Το μαρτύριο της σταγόνας
Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος
Συνεχής παροχή ή διακοπή της ροής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ε.Ε. και κυρίως τη Γερμανία;
Από ό,τι φάνηκε από το θρίλερ της επισκευής του Nord Stream 1, ο Πούτιν έχει επιλέξει τον τρίτο δρόμο, ομηρία και χειραγώγηση της Ε.Ε. μέσω αυξομειώσεων στην ποσότητα του παρεχόμενου φυσικού αερίου.
Ο Nord Stream 1 ξαναλειτουργεί από χθες στο 40% περίπου της μεταφορικής του ικανότητας. Η επιλογή του Κρεμλίνου συρρικνώνει, αν δεν ακυρώνει, την όποια προσπάθεια της Ε.Ε. να δημιουργήσει επαρκή αποθέματα ασφαλείας, ώστε να θωρακιστεί από ενδεχόμενη αιφνιδιαστική διακοπή στη διάρκεια του χειμώνα.
Η αυξομείωση εκ των πραγμάτων υπονομεύει την προσπάθεια διαμόρφωσης κοινής ενεργειακής στρατηγικής της Ε.Ε., καθώς οι χώρες-μέλη με πρώτη και καλύτερη τη Γερμανία έχουν κάθε κίνητρο να προχωρήσουν σε παρασκηνιακές διμερείς διαπραγματεύσεις με την Gazprom, δηλαδή με τον Πούτιν…
Η ελπίδα μιας αύξησης της παρεχόμενης από τη Μόσχα ποσότητας φυσικού αερίου ήδη επηρεάζει και τον χειμώνα θα διαδραματίζει βαρύνοντα ρόλο στις πιέσεις του Βερολίνου, της Ρώμης και του Παρισιού προς την Ουάσινγκτον και το Κίεβο για σύντομο τερματισμό της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Μετά την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης τον Σεπτέμβριο του 2008 και κυρίως μετά την έναρξη της κρίσης στην ευρωζώνη την άνοιξη του 2010, η Γερμανία κατηγόρησε τους αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης –δηλαδή τον Νότο– ότι ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους.
Σήμερα, μπορεί αδιάσειστα να στοιχειοθετηθεί η διαπίστωση ότι η ενεργειακή στρατηγική της Γερμανίας δεν ανταποκρινόταν στην πολιτική βούληση και τις δυνατότητες του Βερολίνου για εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στον βαθμό που να επιτρέπει στη Γηραιά Ηπειρο στρατηγική χειραφέτηση τόσο απέναντι στις ΗΠΑ όσο και στη Ρωσία.
Τα παραπάνω εξέφρασε σε συμπυκνωμένη μορφή η υπουργός Ενέργειας της Ισπανίας, Τερέζα Ριμπέρα, η οποία δήλωσε πως, σε ό,τι αφορά την ενέργεια, η Ισπανία δεν κινήθηκε ποτέ πάνω από τις δυνατότητές της. Το μίγμα για τον χειμώνα είναι εκρηκτικό για τη Γηραιά Ηπειρο.
Η Γερμανία και οι περισσότεροι εταίροι της στην Ε.Ε.-ευρωζώνη έχουν βρεθεί σε Συμπληγάδες:
■ Από τη μια, η δαμόκλειος σπάθη του Κρεμλίνου που, με ή χωρίς την επίκληση τεχνικών προβλημάτων, θα αυξομειώνει κατά περίπτωση και ανά χώρα την παρεχόμενη ποσότητα φυσικού αερίου.
■ Από την άλλη, η αδυναμία της Ε.Ε. να επηρεάσει την εξέλιξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
από efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια: