Ιταλία: Ακρίδες απειλούν τη Σαρδηνία Ενώ εντός ωρών αναμένεται η κυβερνητική απόφαση για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη λειψυδρία που πλήττει κυρίως την ηπειρωτική Βόρειο Ιταλία, ένα άλλο πρόβλημα εμφανίζεται στη Σαρδηνία: οι ακρίδες.

Τα έντομα έχουν ήδη εμφανιστεί κυρίως στα κεντρικά του νησιού, στις περιοχές Ottana του Nuoro και στην Ogliastra, και σύμφωνα με εκτίμηση της Ένωσης Αγροτών Coldiretti υπάρχει έμπρακτος κίνδυνος πως φέτος οι ακρίδες θα επιτεθούν σε έκταση ίση με 50.000 εκτάρια γης, έναντι 2.000 εκταρίων το 2019.

Σύμφωνα με δήλωση καθηγητή γεωπονικών επιστημών στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore, η ζημιά που θα προκαλούσαν οι ακρίδες εκτιμάται στα 50 εκ. ευρώ, αλλά μπορεί τελικά να είναι πολύ υψηλότερη, εφόσον “κάθε ακρίδα μπορεί να γεννήσει 60 έως 120 νέα έντομα”, με έμπρακτα σημαντικό κίνδυνο για τη συγκομιδή.

Το φαινόμενο των ακρίδων δεν είναι καινούργιο στη Σαρδηνία, και εμφανίζεται σε κύκλους. Όμως, σύμφωνα με δήλωση του καθηγητή στην εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, η επιστροφή τους έχει να κάνει με την σταδιακή εγκατάλειψη των αγροτικών περιοχών λόγω πολιτικών της ΕΕ που ευνοούν την εγκατάλειψη των αγρών λόγω χαμηλής πληρωμής των αγροτικών προϊόντων.

Τις τελευταίες μέρες οι ακρίδες έφτασαν και σε χωριά και μικρές πόλεις της Κεντρικής Σαρδηνίας, και οι τοπικοί φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον κίνδυνο εξάπλωσής τους σε όλη τη Σαρδηνία αλλά και σε όλη την ηπειρωτική Ιταλία, δεδομένου των ευνοϊκών κλιματικών συνθηκών για τα έντομα. Στο σημείο που οι δήμαρχοι των δήμων Noragugume και Ottana ζήτησαν την παρέμβαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (FAO) και του Στρατού για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

από ertnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.