Τα ασχολίαστα: Εκλογικός τεταρταίος πυρετός



Του Νικόλα Δημητριάδη

Σε μακρά προεκλογική περίοδο μπαίνει η χώρα και είναι λογικό να υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στο πολιτικό τοπίο. Το Πασόκ κλήθηκε επιτέλους να διαλέξει ανάμεσα στα δύο ονόματά του και διάλεξε και τα δύο. Από εδώ και πέρα θα συστήνεται ως «Πασόκ» στους ψηφοφόρους του και ως «Κίνημα Αλλαγής» στην εφορία.

Στον Σύριζα, στο μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Τσίπρα Αλέξη, την Κυριακή, κέρδισε ο Αλέξης. Κρίμα που δεν έγινε κι ένα ντιμπέιτ να δούμε τις θέσεις των υποψηφίων.

Όπως συμβαίνει συχνά σε προεκλογικές περιόδους, η δημιουργία κομμάτων και το κυνήγι του 1.5% της κρατικής χρηματοδότησης είναι το τελευταίο τρεντ. Πρόσφατη προσθήκη η «Πνοή Δημοκρατίας» του κυρίου Κούβελα. Ατύχησε, όμως, καθώς το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι λίγο ντεμοντέ. Αν γινόντουσαν πρόωρες εκλογές, πριν τον πόλεμο, θα είχε μεγάλη απήχηση και θα βλέπαμε σειρά αντιεμβολιαστών σωτήρων στα ψηφοδέλτια. Τώρα, όμως, η επικαιρότητα έχει παραμερίσει τα αντιεμβολιαστικά εγχειρήματα και αναδεικνύει τα φιλορωσικά. Ούτως ή άλλως, βέβαια, πάνω κάτω οι ίδιοι άνθρωποι στελεχώνουν και τα μεν και τα δε.

Τοκ οφ δε τάουν είναι πάντως η κοινή κάθοδος Φαήλου – Τζήμερου – Μπογδάνου, που φιλοδοξεί να διεμβολήσει τον χώρο δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Καθώς δεν είναι ούτε ρωσόφιλοι ούτε αντιεμβολιαστές, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα τα πάνε απέναντι στους ποικίλους Κασιδιάρηδες, Χίους και τις λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις. Μη γελάτε, ο «χώρος» έχει πλέον δημοκρατικές ευαισθησίες! Ο ίδιος ο κ. Κασιδιάρης κατακεραύνωσε πρόσφατα σε δηλώσεις του τους Ουκρανούς, γιατί είναι, λέει… νεοναζί! Τα ύστερα του κόσμου.

Πάντως θα είχε ενδιαφέρον να έκανε μία έρευνα το Ινστιτούτο της Φλωρεντίας για το πόσα φιλορωσικά κόμματα μπορεί να έχει η Ελλάδα. Στη μακρά λίστα των πουτινοφίλων προστέθηκε αυτές τις μέρες και το νέο κόμμα που ανακοίνωσε ο κ. Λαφαζάνης. Θα επιχειρήσει κι αυτός να αλιεύσει τις ψήφους όσων είναι «με τον άνθρωπο». Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι η κα Ζαχάροβα έχει ρεύμα, ιδίως στις πολυπληθείς ιστοσελίδες γεωπολιτικών αναλύσεων, τα διάφορα σάιτ «συνταρακτικών αποκαλύψεων», το πάντα έγκυρο φέησμπουκ και τα διάφορα άλλα διαδικτυακά καφενεία.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, λοιπόν, πηγαίνει προς τις εκλογές με τον αέρα και την αυτοπεποίθηση που της δίνει η πλήρης έλλειψη αντιπολίτευσης στη χώρα. Επειδή, όμως, κινδυνεύει (η χώρα) εκτός από αντιπολίτευση να μην έχει και κυβέρνηση, υποχρεώνεται ο κ. Μητσοτάκης να κάνει και κάποιες απαραίτητες «αναπροσαρμογές» στα αρχικά πλάνα του. Με λίγα λόγια, υποχρεώνεται να κάνει τα ακριβώς ανάποδα από αυτά που ήθελε, όταν ξεκινούσε την κυβερνητική του θητεία. Τελευταίως μάθαμε ότι η κυβέρνηση που διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να μετατρέψει το Αιγαίο σε «κόλπο του Μεξικού», ετοιμάζεται τώρα να κάνει εξορύξεις. Περίεργα πράγματα. Φαίνεται πως η πραγματικότητα θα έκανε πάλι κάποια από τις περιστασιακές επισκέψεις της και θα χτύπησε την πόρτα του Μαξίμου. Ελπίζουμε να πυκνώσει την παρουσία της: το πολιτικό μας σύστημα διαχρονικά δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις μαζί της!

από ardin-rixi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.