Κλάους Σβαμπ από Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ 2022: «Το μέλλον του πλανήτη διαμορφώνεται από εμάς»



 Ο ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), Κλάους Σβαμπ δήλωσε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην έναρξη της ετήσιας συνόδου του οργανισμού, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία καθώς και η δήθεν κλιματική αλλαγή και η παγκόσμια οικονομία ήταν τα κύρια θέματα της συνεδρίασης του WEF στο Νταβός., καθώς θα αποτελέσουν μαζί με τις πανδημίες τις βασικές δικαιολογίες για την έλευση της Μεγάλης Επανεκκίνησης.

Στην ομιλία του, δήλωσε ότι «αυτός ο πόλεμος είναι πραγματικά ένα σημείο καμπής στην ιστορία και θα αναδιαμορφώσει το πολιτικό και οικονομικό μας τοπίο για τα επόμενα χρόνια».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, ο κόσμος βρίσκεται «στο τέλος της χειρότερης υγειονομικής καταστροφής των τελευταίων εκατό ετών – του COVID-19».

Ο Σβαμπ είπε επίσης ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας της φύσης, προσθέτοντας: “Το μέλλον δεν συμβαίνει απλά. Το μέλλον διαμορφώνεται από εμάς”, χωρίς να διευκρινίζει αν εννοεί τους ανθρώπους (απίθανο) ή τους κοσμοεξουσιαστές (το πιο πιθανό)!

Όπως είπε:

«Ας ξεκαθαρίσουμε ότι το μέλλον δεν συμβαίνει απλώς το μέλλον διαμορφώνεται από εμάς, από μια ισχυρή κοινότητα, όπως εσείς σε αυτήν εδώ την αίθουσα (σ.σ. επομένως η διεθνιστική ελίτ διαμορφώνει το μέλλον εκ μέρους ενός παγκοσμίου ηγέτη) έχουμε τα μέσα για να βελτιώσουμε την κατάσταση του κόσμου (σ.σ. όπως τον φαντάζονται οι ίδιοι)

Ωστόσο, δύο προϋποθέσεις είναι απαραίτητες:

Η πρώτη είναι να ενεργήσουμε όλοι ως μέτοχοι από τις μεγαλύτερες κοινότητες, δεν υπηρετούμε μόνο τα προσωπικά μας συμφέροντα, αλλά υπηρετούμε την κοινότητα (σ.σ. ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΔΙΩΞΗ, όλα θα καθορίζονται από την Κοινότητα, δηλαδή την ολιγαρχική ελίτ που θα εξουσιάζει πάνω στις κοινότητες, όπως στην Σοβιετική Ένωση). Αυτό το ονομάζουμε: ευθύνη των μετόχων!

Η δεύτερη ότι συνεργαζόμαστε για πρωτοβουλίες προσανατολισμένες στην επίτευξη προόδου σε σχέση με συγκεκριμένα θέματα της παγκόσμιας ατζέντας (σ.σ. 2030)».

Δείτε το βίντεο:

Παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν από τον καθηγητή Κλάους Σβαμπ στην Ετήσια Συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ 2022

Το Νταβός 2022 είναι η πιο επίκαιρη και συνεπακόλουθη Ετήσια Συνάντηση από τη δημιουργία του Φόρουμ πριν από περισσότερα από 50 χρόνια. Το Νταβός θα ενώσει τους βασικούς παγκόσμιους ηγέτες από όλα τα μέρη της κοινωνίας, από όλα τα μέρη του κόσμου.

Η ατμόσφαιρα μέσα στην οποία διεξάγεται το Νταβός θα είναι φιλόξενη αλλά και με απόλυτη σοβαρότητα.
Υπό το θέμα « Ιστορία σε σημείο καμπής », η ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός φέτος θα είναι η πιο επίκαιρη και συνεπακόλουθη ετήσια συνάντηση από τη δημιουργία του Φόρουμ πριν από 50 και πλέον χρόνια.

Οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της συνάντησής μας είναι άνευ προηγουμένου. Το Νταβός θα φέρει μαζί τους βασικούς παγκόσμιους ηγέτες από όλα τα μέρη της κοινωνίας και θα εξετάσει τις συνέπειες και τις επιπτώσεις για τις κυβερνητικές πολιτικές και τις επιχειρηματικές στρατηγικές.

