Φωτοβολταϊκά: Ισραηλινή επιχείρηση δεσμεύει 10.000 στρέµµατα στην Καρδίτσα

 


Μια Ισραηλινή επιχείρηση έχει βάλει στο μάτι χιλιάδες στρέμματα τα οποία θέλει να καλύψει με πάνελ φωτοβολταϊκών, προσφέροντας ελκυστικά συμβόλαια μακροχρόνιας ενοικίασης σε δεκάδες αγρότες που διατηρούν παραγωγικά αγροτεμάχια σε χωριά του Δήμου Σοφάδων Καρδίτσας.

Όπως καταγγέλλουν αγρότες της περιοχής, πληθώρα δυναμικών καλλιεργειών κινδυνεύουν με εγκατάλειψη, καθώς οι καιροί είναι δύσκολοι και τα ποσά που προσφέρονται στους ιδιοκτήτες της γης για να παραχωρήσουν τα αγροτεμάχιά τους είναι άκρως δελεαστικά, φθάνοντας ακόμα και τα 300 ευρώ. Από την άλλη, τα αιτήματα δεκάδων αγροτών της περιοχής για κατασκευή φωτοβολταϊκού απορρίπτονται “λόγω έλλειψης δικτύου”.

Απειλούνται με εγκατάλειψη χιλιάδες στρέμματα παραγωγικής γης

Η επιχείρηση που έχει βάλει στο μάτι την αγροτική γη είναι ισραηλινών συμφερόντων, ενώ έχει αναθέσει σε τεχνικό γραφείο με έδρα την Αθήνα να την εκπροσωπεί στην επικοινωνία με τους παραγωγούς. Οι διεργασίες για την απόκτηση γης έχουν ξεκινήσει από την επιχείρηση εδώ και περίπου οκτώ μήνες, αλλά το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο έχει κορυφωθεί, με τους αγρότες να… κάνουν ουρές για να παραχωρήσουν αγροτεμάχια 80 – 100 στρεμμάτων ή και μεγαλύτερα. Πολλά από αυτά τα αγροτεμάχια καλλιεργούνται εδώ και χρόνια με βιομηχανική ντομάτα, βαμβάκι, καπνό Bιρτζίνια, καλαμπόκι, πιπεριές κ.ά.

Οι παραγωγοί που μίλησαν, υποστήριξαν ότι οι εκπρόσωποι της επιχείρησης έχουν δηλώσει ότι στόχος τους είναι να δεσμεύσουν 10.000 στρέμματα γης, ενώ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό τους, η κατασκευή των φωτοβολταϊκών θα ξεκινήσει το 2024. Το πλεονέκτημα που διαθέτουν οι επιχειρήσεις έναντι των αγροτών είναι ότι έχουν τη ρευστότητα και κατασκευάζουν δικούς τους υποσταθμούς, απελευθερώνοντας δίκτυο προς όφελός τους.

Οι επιχειρήσεις πλεονεκτούν λόγω ρευστότητας, απροστάτευτοι οι αγρότες

Όπως δήλωσε ο αγρότης και γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, Κώστας Γιωτάκος, «οι συμβάσεις ενοικίασης της γης είναι εικοσαετείς και προβλέπουν ένα αρχικό αντίτιμο 50 ευρώ το στρέμμα, το οποίο, όταν τα έργα αδειοδοτηθούν, θα εκτοξευθεί στα 250 – 300 ευρώ το στρέμμα. Τα γνωρίζω αυτά, γιατί οι εκπρόσωποι της επιχείρησης προσέγγισαν κι εμένα.

Στην εν λόγω περιοχή και σύμφωνα με την επίσημη λίστα του ΔΕΔΔΗΕ, σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων, υπάρχουν περίπου 60 απορρίψεις έργων σε αγρότες που υπέβαλαν αίτημα για αγροτικό φωτοβολταϊκό. Εξήντα αγροτικές οικογένειες θα μπορούσαν να παραμείνουν στα χωριά τους, καλλιεργώντας τη γη τους. Είναι γνωστό ότι ο ΠΣΑΦ έχει αιτηθεί από τα υπουργεία Ενέργειας και Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να μπορούν οι παραγωγοί να συμμετέχουν σε ομαδικά έργα. Αν επιμερίζεται το κόστος ενός έργου σε πέντε, δέκα, είκοσι αγρότες, τότε θα μπορούν να ανταποκριθούν κι εκείνοι στους όρους σύνδεσης στο δίκτυο».

Η αγρότισσα Βησσαρία Βαϊοπούλου από το Μελισσοχώρι με καλλιέργεια 200 στρεμμάτων –εκ των οποίων τα 70 είναι με αρωματικά φυτά– εξέφρασε τον φόβο της για την κατάσταση που επικρατεί και τη γη που χάνεται καθημερινά για να κατασκευαστούν μεγάλα έργα από επιχειρήσεις: «Για 9-10 χωριά του Δήμου Σοφάδων αλλάζει εντελώς ο χάρτης καλλιεργειών. Τα προς ενοικίαση χωράφια θα είναι πλέον μηδαμινά και σε δύο – τρία χρόνια δεν θα υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής ούτε στο 10% αυτής που υπάρχει σήμερα. Μιλάμε για ιδιαίτερα δυναμικές καλλιέργειες που θα χαθούν. Το 2020 υπέβαλα αίτημα για αγροτικό φ/β, όμως με απέρριψαν».

Ο Αποστόλης Καρακαξάς από την Άμπελο δήλωσε για το θέμα: «Έχω καλλιέργειες καπνού, βαμβακιού και καλαμποκιού, γύρω στα 250 στρέμματα. Τα μισά από αυτά είναι μισθωμένα. Πλέον, θα αναγκαστώ να βγάλω τα μισθωμένα από τον προγραμματισμό μου. Το λυπηρό είναι ότι πριν από δύο χρόνια έκανα αίτημα για αγροτικό φωτοβολταϊκό, ωστόσο απορρίφθηκε, αφού, όπως φαίνεται, για την πολιτεία μας είναι προτιμότεροι οι ξένοι επενδυτές».

Από την πλευρά μας, που πραγματικά έχουμε ανατριχιάσει με το ρεπορτάζ, αναρωτιόμαστε, αυτό εννοεί η κυβέρνηση και ο Άδωνης Γεωργιάδης όταν αναφέρονται στο ενδιαφέρον Ισραηλινών επιχειρηματιών; Να δεσμεύσουν τα ελληνικά χωράφια για μερικά χρόνια για φωτοβολταϊκά από τα οποία θα έχουν κέρδη, και μετά να εισάγουμε φρούτα και λαχανικά από το Ισραήλ; Ωραίες μπίζνες κάνει η κυβέρνηση με το Ισραήλ, παραχωρώντας τους καλλιεργήσιμη γη, Τουρισμό και Real Estate;

Α, και να μην το ξεχάσουμε, έχεις και τον ΕΛΓΑ με τα αεροπλανάκια του, που επιλέγει με Τροποποίηση Καιρού ποια χωράφια θα πλημμυρίσουν και ποια όχι, για να απηυδήσουν οι αγρότες και να παραχωρήσουν τα χωράφια τους σε όποιον τους τα ζητήσει!

από primenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.