Χωρίς αντίπαλο οι hypersonic πύραυλοι αλλάζουν τον πόλεμο…

 


Γράφει ο Κώστας Γρίβας

H εμφάνιση του διηπειρωτικού υπέρ-υπερηχητικού (hypersonic) κινεζικού βλήματος για το οποίο αναφερθήκαμε σε προηγούμενο άρθρο στο SLpress, υποτίθεται ότι έπιασε στον ύπνο τους Αμερικανούς. Στην πραγματικότητα όμως, ήταν κάτι που εδώ και καιρό ανάμεναν οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις και μάλιστα είχαν γι’ αυτό ενημερώσει και το Κογκρέσο.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια κατάθεσης του στην Επιτροπή για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Γερουσίας (US Senate Armed Services Committee), στις 13 Φεβρουαρίου 2020, ο επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης των ΗΠΑ (US Northern Command/USNORTHCOM) και της Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας Βορείου Αμερικής (North American Aerospace Defense Command), πτέραρχος Terrence J. O’Shaughnessy, δήλωσε ότι η Κίνα δοκιμάζει ένα hypersonic όχημα αερολίσθησης (HGV) διηπειρωτικού βεληνεκούς.

Δήλωσε δε ότι το όπλο αυτό θα πετάει σε χαμηλά ύψη, δυσκολεύοντας πολύ την αντιπυραυλική άμυνα. Ο ίδιος συνέκρινε το κινεζικό σύστημα με το ρωσικό HGV Avangard, το οποίο ανακηρύχθηκε επιχειρησιακό από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας τον Δεκέμβριο του 2019. Το Avangard φαίνεται πως μεταφέρεται πάνω σε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) UR-100N UTTKh (SS-19 Mod. 4 Stilleto κωδική ονομασία ΝΑΤΟ).

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ (US Strategic Command), σε κατάθεσή του στην ίδια επιτροπή της Γερουσίας ανέφερε ότι ο εντοπισμός, η ιχνηλάτηση και ο διαχωρισμός των υπέρ-υπερηχητικών οχημάτων αερολίσθησης από την εξαπόλυσή τους μέχρι την προσβολή τους δεν μπορεί να γίνει με τα υπάρχοντα ή και με μελλοντικά επίγεια ραντάρ, λόγω των γεωγραφικών περιορισμών και των χαρακτηριστικών των βλημάτων.

Πολύ απλά, εξαιτίας της καμπυλότητας της Γης και του χαμηλού σχετικού υψομέτρου που κινούνται τα HGV δύσκολα μπορούν να εντοπιστούν από επίγεια συστήματα, να ιχνηλατηθούν και να καθοδηγηθούν εναντίον τους βλήματα αναχαίτισης. Επιπροσθέτως, τα hypersonic όπλα μπορούν να διεξάγουν βίαιους ελιγμούς ώστε να αποφεύγουν αναχαιτιστικά βλήματα.
Συνακόλουθα, οι ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες οδηγούνται στην ανάπτυξη διευρυμένων διαστημικών αρχιτεκτονικών επιτήρησης, γεγονός που με τη σειρά του φέρνει νέα δεδομένα στις επιχειρήσεις στο διάστημα.

Το ερευνητικό πρόγραμμα της Κίνας

Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Αντιπυραυλικής Άμυνας των ΗΠΑ (MDA) ανακοίνωσε στις 29 Οκτωβρίου 2019 ότι επέλεξε τέσσερις εταιρείες για να αναπτύξει πρωτότυπους αισθητήρες ικανούς να εντοπίζουν και να ιχνηλατούν hypersonic όπλα από το διάστημα. Οι τέσσερις αυτές εταιρείες είναι οι Northrop Grumman, η Leidos, η Harris Corporation και η Raytheon. Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια για την ανάπτυξη του συστήματος HBTSS (Hypersonic and Ballistic Tracking Space Sensor), ένα διαστημικό δίκτυο αισθητήρων που θα αποσκοπεί στον εντοπισμό hypersonic όπλων.

Η Κίνα έχει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης για τεχνολογίες hypersonic, στο οποίο συμμετέχουν παραπάνω από 25 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, ενώ τουλάχιστον δέκα σήραγγες αεροδυναμικών δοκιμών χρησιμοποιούνται στην σχετική έρευνα. Επίσης, η Κίνα έχει στα σκαριά ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη ενός hypersonic μη επανδρωμένου αεροχήματος (UAV) το οποίο ενδέχεται να είναι αντίστοιχο του αμερικανικού SR-72, καθώς και ένα άλλο πρόγραμμα για ένα hypersonic αερόχημα με αυλοωθητή (scramjet) που αναφέρεται ως Xing Kong-2.

Το συγκεκριμένο αερόχημα μπορεί να αποτελέσει μια πλατφόρμα δοκιμών για την ανάπτυξη ενός τακτικού hypersonic πυραύλου που θα στοχεύει στην αντιμετώπιση θαλάσσιων στόχων υψηλής αξίας, όπως είναι αεροπλανοφόρα. Βέβαια, διηπειρωτικού βεληνεκούς HGV θεωρούνται στρατηγικά όπλα και συνακόλουθα μπορεί να είναι εξοπλισμένα με πυρηνικές κεφαλές.

Τα hypersonic όπλα της Ιαπωνίας

Αξίζει δε να σημειωθεί πως και η Ιαπωνία προσπαθεί να παρακολουθήσει την Κίνα και από το 2018 είναι γνωστό ότι αναπτύσσει δύο hypersonic όπλα. Ένα όχημα αερολίσθησης, το HVGP (Hyper Velocity Gliding Projectile) και τον πύραυλο Hypersonic Cruising Missile. Η σχεδίαση του HVGP προβλέπει ότι αυτό θα εκτοξεύεται πάνω σε έναν πύραυλο-φορέα, θα απελευθερώνεται από αυτόν σε μεγάλο ύψος και μετά θα κινείται ολισθαίνοντας στην ατμόσφαιρα σε υπέρ-υπερηχητικές ταχύτητες κινούμενο προς τον στόχο του.

Θα κατευθύνεται προς τον στόχο του χρησιμοποιώντας αδρανειακό σύστημα ναυτιλίας υποβοηθούμενο από δορυφορικό σύστημα παγκόσμιου προσδιορισμού θέσης (GPS / INS). Θα αναπτυχθεί σε δύο εκδόσεις (Block I και Block II), με τη δεύτερη να επιτυγχάνει υψηλότερες ταχύτητες και να διαθέτει μεγαλύτερη ικανότητα διεξαγωγής ελιγμών. Αναμένεται να επιτυγχάνει βεληνεκές αρκετών εκατοντάδων χλμ.

Το δεύτερο όπλο, ο Hypersonic Cruising Missile, θα διαθέτει κινητήρα scramjet. Αναμένεται να είναι επιχειρησιακός μέχρι το έτος 2030, ενώ μια βελτιωμένη του έκδοση σχεδιάζεται για το 2038. Τα ιαπωνικά hypersonic όπλα θα ενισχύσουν τις ικανότητες της χώρας να προσβάλει στόχους στη Βόρειο Κορέα, την Κίνα και πιθανώς και τη Ρωσία, όπως εχθρικές βάσεις και άλλους στόχους υψηλής προστασίας.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.