Πόσο θα αυξηθούν τρόφιμα και άλλα βασικά προϊόντα από Σεπτέμβριο



Ακριβαίνει -κι άλλο- το καλάθι της νοικοκυράς από τον Σεπτέμβριο, καθώς αναμένεται νέο «κύμα» ακρίβειας. Επίσης το φθινόπωρο, ωστόσο, αναμένονται και οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αναφορικά με το νέο σχέδιο για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν πως από τον επόμενο μήνα θα υπάρξουν ανατιμήσεις σε ευρείας κατανάλωσης προϊόντα.

Αναλυτικά ποσοστά με τις αυξήσεις που αναμένονται από Σεπτέμβριο:

Κρουασάν, τσουρέκια και κέικ έως 20%

Τυριά έως 12%

Σαπούνια και υγρά πιάτων έως 9%

Ζυμαρικά έως 8%

Καθαριστικά και μαλακτικά ρούχων έως 8%

Ρύζι έως 5%

Βούτυρο έως 5%

Όλα είναι βασικά προϊόντα για κάθε νοικοκυριό.

Σοβαρές ελλείψεις στα γαλακτοκομικά

Εκείνο που προβληματίζει, πάντως, είναι τι θα συμβεί με τα γαλακτοκομικά, καθώς παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις. H εγχώρια παραγωγή γάλακτος εμφανίζεται φέτος μειωμένη καθώς λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών, πολλά ζώα υποσιτίζονται ενώ κάποια άλλα οδηγούνται σε σφαγή από τους κτηνοτρόφους, στην προσπάθειά τους να μειώσουν την ζημιά.

Η ακρίβεια, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δεν σταμάτησε να καλπάζει και τον Ιούλιο. Ειδικότερα, άνοδο και μάλιστα διψήφια παρατηρήθηκε σε ψωμί – δημητριακά με 16,7%, κρέατα 16,7%, γαλακτοκομικά 16,4%, έλαια – λίπη με 27,3% και λαχανικά με 13,4%.

Τέλος, μικρές αυξήσεις παρατηρήθηκαν τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο σχεδόν στο σύνολο των ειδών διατροφής.


από primenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.