Ξεπλένουν την κατοχική Τουρκία οι Δυτικοί

 


Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος

Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός, Μάρκ Ρούτε, είναι ένας από τους ξένους ηγέτες, που χρειάστηκε να μεταβούν στην Άγκυρα για να δώσει «διαπιστευτήρια» στον Ερντογάν. Ήταν ένας από τους ξένους αξιωματούχους, που πήγαν να «υποκλιθούν» στον Τούρκο Πρόεδρο για τον «εποικοδομητικό» και «ειρηνοποιό» ρόλο, που διαδραματίζει στον Ουκρανικό.

Ο Μάρκ Ρούτε, συνάντησε προχθές με τον Ερντογάν και εξήρε την προσφορά του στην «ειρήνη» και την «σταθερότητα» στην ευρύτερη περιοχή. Και όταν ρωτήθηκε κατά πόσο η κατοχική Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Ολλανδός Πρωθυπουργός, η χώρα του οποίου έχει εφαρμόσει τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσφερε πλήρη κάλυψη στην Άγκυρα. Επανέλαβε το αφήγημα της κατοχικής δύναμης ότι εφαρμόζει μόνο κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών, που ειρήσθω εν παρόδω, παρακολουθεί εκ του μακρόθεν τον πόλεμο στην Ουκρανία και ενίοτε φιλοξενεί, ως οφείλει, συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης.

Πάντως κυρώσεις δεν αποφάσισε ο ΟΗΕ και προφανώς αυτό το γνωρίζει ο κ. Ρούτε. Ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας είπε στη συνέχεια πως «θα πρέπει να είμαστε ευτυχείς για το γεγονός ότι η Τουρκία έχει αναλάβει διπλωματικό και ηγετικό ρόλο για τον τερματισμό του πολέμου». Ταυτόχρονα εξήρε το ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι διαδραματίζει ένα τεράστιο πολιτικό και στρατιωτικό ρόλο στη συμμαχία.

Ξεπλένουν την Τουρκία

Αυτή η προσέγγιση, που εν πολλοίς συνιστά ξέπλυμα της κατοχικής δύναμης, ενθαρρύνει τον Ερντογάν να ζητά ανταλλάγματα. Για την ακρίβεια αξιώνει να ικανοποιηθούν όλες οι απαιτήσεις, που έχει θέσει κατά καιρούς. Και το κάνει τώρα, την ώρα που ο πόλεμος συνεχίζεται και οι διπλωματικές παρεμβάσεις της Άγκυρας δεν έχουν αποδώσει. Απλά γίνονται από τουρκικής πλευράς κινήσεις χωρίς αποτέλεσμα. Αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια για την κατοχική δύναμη και τους συνομιλητές της. Η προσπάθεια έγινε δεν είχε αποτελέσματα, αλλά η Άγκυρα πήγε στο ταμείο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία κι άλλες χώρες και Οργανισμοί «χειροκροτούν» την κατοχική δύναμη, την αναβαθμίζουν και στο τέλος την αποθρασύνουν. Οδηγούν- όχι πως τους χρειάζεται για να το πράξει-  τον Ερντογάν σε αλαζονικές συμπεριφορές και στο να απαιτεί ανταλλάγματα. Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ήδη διαμηνύσει στην Ε.Ε. να ξεπαγώσει η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Το επανέλαβε και δημοσίως ενώπιον του Ολλανδού Πρωθυπουργού. Είπε ότι αναμένουν από την ΕΕ «να ανοίξει τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσει γρήγορα τις διαπραγματεύσεις για την Τελωνειακή Ένωση, χωρίς η ΕΕ να παραδοθεί στον φαύλο κύκλο της». Όλα αυτά, όμως, θα τα βρουν μπροστά τους αυτοί που αποθρασύνουν την κατοχική δύναμη. Και τότε θα είναι αργά. Εμείς, πάντως, τα βιώνουμε εδώ και δεκαετίες.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.