Βίαιη φτωχοποίηση: Με μισθό 330 ευρώ 1 στους 3 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα



 Στην Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ο πληθωρισμός «τρέχει» με διψήφιο αριθμό τμήμα του εργαζόμενου λαού φυτοζωεί…

Μόλις 398,07 ευρώ μικτά (ή 330 ευρώ καθαρά) λαμβάνουν 741.286 εργαζόμενοι (σχεδόν ένας στους τρεις), που δουλεύουν με όρους μερικής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία απασχόλησης που δημοσίευσε ο Φορέας και από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υπέβαλαν οι επιχειρήσεις τον περσινό Ιούνιο, οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας αντιστοιχούν στο 29,1% του συνόλου.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία αποτυπώνουν τη βίαιη φτωχοποίηση μεγάλου τμήματος των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. 

Εργαζομένων που μέσα σε «κύμα» πρωτόγνωρης ακρίβειας καλούνται να …επιβιώσουν με 330 ευρώ το μήνα. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της «ανάπτυξης» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οδηγούν χιλιάδες εργαζόμενους στο περιθώριο της ζωής την ίδια ώρα που αφεντικά και εταιρείες βλέπουν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται…

«Η μόνιμη τάση του κεφαλαίου είναι να υποβιβάσει τους εργάτες ίσαμε το μηδενικό επίπεδο» (Καρλ Μαρξ, «Το Κεφάλαιο», τόμος πρώτος, σελίδα 621, Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή).

Η συγκεκριμένη ρήση του Μαρξ, από το εμβληματικό έργο του, «Το Κεφάλαιο» που γράφτηκε το μακρινό 1867, αποτυπώνει ακριβώς το μόνιμο και διαρκή στόχο των κεφαλαιοκρατών να «ξεζουμίζουν» την εργατική δύναμη μέχρι το ακρότατο σημείο. 

Αυτή η μόνιμη τάση του κεφαλαίου, σήμερα 155 χρόνια μετά από το έργο του Μαρξ, παραμένει ο βασικός κανόνας της καπιταλιστικής παραγωγής που διασφαλίζει τα κέρδη των αφεντικών μέσα από την άγρια εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. 

από imerodromos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.