Το "Τυρί της Τρύπας": Ο δυσεύρετος θησαυρός πού φτιάχνουν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης σε σπηλιές και τρύπες!
Θα τους δεις να κατεβαίνουν τις Μαδάρες, τον Ψηλορείτη ή τα Λασιθιώτικα βουνά, αγέρωχους, ευθυτενείς και στον ώμο τους φορτωμένοι με τυριά. Ξέρεις τι κουβαλούν.
Ένας αρχέγονος τρόπος ωρίμανσης των τυριών, δηλαδή, μέσα σε τρύπες ψηλά στις Χανιώτικες Μαδάρες και στα Λασιθιώτικα βουνά, είναι το πασίγνωστο και δυσεύρετο «τυρί της τρύπας».
Το κεφαλοτύρι της τρύπας παρασκευάζεται με γάλα απαστερίωτο για αυτό και δε χάνεται η γεύση του. Η παστερίωση σκοτώνει τα μικρόβια επειδή το γάλα βράζεται. Μαζί με τα μικρόβια όμως σκοτώνονται και κάποιοι γαλακτομύκητες οι οποίοι είναι ωφέλιμοι για τη ζύμωση του τυριού, οπότε χάνονται συστατικά της γεύσης.
Αυτός που θα φάει το τυρί της τρύπας, πρέπει να ξέρει και να σέβεται τον κόπου του βοσκού. Το συγκεκριμένο τυρί, είναι κάτι παραπάνω από ιερό.
Ο βοσκός, εκτρέφει τα ζώα του ψηλά στα βουνά. Τα οζά του (τα ζώα του δηλαδή), τρώνε «ό,τι πέψει ο Θεός.
από iellada
Δεν υπάρχουν σχόλια: