Ανοικτές αγκαλιές στην Τουρκία από Νούλαντ



 Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος

Η βρισκόμενη από χθες στην Κύπρο Αμερικανίδα Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, φρόντισε να στείλει μηνύματα για το ρόλο και τις σχέσεις των ΗΠΑ και της κατοχικής Τουρκίας, για το ρόλο και τις συνεργασίες, που επιθυμούν οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναπτύξει η Άγκυρα. Είναι προφανές από τις τοποθετήσεις της πως η Ουάσινγκτον ανοίγει αγκαλιές για την κατοχική δύναμη. Γίνονται ανοίγματα “χωρίς όρια” των ΗΠΑ προς την Τουρκία.

Η κ. Νούλαντ, η οποία χθες είχε συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη και σήμερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά και με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ήταν αρκούντως αποκαλυπτική σε συνέντευξή της στην τουρκική εφημερίδα “Χουριέτ”. Αποκαλυπτική για τις σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ αλλά και για την πώληση F-16 στην κατοχική δύναμη.

Προφανώς από την Κύπρο, η Αμερικανίδα αξιωματούχος θα στείλει μηνύματα συνεργασίας και μάλιστα… στρατηγικής με τη Λευκωσία. Πρωτίστως εξέφρασε την… ευγνωμοσύνη στην Κυπριακή Δημοκρατία για την αλληλεγγύη και τη στήριξη της στην Ουκρανία, ενώ για την αποστολή από την Κύπρο ρωσικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, η κ. Νούλαντ έστειλε την… μπάλα στη Λευκωσία. Είπε πως εξαρτάται από την Κύπρο, την ώρα που είναι γνωστό ότι είναι η Ουάσινγκτον που έθεσε το ζήτημα τούτο.

Αποκαλυπτική η Νούλαντ

Τι είπε, όμως, στην τουρκική “Χουριέτ”, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και ποια μηνύματα επιχείρησε να στείλει; Πρώτο, σχολιάζοντας την προσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ, είπε ότι «αυτό είναι και προς το συμφέρον μας. Είμαστε βέβαιοι ότι είναι προς το συμφέρον μας να έχουμε ισχυρές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, τόσο εμπορικές όσο και ενεργειακές σχέσεις».

Δεύτερον, η Βικτόρια Νούλαντ αναφέρθηκε και στους S-400 με προσεκτικές διατυπώσεις. Είπε πως «όταν οι χώρες του ΝΑΤΟ συνεργάζονται, όταν τα συστήματά τους είναι συμβατά, είναι ακόμη πιο ισχυρά και δεν εξαρτώνται από χώρες όπως η Ρωσία» και πρόσθεσε: «Είναι σε γνώση μας οι αναφορές για ανήθικη χρήση ρωσικών όπλων. Είμαι αισιόδοξη ότι θα συνεργαστούμε για αυτό το ζήτημα (S-400). Ξέρετε, η Τουρκία έχει επίσης επιθυμία να αγοράσει F-16 και μιλάμε και γι` αυτό. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για θέματα ασφάλειας από όλες τις πλευρές», ανέφερε.

Για τη στάση της Άγκυρας και τη μη εφαρμογή από πλευράς της των κυρώσεις είπε πως το κλείσιμο της Μαύρης Θάλασσας ήταν πολύ σημαντικό, σημειώνοντας ωστόσο ότι «ακόμη και αν η Τουρκία δεν συμμετέχει στις κυρώσεις, δεν θα πρέπει να επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το έδαφός της για να αποφύγει τις κυρώσεις».

Τρίτο, για τα ενεργειακά ανέφερε πως θα χρειαστεί να γίνουν νέες ανακαλύψεις αερίου και νέοι αγωγοί στην Ανατολική Μεσόγειο προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πολλές διαφορετικές ευκαιρίες στην Ανατολική Μεσόγειο, μερικές από τις οποίες θα αφορούν τους άμεσους γείτονές σας». «Θέλουμε να εργαστούμε σε αυτά τα ζητήματα και να βοηθήσουμε την Τουρκία να διαφοροποιήσει τους πόρους της ειδικά έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου», είπε η κ. Νούλαντ.

Η αναφορά σε νέους αγωγούς στέλνει κάποια μηνύματα. Τι εννοεί ακριβώς η κ. Νούλαντ; Και γιατί να διαφοροποιήσεις τους πόρους της; Η επίσκεψη της στην Άγκυρα συνέπεσε με την ανακοίνωση για την ίδρυση στρατηγικού μηχανισμού μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. Τα υπόλοιπα προσεχώς.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.