Ουκρανία

Οι πρώτες μας σκέψεις αφορούν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η επιθετικότητα της Ρωσίας στη χώρα αυτή θα καταγραφεί στα μελλοντικά ιστορικά βιβλία ως η κατάρρευση της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μιας νέας Τάξης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Αυτός είναι ο λόγος που μιλάμε για ένα σημείο καμπής στην ιστορία. Στο Νταβός, η αλληλεγγύη μας είναι πρωτίστως προς τους ανθρώπους που υποφέρουν από τις φρικαλεότητες αυτού του πολέμου.

Αυτός ο πόλεμος είναι επίσης προσωπικός για μένα. Η πρώτη μου παιδική ανάμνηση είναι να κάθομαι σε ένα καταφύγιο και να ακούω τις βόμβες να πέφτουν. Η ζωή μου ήταν και είναι αφιερωμένη στη συμφιλίωση και τις προσπάθειες οικοδόμησης γεφυρών, και ποτέ δεν θα φανταζόμουν ότι το απαράδεκτο σκηνικό του πολέμου στην Ευρώπη θα γινόταν ξανά πραγματικότητα.

Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε στο Νταβός για να στηρίξουμε την Ουκρανία, τον λαό της και την ανάκαμψή της. Και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ελπίζει ότι – μια μέρα – ο χώρος για την κατασκευή γεφυρών φιλίας και ειρήνης, θα αναδυθεί ξανά.

Υπάρχουν επιπλέον λόγοι που κάνουν το Νταβός 2022 τόσο επίκαιρο φέτος.

Covid-19

Είναι η πρώτη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο μετά από αυτό που όλοι ελπίζουμε ότι είναι το τέλος της πιο σημαντικής καταστροφής για την υγεία των τελευταίων 100 ετών, της πανδημίας COVID που προκάλεσε 15 εκατομμύρια θανάτους σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Επομένως, το μεγάλο μας ερώτημα θα πρέπει να είναι: «Πώς αναπτύσσουμε τους απαραίτητους προσωπικούς, εθνικούς και παγκόσμιους μηχανισμούς ανθεκτικότητας, ώστε να είμαστε πολύ καλύτερα εξοπλισμένοι στο μέλλον, όχι μόνο για έναν ιό, αλλά για οποιαδήποτε βλάβη στα συστήματα υποστήριξης της ζωής μας;»

Σύνοδος για το κλίμα

Προφανώς, η προστασία της φύσης και του κλίματος έρχεται πρώτη στο μυαλό μας. Όλοι γνωρίζουμε ότι η ανθρωπότητα έχει παρά μόνο λίγα χρόνια για να αλλάξει πορεία. Το παράθυρο της σωτηρίας κλείνει γρήγορα. Έτσι, το Νταβός 2022 πρέπει και θα είναι επίσης μια Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα. Θα συγκεντρώσει τους πιο σχετικούς και γνωστικούς παράγοντες επί του θέματος και θα οδηγήσει στη δράση για αυξανόμενες πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό. Αυτό περιλαμβάνει τον Συνασπισμό First Movers που ξεκίνησε να λειτουργεί στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, COP 26. Επίσης έχουμε το έργο One Trillion Trees και πολλά άλλα. Επιπλέον έχουμε την προώθηση του ενεργειακού μετασχηματισμού ΄η οποία θα βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών συζητήσεων στο Νταβός.

Η επιστροφή του πολέμου, οι επιδημίες και η κλιματική κρίση: όλες αυτές οι ανατρεπτικές δυνάμεις έχουν εκτροχιάσει την παγκόσμια ανάκαμψη. Ο πληθωρισμός δεν ήταν τόσο υψηλός εδώ και δεκαετίες. Αυτό που είναι τόσο ανησυχητικό για αυτό είναι η απώλεια αγοραστικής δύναμης, ιδιαίτερα επώδυνη για όσους είχαν ήδη δυσκολίες στο παρελθόν στο να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

Παγκόσμια οικονομία

Η παγκόσμια οικονομία μας είναι εκτός ισορροπίας. Υπάρχει πάρα πολύ χρέος, πάρα πολύς πληθωρισμός, πάρα πολύ μεγάλη ανισότητα και ανεπαρκής ανάπτυξη. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι όλο και μεγαλύτερα τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού έρχονται αντιμέτωπα με υπαρξιακές επιλογές ή ακόμη και ξαναπέφτουν σε ακραία φτώχεια ή πείνα. Αυτά τα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο Νταβός και ιδιαίτερα η παγκόσμια επισιτιστική κρίση χρειάζεται την άμεση προσοχή μας.

