πολλά, πάρα πολλά, και υγιεινά: τα health big data είναι ένα ακόμα χρυσωρυχείο

 


Η υγεία των δεδομένων

Τα big data έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε, αναλύουμε και μοχλεύουμε τα data σε κάθε βιομηχανία. Μια απ’ τις πιο πολλά υποσχόμενες περιοχές που μπορούν να εφαρμοστούν για να φέρουν αλλαγή είναι η φροντίδα υγείας. Η ανάλυση δεδομένων φροντίδας υγείας έχει την δυνατότητα να μειώσει τα κόστη της περίθαλψης, να προβλέψει τα ξεσπάσματα των επιδημιών, να εμποδίσει αρρώστιες που μπορούν να εμποδιστούν, και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής γενικά.

Το μέσο προσδόκιμο ζωής μεγαλώνει παγκόσμια, κάτι που φέρνει καινούργιες προκλήσεις στις τωρινές θεραπευτικές μεθόδους. Οι επαγγελματίες της υγείας, ακριβώς όπως οι επιχειρηματίες, μπορούν να συγκεντρώσουν μεγάλες ποσότητες δεδομένων και να αναζητήσουν τις καλύτερες στρατηγικές για να χρησιμοποιήσουν αυτά τα νούμερα. Σ’ αυτό το άρθρο θέλουμε να τονίσουμε την ανάγκη των big data στη φροντίδα υγείας: Γιατί και πως μπορεί να βοηθήσουν; Ποιά είναι τα εμπόδια στην υιοθέτησή τους;

Η εφαρμογή της ανάλυσης των big data στη φροντίδα υγείας έχει πλήθος θετικών και σωτήριων για τις ζωές αποτελεσμάτων. Τα big data σημαίνουν μεγάλες ποσότητες πληροφοριών που δημιουργούνται απ’ την ψηφιοποίηση των πάντων, εμπεδώνονται και αναλύονται από εξειδικευμένες τεχνολογίες. Η εφαρμογή τους στη φροντίδα υγείας σημαίνει την χρήση ιδιαίτερων data υγείας, σε κλίμακα πληθυσμού (ή ενός συγκεκριμένου ατόμου) και εν δυνάμει θα βοηθήσει να προληφθούν επιδημίες, να θεραπευτούν αρρώστιες, να μειωθούν τα κόστη, κλπ.

Τώρα που ζούμε περισσότερο, τα μοντέλα θεραπείας έχουν αλλάξει και πολλές απ’ αυτές τις αλλαγές έχουν προκύψει απ’ τα data. Οι γιατροί θέλουν να καταλάβουν όσο το δυνατόν περισσότερα από έναν ασθενή και όσο πιο νωρίς στη ζωή του είναι δυνατόν, για να εντοπίσουν προειδοποιητικά σήματα για σοβαρές ασθένειες που θα προκύψουν - αντιμετωπίζοντας κάθε αρρώστια σε πρώιμο στάδιο, όπου είναι αρκετά πιο απλό και λιγότερο δαπανηρό. Με την ανάλυση των δεδομένων φροντίδας υγείας η πρόληψη είναι καλύτερη απ’ την θεραπεία και η διαχείρισή τους ώστε να διαμορφωθεί μια πιο γενική εικόνα του ασθενούς που θα επιτρέψει στις ασφαλιστικές εταιρείες να προσφέρουν ένα πακέτο “κουστούμι” για τον καθένα. Αυτή είναι η προσπάθεια της βιομηχανίας να ξεπεράσει τα προβλήματα του διαχωρισμού που υπάρχει με τα δεδομένα κάθε ασθενούς: όλα είναι μαζεμένα σε bits και bites και είναι αρχειοθετημένα σε νοσοκομεία, κλινικές, χειρουργεία, κλπ, αλλά είναι αδύνατο να επικοινωνήσουν μεταξύ τους σωστά.
...

Έτσι ξεκινάει ένα άρθρο διαφήμισης του πως “η ανάλυση των big data της φροντίδας υγείας θα σώσει τους ανθρώπους” στα μέσα Ιούλη του 2018. [1] Όπως κάθε τεχνο-προβολή που δεν νοιώθει να απειλείται κριτικά από πουθενά έτσι κι αυτή μιλάει σχετικά καθαρά όταν αναφέρεται στους ενδιαφερόμενους για την ψηφιοποίηση της ατομικής και συλλογικής υγείας. Μείωση του κόστους (σίγουρα σε ότι αφορά τα έξοδα των συστημάτων υγείας...)· ατομικά “κομμένα και ραμένα”συμβόλαια ασφάλισης υγείας (απ’ τις ιδιωτικές ασφαλιστικές, έτσι ώστε να μην έχουν ποτέ έξοδα που δεν τα υπερκαλύπτουν απ’ τις πληρωμές των συμβολαίων των πελατών τους...)· και πάντα αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ασθένειας απ’ την μεριά των επαγγελματιών υγείας (που τείνουν να μοιάζουν με τους επιχειρηματίες της υγείας)...

Διαβάστε την συνέχεια στο sarajevomag

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.