Ουκρανία: Η επιστροφή της πολεμικής προπαγάνδας



 Του Τιερί Μεϊσάν

Ο Στέπαν Μπαντέρα. Δεν ισχυρίστηκε ότι ήταν Ναζί, αλλά απλώς Ουκρανός « εθνικιστής ». Ήδη από το 1935, ο Μπαντέρα υποστήριζε την πολιτική βία. Έβαλε να δολοφονήθούν περίπου εξήντα προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένων δύο Πολωνών υπουργών. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οργάνωσε την εξόντωση των Εβραίων και Σλάβων διανοουμένων. Το νέο ουκρανικό καθεστώς έχει στήσει μνημεία στη δόξα του, συμπεριλαμβανομένου ενός στη Λβιβ, την πόλη όπου επέβλεψε μια σφαγή.

Ηδυτική κοινή γνώμη είναι σοκαρισμένη με το πόλεμο στην Ουκρανία και κινητοποιείται για να βοηθήσει τους Ουκρανούς σε φυγή. Για όλους, είναι προφανές: ο δικτάτορας Πούτιν δεν χωνεύει τη νέα ουκρανική δημοκρατία.

Όπως σε κάθε σύγκρουση, μας λένε ότι οι άλλοι είναι οι κακοί, ενώ εμείς οι καλοί.

Η αντίδρασή μας είναι αυτή των ανθρώπων που εξαπατήθηκαν από την πολεμική προπαγάνδα επειδή δεν θυμούνται τις προηγούμενες συγκρούσεις και δεν γνωρίζουν τίποτα για την Ουκρανία. Ας ξεκινήσουμε από το μηδέν.

ΠΟΙΟΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ;

Όπως στο προαύλιο του σχολείου όταν οι συμμαθητές μας τσακώνονταν μεταξύ τους, θέλουμε να μάθουμε ποιος το ξεκίνησε. Σε αυτό το σημείο, δεν υπάρχει φωτογραφία: πριν από οκτώ χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες οργάνωσαν αλλαγή καθεστώτος στο Κίεβο με τη βοήθεια ένοπλων ομάδων. Αυτοί οι άνθρωποι αυτοαποκαλούνται «εθνικιστές», αλλά καθόλου με την έννοια που το καταλαβαίνουμε. Ισχυρίζονται ότι είναι πραγματικοί Ουκρανοί σκανδιναβικής ή πρωτογερμανικής καταγωγής και όχι Σλάβοι όπως οι Ρώσοι. Ισχυρίζονται ότι είναι του Στέπαν Μπαντέρα [1], αρχηγού των Ουκρανών συνεργατών των Ναζί, του αντίστοιχου του Philippe Pétain από συμβολική άποψη για τους Γάλλους, αλλά κυρίως του Joseph Darnand και των στρατιωτών της γαλλικής μεραρχίας SS Charlemagne. Οι Ουκρανοί, που μέχρι τώρα θεωρούσαν τους εαυτούς τους σκανδιναβικής και πρωτο-γερμανικής καταγωγής από τη μια και Σλάβους από την άλλη, τους αποκαλούν «νεοναζί».

Εδώ, στη Γαλλία, η λέξη «ναζί» είναι μια προσβολή που χρησιμοποιείται για οτιδήποτε. Ιστορικά, είναι ένα κίνημα που υποστήριζε ένα φυλετικό όραμα της ανθρωπότητας για να εξηγήσει τις αποικιακές αυτοκρατορίες. Σύμφωνα με αυτή την ιδεολογία, οι άνδρες ανήκουν σε διαφορετικές «φυλές», σήμερα θα λέγαμε σε διαφορετικά «είδη». Δεν μπορούν να έχουν απογόνους μαζί, όπως φοράδες και γαϊδούρια. Στην άγρια φύση, αυτά τα δύο είδη γεννούν μουλάρια, αλλά τα τελευταία είναι γενικά στείρα. Αυτός είναι ο λόγος που οι Ναζί απαγόρευσαν τη διαφυλετική ανάμειξη. Αν είμαστε από διαφορετικές φυλές, κάποιες είναι ανώτερες από τις άλλες, εξ ου και η δυτική κυριαρχία στους αποικισμένους λαούς. Στη δεκαετία του 1930, αυτή η ιδεολογία θεωρούταν «επιστήμη» και διδασκόταν σε πανεπιστήμια, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σκανδιναβία και τη Γερμανία. Την έχουν υπερασπιστεί πολύ σπουδαίοι επιστήμονες. Για παράδειγμα, ο Konrad Lorenz (Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1973) ήταν ένθερμος Ναζί. Έγραψε ότι για να διατηρηθεί η φυλή, ήταν απαραίτητο να εξαλειφθούν οι ομοφυλόφιλοι από τη μάζα και να τους εξαφανιστούν, όπως ένας χειρουργός εξαλείφει έναν όγκο επειδή ανακάτεψαν τη γενετική τους κληρονομιά με αυτή άλλων φυλών χωρίς να το καταλάβουν.

Διαβάστε την συνέχεια στο voltairenet



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.