κοινωνία μας και αυτός είναι ο λόγος που το ερευνώ εκτενώς. Έχω αναφερθεί πολλάκις στο θέμα που αφορά τους φουσκωμένους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που θα αναγκαστούν να πληρώσουν οι καταναλωτές. Η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής (που κακώς καταργήθηκε κατ’ εμέ, ενώ θα μπορούσε με μία βελτίωση του μαθηματικού μοντέλου της, να έχουμε πολύ θετικότερα αποτελέσματα για τους καταναλωτές) έχει δημιουργήσει μία άνευ προηγουμένου αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας (Kwh) από τους παρόχους.

Αυτό θα έχει συνολικά ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πληρώσουν ακριβότερα την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος το προσεχές χρονικό διάστημα από αυτό του Ιουνίου. Γιατί η κυβέρνηση τα έβαλε με τους παρόχους της ηλεκτρικής ενέργειας; Τι περίμενε, ότι δεν θα αυξήσουν τις τιμές τους; Δεν θα πρόσθεταν την ρήτρα αναπροσαρμογής στη τιμή της κιλοβατώρας; Δεν θα προστατέψουν τα συμφέροντά τους; Δεν θα φροντίσουν λόγω της ραγδαίας αύξησης του ρυθμού μεταβολής της χονδρικής τιμής να υπερτιμολογήσουν την τιμή της κιλοβατώρας, λαμβάνοντας υπόψη την επικινδυνότητα;

Είχα αναφέρει ότι αυτό το μοντέλο που παρουσίασε η κυβέρνηση στερείται μαθηματικής λογικής λόγω μη λειτουργικότητας, αφού δεν διαθέτει εκείνες τις σταθερές παραμέτρους να γίνει αξιόπιστο. Συνεπώς η κυβέρνηση, αντί να τα βάζει με τους παρόχους, καλό είναι να τα βάλει με τον εαυτό της και ειδικότερα με αυτούς που σκέφτηκαν όλη αυτό το μοντέλο κοστολόγησης.

Σύστημα αλαλούμ

Από μία έρευνα, παρατήρησα ότι οι περισσότεροι πάροχοι στην τιμή της κιλοβατώρας προσάρμοσαν και την κρατική επιδότηση, με μοναδική εξαίρεση της ΔΕΗ που η τιμή ήταν στα 0,8 €/κιλοβατώρα (όμως μετά το θόρυβο που προκλήθηκε σε συνδυασμό με τους άλλους παρόχους, το διέγραψε). Δηλαδή, ένας καταναλωτής με 1000 κιλοβατώρες θα πλήρωνε 800 ευρώ. Το ερώτημα είναι μέχρι σε ποιο σημείο €/Kwh θα φτάσει η κρατική επιδότηση ; Θα είναι 0,28 ή 0,3 ή 0,4 ή 0,5 €/Kwh; Δηλαδή ο καταναλωτής θα πληρώσει 280 ή 300 ή 400 ή 500 € αντιστοίχως; Αυτό θα πρέπει να μας το αναγγείλει το αρμόδιο υπουργείο.

Οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν στο site τους την πραγματική τιμή και στη συνέχεια το αρμόδιο υπουργείο να καθορίσει την τιμή της κρατικής επιδότησης στους καταναλωτές σε €/Kwh οριζόντια. Και επιπλέον να αφήσουν κατά μέρος οι πάροχοι τα διάφορα “τρικ” με τις εκπτώσεις και τα άλλα διάφορα που αναγράφονται για να αποπροσανατολίσουν τους καταναλωτές. Ένα σύστημα τελείως “αλαλούμ” που ο καταναλωτής, όποιο πάροχο και να επιλέξει, θα βρεθεί στο τέλος προ εκπλήξεων και υπεύθυνη, μετά λύπης μου το λέω, είναι η κυβέρνηση, γιατί γνώριζε εκ των προτέρων την ελληνική πραγματικότητα και την λογική των παρόχων του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ωστόσο, η κρατική επιδότηση για να υπολογιστεί είναι συνάρτηση του ποσού που θα συγκεντρωθεί στο ΤΕΜ (Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης) σε συνδυασμό με τα διαθέσιμα χρήματα του κρατικού ” κουμπαρά ” και πως σκέφτεται η κυβέρνηση να τα διαθέσει. Και το χειρότερο είναι ότι όλα αυτά τα στοιχεία είναι μεταβλητά και συνεπώς καμία κατ’ εμέ πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει. Απλά βαδίζουμε προσεγγιστικά με την λογική ότι οι παράμετροι του κόστους (Title Transfer Facility, Dam) δεν θα έχουν μεγάλη μεταβλητότητα.

