Ένα πλέγμα δεκάδων domains που μέρα με τη μέρα αυξάνονται και υπερβαίνουν τα 43, που είχε ήδη εντοπίσει η META (facebook), αποκαλύπτει η έρευνα του inside story με τη βοήθεια δύο εξειδικευμένων τεχνικών. Πρόκειται για έναν ιστό που στήθηκε με σκοπό να μολύνει κινητά τηλέφωνα υποψήφιων στόχων με ένα σύγχρονο λογισμικό κατασκοπίας με την ονομασία Predator (αρπακτικό), όπως έγινε στην περίπτωση του δημοσιογράφου Θανάση ΚουκάκηΠοιος παρακολουθούσε το κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη;. Στο μεταξύ η εταιρεία που εμπορεύεται το λογισμικό κατασκοπίας, Intellexa, συνεχίζει να λειτουργεί στο Ελληνικό.
Τον Ιούλιο του 2020 (τέσσερις μήνες μετά την εγκατάσταση της Intellexa στην Ελλάδα, που έγινε τον Μάρτιο του 2020), αγοράζονται τα πρώτα δύο domain-παγίδα με σκοπό να αποσταλούν από αγνώστους σε υποψήφιους στόχους παρακολούθησης, συνοδευόμενα από ένα προσωποποιημένο μήνυμα προκειμένου να τους παρακινήσουν να πατήσουν πάνω στο ψευδεπίγραφο link και να μολύνουν εν αγνοία τους το κινητό τους. Ένα από αυτά ήταν μία παραλλαγή του ενημερωτικού site του Μιχάλη Ιγνατίου, hellasjournal, που εστιάζει στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις με απήχηση στην ομογένεια το οποίο διαθέτει και αγγλική έκδοση. Η συγκεκριμένη ειδησεογραφική σελίδα στην πορεία παραλλάχθηκε άλλες δύο φορές (hellasjournal[.]website, heiiasjournai[.]com). Το δεύτερο site που αγοράστηκε τον Ιούλιο του 2020 ήταν το altsantiri[.]news.
«Βόμβα» Google: Κρατικοί φορείς στην Ελλάδα έχουν λογισμικό παρακολούθησης Predator
Στη σκιά της καταιγίδας δημοσιευμάτων για την κατρακύλα της Ελευθερίας του Τύπου στη χώρα μας έρχεται ακόμη μια αποκάλυψη για την οποία θα πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση.
Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης με ανάρτησή του στο Twitter, η Google αποκαλύπτει επίσημα ότι το λογισμικό παρακολούθησης Predator έχει πωληθεί σε κρατικούς φορείς στην Ελλάδα.
Προσθέτει, ακόμη, ότι αυτό έχει πωληθεί όχι μόνο ως λογισμικό επιμόλυνσης για iPhone, αλλά έχει εφαρμογή σε στο σύστημα Android.
Διαβάστε επίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια: