Οι ξεχασμένοι στην Αλβανία Μουτζαχεντίν του Λαού – Η δίκη στη Σουηδία



 Γράφει ο Ορφέας Μπέτσης

Η παραμονή της ιρανικής οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Λαού στην αλβανική επικράτεια είναι μια μόνιμη εστία ανησυχίας, τόσο για τις κρατικές υπηρεσίες, όσο και για τους πολίτες. Είχαμε Ιρανούς πράκτορες που σκόπευαν να επιχειρήσουν εις βάρος μελών των Μουτζαχεντίν του Λαού, αλλά συνελήφθησαν και απελάθηκαν.

Τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησε στο Δυρράχιο ακροαματική διαδικασία από σουηδικό δικαστήριο για μία νέα υπόθεση. Για δύο εβδομάδες δικαστές από τη Στοκχόλμη, σε αίθουσα του Πρωτοδικείου Δυρραχίου, θα πάρει τις καταθέσεις επτά μαρτύρων της ιρανικής αντικαθεστωτικής οργάνωσης.

Το μακρινό 1988 με βάση την “φατβά” που είχε εκδώσει ο επικεφαλής του ιρανικού καθεστώτος Αγιατολάχ Χομεϊνί, με σκοπό την αντιμετώπιση της ένοπλης δράσης των Μουτζαχεντίν του Λαού, οι οποίοι δρούσαν για την ανατροπή του ισλαμικού καθεστώτος, είχαν εκδοθεί “δικαστικές αποφάσεις” για συνοπτικές εκτελέσεις. Έτσι, στις φυλακές του Γκοχαρντάστ (Gohardasht), στο Καράϊ στην περιφέρεια της Τεχεράνης, καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν περίπου 30.000 τέτοιοι αντιφρονούντες.

Η επικεφαλής των Μουτζαχεντίν του Λαού Μαριάμ Ρατζαβί (Maryam Rajavy) το 2016 ξεκίνησε εκστρατεία για την αποκάλυψη της υπόθεσης, για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης και για την τιμωρία των τότε υπευθύνων για τις εκτελέσεις. Το στρατηγείο των Μουτζαχεντίν είχε ήδη –με αμερικανική παρέμβαση– εγκατασταθεί στην Αλβανία, στο στρατόπεδο Μάνεζ, σε μία κωμόπολη πλησίον του Δυρραχίου, αλλά και στα Τίρανα.

Στην Αλβανία διαβιούν σε στρατόπεδο περίπου 3.000 μέλη της οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Λαού. Σχεδόν άλλοι τόσοι έχουν καθεστώς ασύλου, αλλά δεν διαμένουν σε στρατόπεδο. Κατά την εκτίμηση των υπηρεσιών ασφαλείας, είναι λιγότερο απειλούμενοι. Το καθεστώς φιλοξενίας τους τελεί υπό την επίβλεψη των Αμερικανών και άλλων δυτικών κρατών.

Οι Μουτζαχεντίν του Λαού – Εκτελέσεις

Η Διεθνής Αμνηστία (International Amnesty) διαθέτοντας σχετική εμπειρία, αλλά και νομική κάλυψη, αναμείχθηκε στην υπόθεση, ώστε να φωτιστούν τεκμηριωμένα πτυχές της υπόθεσης των μαζικών εκτελέσεων. Συγκεκριμένα, για να εντοπιστούν οι άμεσα υπεύθυνοι, αλλά και αυτόπτες μάρτυρες. Το 2018 δημοσίευσε Έκθεση και την κοινοποίησε στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο αυτής της Έκθεσης καταρτίστηκε κατάλογος εμπλεκομένων ατόμων στην υπόθεση, που κατά την διατύπωση της «αγγίζει τα όρια εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας». Έτσι το Νοέμβριο του 2019 στη Σουηδία συνελήφθη ο Χαμίντ Νουρί (Hamid Noury) και από τότε είναι προφυλακισμένος. Το φθινόπωρο του 2020 μάλιστα ξεκίνησε δίκη εις βάρος του. Ο 60χρόνος πρώην κρατικός αξιωματούχος του καθεστώτος Χομεϊνί, το 1988 ήταν βοηθός Εισαγγελέα της περιφέρειας όπου εκδόθηκαν οι καταδικαστικές αποφάσεις για τα μέλη της οργάνωσης των Μουτζαχεντίν του Λαού.

Απ’ τη θέση αυτή, ο Χαμίντ Νουρί το διάστημα από 30 Ιουλίου 1988 έως 16 Αυγούστου του 1988, σε δίκες που διήρκησαν δύο έως τρία λεπτά η καθεμία κατηγορείται ότι πρότεινε την ποινή του θανάτου για τους 30.000 αντιφρονούντες του καθεστώτος. Το δικαστήριο της Στοκχόλμης, συνεχίζοντας την δικαστική εξέταση της υπόθεσης εις βάρος του και αποδεχόμενο πρόταση του Σουηδού Εισαγγελέα, μετέβη (οι δικαστές) στην Αλβανία ώστε να λάβει τις καταθέσεις των μαρτύρων της Οργάνωσης της Μαριάμ Ρατζαβί.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.