Της «δικαιοσύνης» ήλιε ρατσιστή...



 Γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Κομματάκι καθυστερημένη ήταν η απελευθέρωση από τη φυλακή ενός 62χρονου Αφροαμερικανού, του Κέβιν Στρίκλαντ, που έπεσε θύμα ρατσισμού και δικαστικής πλάνης. Πόσο καθυστερημένη; Κοντά... σαράντα τρία χρόνια!

Στις 25 Απριλίου 1978, ο έφηβος ακόμη Στρίκλαντ έβλεπε τηλεόραση στο σπίτι του, όταν σε μια άλλη γειτονιά του Κάνσας Σίτι τέσσερις άντρες λήστεψαν και σκότωσαν τρία εικοσάχρονα παιδιά, δύο αγόρια κι ένα κορίτσι. Ενα τέταρτο κορίτσι, η 22χρονη Σίνθια Ντάγκλας, τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά γλίτωσε παριστάνοντας την πεθαμένη. Η αστυνομία, χωρίς κανένα στοιχείο, συνέλαβε τον Στρίκλαντ και στη βιασύνη της να βρει κάποιον ένοχο, πίεσε την κοπέλα να τον αναγνωρίσει ως έναν από τους επιτιθέμενους – όπως κι έγινε. Από εκεί και πέρα, η μοίρα του ήταν προδιαγεγραμμένη. Στην πρώτη δίκη, έντεκα λευκοί ένορκοι τον καταδίκασαν, αλλά η μοναδική μαύρη ένορκος εξέφρασε αμφιβολίες. Στη δεύτερη δίκη, το... λάθος διορθώθηκε: δώδεκα λευκοί ένορκοι, ομόφωνα, έθαψαν τον Στρίκλαντ ζωντανό καταδικάζοντάς τον σε ισόβια.

Τα χρόνια περνούσαν και η δεσποινίς Ντάγκλας άρχισε να έχει τύψεις, αλλά φοβόταν μήπως κατηγορηθεί για ψευδορκία. Ετσι, δεν τόλμησε να αναθεωρήσει ευθέως την κατάθεσή της. Αλλά πριν πεθάνει, το 2015, εκμυστηρεύτηκε την αλήθεια σε τρεις συγγενείς της, που επιτέλους την αποκάλυψαν και κίνησαν την (εξαιρετικά αργή) διαδικασία για την απελευθέρωση του ισοβίτη. Η αδικία ωστόσο συνεχίζεται: σύμφωνα με το «δίκαιο» του Μιζούρι, ο ηλικιωμένος και ανάπηρος πια άντρας δεν δικαιούται ούτε σεντ αποζημίωσης, γιατί η αθώωσή του δεν στηρίζεται σε επανέλεγχο DNA, αλλά σε καταθέσεις μαρτύρων!

Ετσι, ύστερα από 15.487 ημέρες φυλακή, ο Στρίκλαντ «πλασάρεται»... έβδομος στη μαύρη λίστα των περίπου 2.500 Αμερικανών που έπεσαν θύματα δικαστικής πλάνης – αφού το ρεκόρ κακοδικίας είναι 47 χρόνια και 2 μήνες. Μιλώντας στην Washington Post, είπε μόνο πως αφού αποφυλακιστεί θέλει να πάει στον τάφο της μητέρας του, που πέθανε πρόσφατα, και να δει για πρώτη φορά από κοντά τον ωκεανό…

από efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.