Πώς η κυβέρνηση εξαπάτησε 1.300.000 συνταξιούχους

 


Γράφει η Όλγα Μαύρου

Αποσβένονται οριστικά τα δικαιώματα 1.300.000 συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα που δεν είχαν προσφύγει εγκαίρως δικαστικά για επιστροφές περικοπών και δώρων. Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ δεν έχει αρμοδιότητα για να κρίνει τα του δημοσίου τομέα. Οι περίπου 350.000 που είχαν προσφύγει, θα συνεχίσουν τον δικαστικό αγώνα τους. Με αυτή την απόφαση ο κόσμος παίρνει ένα σκληρό “μάθημα”, ότι χρειάζονται οργανωμένες προσφυγές και διαρκής αγώνας, αλλά και ότι δεν πρέπει να πείθεται σε δηλώσεις πολιτικών, καθώς η κυβέρνηση διαβεβαίωνε τους συνταξιούχους ότι «δεν χρειάζεται να τρέχουν να κάνουν προσφυγές, γιατί θα υπάρξει πολιτική απόφαση για την καταβολή των αναδρομικών που θα καλύπτει το σύνολο των δικαιούχων». Να όμως που τελικά δεν ήρθαν έτσι τα πράγματα.

Συγκεκριμένα, η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ορίζει ότι μόνον όσοι είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τον Ιούλιο του 2020 δικαιούνται αναδρομικά. Με αυτή την απόφαση απορρίπτονται οι προσφυγές των συνταξιούχων που ζήτησαν εκ των υστέρων αναδρομικά από μειώσεις επικουρικών και κατάργηση δώρων. Το δικαίωμα παραμένει σε όσους είχαν προσφύγει δικαστικά μέχρι τις 31.7.2020, ημερομηνία ψήφισης του νόμου με τον οποίο δόθηκαν τα αναδρομικά από τις κύριες συντάξεις.

Η απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αναμενόταν ενάμιση χρόνο και δίνει τέλος στη διεκδίκηση αναδρομικών, που ξεκίνησε με τις περικοπές του 2012. Οι δικηγόροι των συνταξιούχων αναφέρουν ότι το ΣτΕ δικαιολογεί πλήρως τις ρυθμίσεις του ν. 4714/2020, η οποία όριζε ότι δεν έχουν δικαίωμα για αξιώσεις όσοι δεν είχαν ασκήσει αγωγές νωρίτερα. Επίσης οι συνήγοροι των συνταξιούχων αναφέρουν ότι με αυτό τον τρόπο νομιμοποιείται η επιλεκτική εφαρμογή αποφάσεων για “λόγους έκτακτης ανάγκης” και καταργείται η έννοια της πιλοτικής δίκης.

Οι τυχεροί

Οι τυχεροί 300.000 μπορούν να ελπίζουν ότι θα πάρουν από 800 έως 2.000 ευρώ. Αν έπαιρναν όλοι οι ενδιαφερόμενοι (συνολικά 2 εκατομμύρια περίπου), το κόστος των επιστροφών θα ήταν 2,5 δισ. ευρώ –723 εκατομμύρια για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η απόφαση αφήνει παράθυρο ελπίδας για τους χαμηλοσυνταξιούχους που είχαν άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων κάτω από 1.000 ευρώ το 2012 και που εξαιρέθηκαν από την πληρωμή των αναδρομικών των κύριων συντάξεων τον Οκτώβριο του 2020.

Αυτοί ειδικά μπορούν να διατηρήσουν τις αξιώσεις τους. Όπως αναφέρει η απόφαση «μπορούν να διεκδικήσουν δικαστικά, εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις, τα ποσά που αντιστοιχούν σε τυχόν περικοπές επικουρικών συντάξεων και στα καταργηθέντα επιδόματα εορτών και αδείας». Ωστόσο πριν από έξι μήνες παραγράφηκαν με τον κανόνα της 5ετίας οι αξιώσεις του 2016. Αυτό σημαίνει ότι όσοι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν έχουν προσφύγει έως τα τέλη του 2021 δεν μπορούν τώρα να διεκδικήσουν τα ποσά των δώρων που έχασαν παλαιότερα.

Οι χαμένοι συνταξιούχοι

Οι εκατοντάδες χιλιάδες που βγαίνουν χαμένοι ήταν, μεταξύ άλλων, και όσοι εισέπραξαν τα ψαλιδισμένα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις τους τον Οκτώβριο του 2020 και οι οποίοι σιωπηρά αποδέχθηκαν με την είσπραξη εκείνη την απόσβεση άλλων αξιώσεων τους από περικοπές επικουρικών και κατάργηση δώρων.

Όσοι μπορούν να ελπίζουν, συνεχίζουν να διεκδικούν εντόκως αναδρομικά 11μήνου σε επικούρηση και δώρα. Η Ολομέλεια δεν δέχθηκε ότι οι αποφάσεις πρέπει να έχουν συνολική εφαρμογή ούτε ότι ήταν αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις για απόσβεση των αξιώσεων. Παρά το γεγονός ότι είχαν βγει αποφάσεις σε πιλοτικές αγωγές το 2015, το 2019 και το 2020, εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι χάνουν κάθε ελπίδα, καθώς το ΣτΕ έκρινε πως οι δίκες αυτές δεν ήταν πιλοτικές και δεν συνιστούν δεδικασμένο.

Σύμφωνα με την απόφαση «οι διατάξεις του  ν. 4714/2020 δεν θεσπίζουν πάγιες περικοπές των συνταξιοδοτικών παροχών και, για το λόγο αυτό, δεν θίγουν τον πυρήνα του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση ούτε θέτουν σε διακινδύνευση το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβιώσεως των συνταξιούχων, αλλά θεσπίζουν έκτακτο μέτρο δημοσιονομικού χαρακτήρα, το οποίο, ως εκ της φύσεως του, δεν απαιτείται να συνοδεύεται από ειδική επιστημονική μελέτη».

Ακόμη, το ΣτΕ έκρινε ότι «η ρύθμιση του 2020, με την οποία προβλέφθηκε η καταβολή στους συνταξιούχους των ποσών που αντιστοιχούν μόνο σε περικοπές κύριων συντάξεων (και όχι σε περικοπές επικουρικών συντάξεων ή καταργηθέντα επιδόματα εορτών και αδείας) δεν αντίκειται στην υποχρέωση συμμόρφωσης προς τις δικαστικές αποφάσεις, δεν συνιστά παράβαση του δεδικασμένου και δεν αντίκειται σε άλλες διατάξεις υπέρτερης τυπικής ισχύος τις οποίες επικαλούνται οι αιτούντες».

Σε άλλο σημείο, οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, υπογραμμίζουν: «Τηρείται, εν προκειμένω, η δίκαιη ισορροπία μεταξύ της προσβολής της περιουσίας των ανωτέρω συνταξιούχων (διά του περιορισμού των προβλεπομένων να χορηγηθούν σε αυτούς αναδρομικών ποσών) και του δημοσίου συμφέροντος και, ως εκ τούτου, οι διατάξεις του άρθρου 114 του ν. 4714/2020 δεν αντίκεινται στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α., ούτε στην κατοχυρωμένη από το άρθρο 25 παρ. 1 εδ. δ΄ του Συντάγματος αρχή της αναλογικότητας. Περαιτέρω, με τα ανωτέρω δεδομένα δεν συντρέχει περίπτωση παραβιάσεως ούτε του άρθρου 17 του Συντάγματος».

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.