Πώς μπορεί να συνεισφέρει το Νταβός 2022; Πώς μπορεί λοιπόν το Νταβός να συμβάλει θετικά σε όλες αυτές τις προκλήσεις σε έναν κόσμο που έχει κολλήσει βαθιά στη διαχείριση κρίσεων;

Η απάντηση είναι τριπλή.

1. Συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Οι προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις ή την κοινωνία των πολιτών. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είναι ο διεθνής οργανισμός για τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με επίσημη συμμετοχή περισσότερων από 90 κυβερνήσεων στο Νταβός.

Οι πολλαπλές συνεργατικές πρωτοβουλίες μας θα οδηγήσουν στην πρόοδο, ενισχύοντας την παγκόσμια και περιφερειακή συνεργασία. με τη διατήρηση της φύσης και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής· με την ανάπτυξη νέων οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών· με την επιτάχυνση του υπεύθυνου μετασχηματισμού της βιομηχανίας ESG και με τη χρήση των διασπαστικών τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain και ο κβαντικός υπολογιστής, προς όφελος της κοινωνίας. Για να παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή, το Φόρουμ θα ανακοινώσει στο Νταβός μια νέα πρωτοβουλία: το Χωριό Παγκόσμιας Συνεργασίας στο μετασύμπαν.

2. Συνδέστε τις τελείες – συστημική πολυπλοκότητα

Υπάρχει ένας άλλος λόγος για τον οποίο το Νταβός 2022 εκπληρώνει μια ειδική λειτουργία: Οι προκλήσεις έχουν πολιτικές, οικονομικές, οικολογικές, τεχνολογικές και κοινωνικές διαστάσεις και επιπτώσεις. Το Νταβός είναι το κατάλληλο μέρος για να κατανοήσουμε και να δούμε τον κόσμο στη συστημική του πολυπλοκότητα . Επομένως, το πρόγραμμα είναι τόσο πλούσιο με πάνω από 400 συνεδρίες. Είναι το μέρος για να αποκτήσετε νέες ιδέες και να συνδέσετε τις κουκκίδες, υποστηρίζοντας πιο φωτισμένη λήψη αποφάσεων, συλλογικά και ατομικά.

3. «Καπιταλισμός των μετόχων»

Όταν πρόκειται για επιχειρηματικές και οικονομικές δραστηριότητες, το Νταβός δεν είναι μέρος για στενά προσωπικά συμφέροντα. Αντίθετα, είναι ένα μέρος για την εφαρμογή της έννοιας του καπιταλισμού των μετόχων, μια ιδέα για την οποία αγωνίζομαι εδώ και 50 χρόνια.

Ζητείται από έναν συνεργάτη του φόρουμ να εκτιμήσει τις συνεισφορές όχι μόνο των μετόχων, αλλά όλων εκείνων των άλλων ενδιαφερόμενων μερών που είναι απαραίτητοι για την επιτυχία της επιχείρησης. Όπως έγραψα στο βιβλίο μου Stakeholder Capitalism, το Νταβός αντιπροσωπεύει μια παγκόσμια οικονομία που λειτουργεί για την ευημερία, τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Όλοι επιθυμούμε να ξαναδούμε ο ένας τον άλλον από κοντά. Η ατμόσφαιρα στην οποία λαμβάνει χώρα το Νταβός 2022 θα είναι φιλόξενη αλλά και υψίστης σοβαρότητας. Δεν υπάρχει χώρος για το επιπόλαιο περιθώριο που επιδιώκει να αποσπάσει και να εκτρέψει την προσοχή –και το καταδικάζω ολόψυχα– ιδιαίτερα εκείνων που δεν έχουν καμία σχέση με την κοινότητα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, όπου ήρθαν απλώς στο Νταβός για να χτίσουν την φήμη και το όνομά τους.

Συνοψίζοντας: σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο κατακερματισμένος και διχασμένος, και όπου πολλοί από τους παραδοσιακούς πολυμερείς οργανισμούς τείνουν να γίνουν δυσλειτουργικοί ή τουλάχιστον δύσπιστοι ως προς τον κόσμο, μια παγκόσμια πλατφόρμα που θα βασίζεται στην άτυπη, χτισμένη στην εμπιστοσύνη και προσανατολισμένη στη δράση συνεργασία, όπως είναι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και το Νταβός θα χρειάζονται ολοένα και περισσότερο….

από primenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.