Ερευνητές ανέπτυξαν τον πρώτο «εθνικό άτλαντα θνησιμότητας» από ασθένειες

 


Η μελέτη των ποσοστών θνησιμότητας, των αιτιών θανάτου, του προσδόκιμου ζωής κατά τη γέννηση και διαφόρων άλλων μετρήσεων επιτρέπει στους επιστήμονες και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναλύουν την ποιότητα ζωής και να βελτιώνουν το δημόσιο σύστημα υγείας.

Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2019 σχετικά με τους παράγοντες θνησιμότητας που δημοσιεύθηκε στο «The Lancet» επικεντρώθηκε μόνο στις ψυχικές διαταραχές. Ενώ μια άλλη έρευνα του 2018 εξέτασε τους δείκτες θνησιμότητας σε σχέση μόνο με τη χρήση ουσιών και τη σχιζοφρένεια.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Άαρχους ανέλυσε τα δεδομένα ατόμων που είχαν διαγνωστεί με 1.803 κατηγορίες διαταραχών. Επιπλέον, κατάρτισε έναν πίνακα με  επιδημιολογικές μετρήσεις που περιλάμβανε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ποσοστών θανάτου και της ηλικίας στην οποία εμφανίστηκαν για πρώτη φορά οι διαταραχές στα άτομα αυτά. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα, η ομάδα δημιούργησε διαδραστικά διαγράμματα και γραφήματα που παρουσιάζουν τα ευρήματά τους.

Τα ευρήματα αυτά μπορούν να βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να σχεδιάσουν πιο αποτελεσματικές στρατηγικές υγειονομικής περίθαλψης. Επιπλέον, μπορούν επίσης να επιτρέψουν στους επιστήμονες να αναλύσουν με ακρίβεια τον ρόλο των διαφόρων ασθενειών στον θάνατο και τις σχετικές παραμέτρους.

«Εδώ, χρησιμοποιούμε μια νέα μέθοδο που αποτυπώνει με μεγαλύτερη ακρίβεια την πρόωρη θνησιμότητα για περισσότερες από 1.800 διαφορετικές παθήσεις», δήλωσε ο Oleguer Plana-Ripoll, επικεφαλής συγγραφέας και ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Aarhus.

Οι ερευνητές τονίζουν επίσης ότι η σχέση μεταξύ των εκτιμήσεων θνησιμότητας και ασθενειών μπορεί να επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί. Ως εκ τούτου, απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLoS Medicine».

από primenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.