Πέμπτη, Απρίλιος 3 2025

Το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο έγινε «σκούπα»

 


Γράφει ο Στέργιος Ζιαμπάκας

Προστέθηκαν δεκάδες άρθρα από πολλά υπουργεία ● Καταργείται πληθώρα περιορισμών που προστατεύουν τις περιοχές Natura ● Ελαστικοποιούνται οι περιορισμοί δόμησης σε μικρά νησιά και παραδοσιακούς οικισμούς.

Επιμένουσα αντιπεριβαλλοντικά, η κυβέρνηση συνεχίζει να σπάει τα ρεκόρ κακής νομοθέτησης. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από πλευράς περιβαλλοντικών οργανώσεων, καθώς έρχεται να διευρύνει τον κύκλο αποδόμησης του πλαισίου προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος –που άνοιξε με τον περιβαλλοντοκτόνο «νόμο Χατζηδάκη» (4685/2020)– κατατέθηκε χθες στη Βουλή με σχεδόν διπλάσιες διατάξεις: από έναν τόμο 97 άρθρων που στην πλειονότητά τους έρχονται να καταργήσουν πλήθος περιορισμών για παρεμβάσεις σε προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου «Φύση 2000», μετατράπηκε σε ένα πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» 178 άρθρων προωθούμενων από ένα σύνολο υπουργείων, τα περισσότερα εκ των οποίων απέφυγαν τη «βάσανο» της δημόσιας διαβούλευσης – υπενθυμίζεται ότι όταν αναρτήθηκε στο opengov.gr η αρχική εκδοχή του νομοσχεδίου συγκέντρωσε ρεκόρ αρνητικών σχολίων, παρά το σύντομο (μόλις 7 ημερών αρχικά) χρονικό διάστημα δημόσιας έκθεσης.

Το νομοσχέδιο, που θα ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη, έρχεται να επιβαρύνει τις προστατευόμενες ζώνες με νέες χρήσεις που δεν προβλέπονταν από το ούτως ή άλλως προβληματικό ισχύον καθεστώς. Στην εκδοχή που κατατέθηκε στη Βουλή, τροποποιήθηκε το άρθρο 11 με αφαίρεση των προβλέψεων που επέτρεπαν χρήσεις γραμμικών υποδομών μεταφορών (δηλαδή δρόμων), εγκαταστάσεων αποθήκευσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεπικοινωνιών κ.ά. σε Ζώνες Απόλυτης Προστασίας, ενώ αφαιρέθηκαν επίσης οι προβλέψεις για λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων και για εξορυκτικές δραστηριότητες σε Ζώνες Προστασίας (β΄ κατηγορία αυστηρότητας) της. Παρ’ όλα αυτά, διατηρούνται οι προβλέψεις για τις παραπάνω δραστηριότητες στις Ζώνες Διατήρησης Οικοτόπων, μαζί με ένα πλήθος άλλων χρήσεων (εγκαταστάσεις ΑΠΕ, βιοτεχνικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης, πίστες μηχανοκίνητων αγώνων κ.ά.).

Σε κάθε περίπτωση, το προωθούμενο νομοσχέδιο επιδεινώνει έτι περαιτέρω το καθεστώς προστασίας των περιοχών «Natura 2000», ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι στην προχθεσινή συνάντηση που είχαν 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις με τον υπουργό Περιβάλλοντος, ζήτησαν από τον Κ. Σκρέκα να αποσύρει το νομοσχέδιο –κίνηση στην οποία προβαίνουν σπανίως, όπως τόνισαν– επισημαίνοντας επιπλέον ότι πλήθος προβλέψεων έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις ανάγκες προστασίας της φύσης αλλά και με τη νομοθεσία της Ε.Ε.

Ακόμα, το νομοσχέδιο έρχεται να «θάψει» πρόστιμα για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας: το άρθρο 10 δρομολογεί ακύρωση Πράξεων Βεβαίωσης Παραβάσεων και εισηγήσεων για πρόστιμα.

Τέλος –και μεταξύ πολλών άλλων διατάξεων που έχει αναδείξει προ ημερών η «Εφ.Συν.»– το άρθρο 69 προωθεί το «ξεχείλωμα» των περιορισμών δόμησης σε περιοχές με ευαίσθητο περιβάλλον, όπως μικρά νησιά και παραδοσιακοί οικισμοί: προβλέπεται ότι με προεδρικό διάταγμα, κατόπιν πρότασης του υπουργού Περιβάλλοντος, θα προσδιορίζεται η μεθοδολογία για την εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας ενός χωρικού συστήματος, δηλαδή «τα μέγιστα ανεκτά όρια επιβαρύνσεων ή και μεταβολών των συνθηκών που επικρατούν σε αυτό, πέραν των οποίων παύει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στο φυσικό περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία».

Ως γνωστόν, το Συμβούλιο της Επικρατείας –με επίκληση της φέρουσας ικανότητας ενός νησιού– έχει ήδη ακυρώσει αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τη δημιουργία τουριστικού χωριού στην Ιο, σχέδιο για μεγάλο τουριστικό επενδυτικό σχέδιο στη Μύκονο και τις επεκτάσεις που προέβλεπε το γενικό πολεοδομικό σχέδιο της Πάρου, σε Παροικιά, Νάουσα και Λεύκες.

από efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.