Το έσοδο του παραγωγού αγοράς 

Αυτά τα έσοδα εξαρτώνται από την TTF (Title Transfer Facility) ,που αποτελεί το σημείο συναλλαγών στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές φυσικού αερίου και της χονδρικής τιμής Day Ahead Market (Dam) με την οποία αγοράζουν το ρεύμα οι πάροχοι από τους ηλεκτροπαραγωγούς ενέργειας και αυτή η τιμή προκύπτει από την χρηματιστηριακή αγορά της Σοφοκλέους.

Η τιμή της Title Transfer Facility σήμερα έχει υπερβεί τα 200 €/Mwh, που ήταν το χειρότερο (ωστόσο ρεαλιστικό) σενάριο και δεν γνωρίζουμε που θα φτάσει.  Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε συμπαρασύρει και την χονδρική τιμή αγοράς φυσικού αερίου DAM (Day Ahead Market) που στις 2 Αυγούστου έφτασε στα 412 € /Mwh .

Προσέξτε: Για τον μήνα Αύγουστο το αρμόδιο υπουργείο καθόρισε νέο πλαφόν στη τιμή του φυσικού αερίου από τα 292 €/Mwh που ήταν τον Ιούλιο στα 422,39 €/ Mwh. Τί σημαίνει αυτό σύμφωνα με το κυβερνητικό μοντέλο (άρθρο 122 παρ.1); Επειδή η χονδρική τιμή (412 €/Mwh) της DAM (Day Ahed Market) είναι μικρότερη από το πλαφόν (422,39 €/Mwh) τα έσοδα του ηλεκτροπαραγωγού θα είναι, αν πολλαπλασιάσουμε την ποσότητα ενέργειας προμήθειας με την χονδρική τιμή, το επιστρεπτέο έσοδο που θα μετακυλιστεί στο ΤΕΜ (Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης) θα είναι Μηδέν.

Ενώ αν τα εν λόγω στοιχεία ήταν αντίθετα τότε το επιστρεπτέο έσοδο στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα ήταν η ποσότητα ενέργειας πολλαπλασιασμένη με την διαφορά της Dam με το πλαφόν. Και το ερώτημα είναι πως δικαιολογείται η τιμή του πλαφόν των 422,39 €/Kwh που έθεσε το υπουργείο; Για να έχουμε επιστρεπταίο έσοδο στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μηδέν;

Τα κέρδη των παρόχων

Τώρα μπορείτε να καταλάβετε πως προκύπτουν τα κέρδη των παρόχων του ηλεκτρικού ρεύματος. Που για να προσεγγίσεις έστω το σωστό νούμερο πρέπει να υπολογίσεις τις καθημερινές συναλλαγές του μέσου όρου των απαιτήσεων για κάθε πάροχο σε συνάρτηση με τις παραμέτρους και την ποσότητα προμήθειας και αυτό το γνωρίζει μόνο ο φορέας εκκαθάρισης αγοράς της επόμενης ημέρας, που είναι υποχρεωμένος στη συνέχεια να ενημερώσει την ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας).

Όπως αντιλαμβάνεστε έχουμε περιέλθει σε ένα καθαρά μαθηματικό πρόβλημα με μεταβλητές που διαφοροποιούνται σχεδόν καθημερινά και επομένως μόνο με προσεγγιστική μαθηματική λογική μπορούμε να προσεγγίσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ώστε οι καταναλωτές να πληρώσουν το ελάχιστο δυνατό κόστος, συνεκτιμώντας την δυνατότητα της προβληματικής ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με το επιτρεπτό λογικό κέρδος των παρόχων του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι κραυγές άνευ ύπαρξη επιχειρημάτων και αποδείξεων δεν έχουν νόημα. Το ερώτημα για μένα είναι αν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μαθηματικό μοντέλο που θα δίνει έστω μία προσεγγιστική λύση λαμβάνοντας υπόψη τις σταθερές (δυνατότητα της οικονομίας) και τις μεταβλητές παραμέτρους (Title Transfer Facility, χονδρική τιμή αγοράς επόμενης ημέρας, Day Ahed Market ) ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι που επηρεάζονται να είναι κατά το δυνατόν ευχαριστημένοι. Εκτιμώ πως μπορούμε !

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.