Ανακάλυψη αρχαίας ελληνικής πόλης κοντά στα Γρεβενά
Μια αρχαία ελληνική πόλη αποκαλύφθηκε κοντά στα Γρεβενά στη βόρεια Ελλάδα.
Τα απομεινάρια μιας αρχαίας ελληνικής πόλης, συμπεριλαμβανομένων δημόσιων κτιρίων και τάφων, έχουν εντοπιστεί σε τοποθεσία κοντά στην πόλη των Γρεβενών στη βόρεια Ελλάδα.
Τα τεχνουργήματα από την τοποθεσία χρονολογούνται από τον έκτο αιώνα π.Χ. έως τον έβδομο αιώνα μ.Χ. Η αρχαία πόλη αποκαλύφθηκε μετά από ένα χρόνο ανασκαφών που διεξήγαγε το Καταλανικό Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας (ICAC) σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών.
Οι ανασκαφές αποτελούν μέρος ενός 5ετούς σχεδίου για την ανασκαφή της τοποθεσίας, η οποία πιθανότατα θα αποκαλύψει πολλούς ακόμη αρχαίους θησαυρούς.
Αν και η Ελλάδα προμηνύεται για τη μακρόχρονη ιστορία της και πολλούς αρχαιολογικούς χώρους, τα Γρεβενά δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά ως αρχαιολογικός κόμβος, μια αντίληψη που μπορεί να αλλάξει λόγω της εργασίας των αρχαιολόγων εκεί.
«Η συνέχιση του ερευνητικού έργου φιλοδοξεί να επεκταθεί και να παρουσιάσει τον ρόλο και τη σημασία της σχετικά άγνωστης αρχαιολογικής περιοχής των Γρεβενών ανά τους αιώνες», τόνισε η Δημάκη.
Στην περιοχή γύρω από την τοποθεσία και εντός της ίδιας της τοποθεσίας, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αντικείμενα από την «οθωμανική, ρωμαϊκή, μεταρρωμαϊκή, κλασική και ελληνιστική περίοδο», σύμφωνα με τη Σόνια Δημάκη, επικεφαλής της έρευνας της Εφορείας.
Ίσως το πιο ενδιαφέρον εύρημα από την αρχαία ελληνική πόλη ήταν ένα ζευγάρι ελληνιστικών πέτρινων τάφων, ο καθένας με έναν αριθμό ταφικών αντικειμένων που βρίσκονται κοντά, όπως αμφορείς, κανάτες κρασιού ή οινοχόες, χάλκινες πλάκες και μπολ κρασιού που ονομάζονται σκύφοι, καθώς και μικρά χρυσά και ασημένια λείψανα.
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα χάλκινο νόμισμα της υστεροελληνιστικής περιόδου καθώς και μεγάλες κανάτες που χρησιμοποιούνταν για αποθήκευση που ονομάζονταν πίθοι. Στον άλλο τάφο, οι ειδικοί εντόπισαν μια σειρά από χάλκινα βραχιόλια και δαχτυλίδια.
Οι αρχαιολόγοι στα Γρεβενά αποκάλυψαν επίσης μια εκκλησία του δέκατου έβδομου ή δέκατου όγδοου αιώνα κάτω από την υπάρχουσα εκκλησία της Μεγάλης Παναγίας στην πόλη της Σαμαρίνας.
Στο εσωτερικό της εκκλησίας ανακαλύφθηκαν τοίχοι ζωγραφισμένοι με καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες, μαζί με πολλά θραύσματα κεραμικής.
Στην ανατολική πλευρά του όρους Σμόλικας, που αποτελεί μέρος της οροσειράς της Πίνδου, το χωριό Σαμαρίνα διατηρεί περήφανα τις αυθεντικές βλάχικες παραδόσεις του, που χρονολογούνται από αιώνες.
Σε υψόμετρο άνω των 1.300 μέτρων (4.265 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, η Σαμαρίνα είναι ένα από τα υψηλότερα κατοικημένα χωριά ή πόλεις οπουδήποτε στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Συνήθως ένα από τα πρώτα κατοικημένα μέρη στην Ελλάδα που βλέπει χιόνι κάθε χρόνο, προσφέρει πολλές ευκαιρίες για μια μοναδική και αξέχαστη υπαίθρια εμπειρία.
Η Σαμαρίνα βρίσκεται μόλις 50 χιλιόμετρα (31 μίλια) από τα Γρεβενά, τα οποία βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία στη βόρεια Ελλάδα.
Τα Γρεβενά είναι γνωστά για την εξέχουσα θέση τους κατά την οθωμανική περίοδο της Ελλάδας, καθώς και για την αφθονία των άγριων μανιταριών. Κάθε χρόνο, αφοσιωμένοι κυνηγοί μανιταριών συρρέουν στα Γρεβενά για να συλλέξουν τα μανιτάρια από την περιοχή γύρω από την πόλη.
από primenews
Δεν υπάρχουν σχόλια: