Οι αθέατες τουρκικές μπάρες που δεν έχουν πέσει στη Θράκη



 Γράφει ο Μπάμπης Αγρολάμπος

Τα γεγονότα πολλές φορές αποδεικνύονται πιο ξεροκέφαλα και από τις εμμονές της αντιπολίτευσης, της εκάστοτε αντιπολίτευσης. Αναρίθμητα τα παραδείγματα, ιδίως σε περιόδους που έχουν προεκλογική χροιά ή έστω υποψία τέτοιας χροιάς. Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, υποτίθεται πως υπάρχει μία άτυπη συμφωνία εξαίρεσης από την τριβή της αντιπαράθεσης. Μόνον που δεν φαίνεται να έχει γενική ισχύ, αλλά περιστασιακή, ίσως και καιροσκοπική, όπως συμβαίνει στα θέματα εσωτερικής πολιτικής.

Η επίσκεψη του Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας και νυν προέδρου του Κόμματος του Μέλλοντος, στην Ξάνθη, συνοδεύτηκε, όπως όλες οι ανάλογες επισκέψεις, με δηλώσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν προκλητικές. Ο Νταβούτογλου συνοδευόταν από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. Πήγαν στη Μουφτεία, στη Μύκη, στην Τουρκική Ένωση, ο Νταβούτογλου έκανε αναρτήσεις με φωτογραφίες και σχόλια, αναφέρθηκε στον Πορθητή, στην Παράδοση, στα Έθιμα. Η Τουρκία είναι ήδη σε προεκλογική περίοδο. Ο Ζεϊμπέκ, δεν έκανε αναρτήσεις και σχόλια. Του φθάνουν του Νταβούτογλου για την προεκλογική περίοδο που έρχεται και στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση δεν αντέδρασε, θα πήγαινε πολύ να μπει σε φραστική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση στην Τουρκία ενώ έχει επιλέξει να κρατάει όσο γίνεται χαμηλά τους τόνους με την κυβέρνηση Ερντογάν. Η αντιπολίτευση, όμως, θα μπορούσε να προβεί σε μία δημόσια δήλωση επί του θέματος, δεδομένου μάλιστα του συνοδευτικού ρόλου που είχε ο βουλευτής Ζεϊμπέκ στην περιοδεία Νταβούτογλου. Δεν τον φίλεψε απλώς στο σπίτι του, τον συνόδευε σε όλες τις δημόσιες επαφές και στις συναντήσεις που είχε. Δείγμα πολυδιάστατης και ενεργητικής πολιτικής, που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ή μήπως καλής γειτονίας και αμοιβαιότητας;

Μικρό το πρόβλημα με τον Ζεϊμπέκ, έχουν υπάρξει άλλες χειρότερες περιπτώσεις σύγχυσης ρόλων από προηγούμενους μειονοτικούς βουλευτές, οπότε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να θεωρηθεί και μετριοπαθής. Καλύτερα να κάνει αυτός τον ξεναγό στους πολιτικούς από την Τουρκία που θα κάνουν προεκλογικές περατσάδες στη Θράκη, από τους εκπροσώπους της Τουρκικής Ένωσης. Ωστόσο, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι οι πολιτικοί εκπρόσωποι της Ξάνθης και της Κομοτηνής στην Βουλή δεν είναι αντιπρόσωποι της Τουρκίας.

Γέφυρες στη Θράκη

Δεν χρειάζονται “κόκκινες γραμμές” και “πράσινα άλογα” -μακριά από την λογική αυτή ως προς τη σχέση κράτους-μειονοτήτων. Χρειάζεται απλώς να γίνουν ξεκάθαρες οι δημοκρατικές αρχές που διέπουν κάθε γωνιά της χώρας, το ίδιο και τις εκλογικές περιφέρειες της Ξάνθης και της Ροδόπης -χωρίς παρεκκλίσεις. Δεν γίνεται Έλληνες βουλευτές, να είναι υπερήφανοι για τις επιθετικές προκλήσεις Ερντογάν ή το δόγμα Νταβούτογλου (ή και του Μπαχτσελί) και να νοούνται ως γέφυρες Ελλάδας-Τουρκίας.

Οι γέφυρες επιτρέπουν την κίνηση εκατέρωθεν, όμως, εδώ πρόκειται για μονής κατεύθυνσης πλατφόρμες, που συντηρούν μία κατάσταση εις βάρος της μειονότητας και κατ’ επέκταση της περιοχής και όλου του κόσμου εκεί. Και έτσι, παρατηρείται το φαινόμενο η Αλεξανδρούπολη και η Καβάλα να εξελίσσονται σε οικονομικούς-εμπορικούς κόμβους, ενώ στο ενδιάμεσο η Κομοτηνή και η Ξάνθη να βρίσκονται μονίμως σε αναζήτηση παραγωγικών μοντέλων που δεν θα σκοντάψουν σε εμπόδια της Τουρκίας και αντιδράσεις κύκλων της στο χώρο της μειονότητας. Mπάρες από την ανάποδη. Κατά τα λοιπά, σε ορισμένους κακοφαίνονται οι αμερικανικές-νατοϊκές βάσεις ή και οι ενεργειακοί σταθμοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.