Τζούλια Γκανάσου, συγγραφέας – Γόνιμες μέρες
Γράφει ο Κώστας Στοφόρος
Υπάρχει πάντα ένας ιδιαίτερος τρόπος που η Τζούλια Γκανάσου προσεγγίζει τα πρόσωπα μέσα στα βιβλία της. Στις «Γόνιμες μέρες» που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Γκοβόστη, μας μεταφέρει σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου, όπου ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, ύστερα από μια συμπλοκή βρίσκεται σε κώμα.
Δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τους άλλους, όμως το μυαλό του λειτουργεί και προχωρά σε μια βαθιά ενδοσκόπηση τόσο των γεγονότων –που ως έναν βαθμό έχει απωθήσει από τη μνήμη του– αλλά και του εαυτού του.
Παρακολουθεί όσα συμβαίνουν γύρω του, θέλει κατά στιγμές απελπισμένα να πει αυτό που θα επιθυμούσε ο ίδιος, αλλά κανείς δεν μπορεί να τον ακούσει… Όσο για τα φάρμακα που κυλούν στον οργανισμό του μπορεί να τον επαναφέρουν στη ζωή, αλλά με επιπτώσεις στις αναμνήσεις του. Ποιος θα πάρει την ευθύνη;
Μέσα από αυτό το πρίσμα ανασυντίθεται μια σκληρή πραγματικότητα. Η ανεργία, η φτώχεια, οδηγούν στο έγκλημα. Και πάντα υπάρχουν αυτοί που κινούν τα νήματα και μένουν στο απυρόβλητο. Αλλά και η καταστολή που στρέφεται εναντίον των πιο αδύναμων κρίκων. Των εκτελεστικών οργάνων.
Ενώ το μυαλό μου πήγαινε στο μυθιστόρημα του Ντάλτον Τράμπο –που έγινε και ταινία– «Ο Τζόνι πήρε τ’ όπλο του», όπου κι εκεί ο ήρωας δεν μπορεί να επικοινωνήσει με το περιβάλλον, αλλά σκέφτεται διαρκώς, θύμα εκείνος ενός πολέμου, ήρθαν τα γεγονότα με την εκτέλεση του νεαρού τσιγγάνου από τους πιστολέρο της ομάδας ΔΙΑΣ να μου υπενθυμίσουν ότι κι εδώ πόλεμος διεξάγεται.
Σε κάποιες γειτονιές της Αθήνας η μάχη είναι καθημερινή και οι νύχτες δραματικές. Η συγγραφέας μάς μεταφέρει εκεί με μοναδικό τρόπο, μεταξύ πραγματικότητας και εφιάλτη, αφήνοντάς μας να ρίξουμε μια ματιά στη σκοτεινή πλευρά…
Συνέντευξη στον Κώστα Στοφόρο
Σε επηρέασε το κλίμα της πανδημίας ώστε να βάλεις τον ήρωά σου σε αυτή την κατάσταση σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου ή προϋπήρχε η ιδέα;
Η ιδέα και η κεντρική ιστορία προϋπήρχαν. Ωστόσο, ο τρόπος προσέγγισης της κατάστασης του εγκλεισμού σίγουρα άλλαξε μέσα στην εποχή της πανδημίας. Ο εγκλεισμός μες στο σώμα σε μια κλίνη νοσοκομείου χωρίς ορατή διαφυγή αποτέλεσε τον κεντρικό φόβο αν όχι όλων, μιας τεράστιας μερίδας ανθρώπων, όρισε την καθημερινότητα, επηρέασε την ψυχολογία, καταπόνησε τη σκέψη, απομάκρυνε, σόκαρε. Σε αυτό το πλαίσιο, ξαναγράφτηκε εν μέρει το έργο μέσα από το πρίσμα του βιώματος. Ο κεντρικός ήρωας στις «Γόνιμες Μέρες» (όπως και κάθε θνητός που βρέθηκε έγκλειστος μέσα σε τείχη σπιτιού, σώματος, νου) προσπαθεί να προσδιορίσει, να κατασκευάσει, να διεκδικήσει τα νήματα που θα τον οδηγήσουν ξανά στη ζωή. «Αν πρέπει να καταθέσω οβολό στη ζωή, Θεέ μου, αν χρειάζεται να καταβάλω αντίτιμο για την επιστροφή μου, Γιατρέ μου, ας μην είναι ο νευρώνας που με κάνει να επιθυμώ, να ελπίζω, να εύχομαι, να νιώθω…» λέει ο ήρωας. Στην ουσία, οι «Γόνιμες Μέρες» είναι ένα βιβλίο για τον αγώνα της επιβίωσης υπό οποιαδήποτε συνθήκη καθηλώνει τον άνθρωπο, τον αλλάζει, τον φέρνει αντιμέτωπο με την ουσία της ύπαρξης, τον «ξεγυμνώνει», τον παιδεύει ώστε να τον ενδυναμώσει… Το αφιερώνω σε όσους είναι πλέον καλά.
Οι “Γόνιμες Μέρες” είναι ένα βιβλίο για τον αγώνα της επιβίωσης υπό οποιαδήποτε συνθήκη καθηλώνει τον άνθρωπο, τον αλλάζει, τον φέρνει αντιμέτωπο με την ουσία της ύπαρξης, τον “ξεγυμνώνει”, τον παιδεύει ώστε να τον ενδυναμώσει…
Πόσο πιστεύεις πως διαφέρει σήμερα το γράψιμο – στην εποχή της εικόνας;
Πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα έχουν πάντα την ανάγκη να πλάσουν μόνοι τις εικόνες τους, να κλείσουν τα μάτια και να αφεθούν στις «συλλογές» τους και από εκεί να αντλήσουν περιουσίες, να τις συνδυάσουν με συναίσθημα, σκέψη και κραυγή και να τις κάνουν ιστορίες. Πιστεύω, ακράδαντα, πως πάντοτε οι άνθρωποι θα έχουν ανάγκη να κλείσουν τα μάτια στην εικόνα και να διαβάσουν ιστορίες.
από edromos
Δεν υπάρχουν σχόλια: