Αυξήσεις 8% στους μισθούς ζητούν τα γερμανικά συνδικάτα -Με αύξηση του πληθωρισμού απειλούν εργοδότες και τραπεζίτες



 Το μεγαλύτερο εργατικό σωματείο της Γερμανίας επιδιώκει αύξηση μισθού από 7% έως 8% για να στηριχθεί το εισόδημα 3,8 εκατομμυρίων εργαζομένων στον τομέα των μετάλλων και των ηλεκτρονικών για να αντιμετωπίσουν τον αχαλίνωτο πληθωρισμό.

Η πρόταση τη Δευτέρα από το διοικητικό συμβούλιο της IG Metall είναι η υψηλότερη των τελευταίων 13 περίπου ετών.

Οι διαπραγματεύσεις που ξεκινούν τον Σεπτέμβριο θα είναι ο μεγαλύτερος μισθολογικός διακανονισμός της Γερμανίας και το αποτέλεσμά τους μπορεί να αποτελέσει δείκτη για το πώς θα εξελιχθούν οι συνολικές αμοιβές σε όλους τους τομείς.

Την ίδια στιγμή οι συζητήσεις για τις αυξήσεις τους μισθούς εξετάζονται στενά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία είναι έτοιμη να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια! Οι τραπεζίτες απειλούν ότι οι απότομες αυξήσεις στους μισθούς θα μπορούσαν να απειλήσουν μια πληθωριστική σπείρα.

Ο πρόεδρος της IG Metall, Joerg Hofmann, κάλεσε τους πολιτικούς να βοηθήσουν στην ελάφρυνση του βάρους του αυξανόμενου κόστους ζωής. Η αντιστάθμιση του πληθωρισμού στην παρούσα κατάσταση «δεν μπορεί να είναι μόνο καθήκον των συλλογικών διαπραγματεύσεων», είπε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

Ο πληθωρισμός έφτασε σε άλλο υψηλό τον Μάιο, με τις τιμές να σημειώνουν άλμα σε σχέση με το 2021.

Ο Arndt Kirchhoff, επικεφαλής του λόμπι των εργοδοτών Gesamtmetall στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, στο ίδιο μήκος με τους τραπεζίτες προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο ότι οι «υπερβολικές μισθολογικές αυξήσεις» θα τροφοδοτούσαν περαιτέρω τον πληθωρισμό.

από imerodromos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.