Επίκειται συνωστισμός γεωτρύπανων στην κυπριακή ΑΟΖ…



 Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος

Με τη σκέψη στο 2023, έτος συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να στείλει μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες. Μηνύματα στο εσωτερικό, με τα οποία προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση στην οικονομία και την πανδημία. Όσο δε αφορά τα εξωτερικά ζητήματα, ο ηγέτης της κατοχικής δύναμης επιβεβαιώνει τους επεκτατικούς, ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας.

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι ενόψει του 2023, ο Ερντογάν εξήγγειλε ότι μέχρι τότε η Τουρκία θα είναι μεγαλύτερη. Και εδαφικά και σε σχέση με την επιρροή που θα ασκεί διεθνώς. Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του, με αφορμή την επέτειο της ίδρυσης του Τουρκικής Δημοκρατίας την 29η Οκτωβρίου, ο Ερντογάν έσπευσε να αναφέρει πως «καθώς η 100ή επέτειος της Δημοκρατίας μας είναι στον ορίζοντα, δεν θα επιτρέψουμε σε καμία δύναμη, σε κανένα βρώμικο σενάριο, σε καμία ύπουλη επίθεση, που στόχο έχουν να κάνουν την Τουρκία να ολισθήσει, να μας εκτροχιάσει από το δρόμο μας».

Για την ακρίβεια είναι ένα μήνυμα αυτοδιαφήμισής του. Ένα μήνυμα, που θέλει να παρουσιάσει μια ισχυρή Τουρκία, εντός και εκτός. Στην ομιλία του περιέγραψε τις διεθνείς του “επιτυχίες”.

  • Πρώτον, σε σχέση με την Κύπρο είπε πως «έχουμε αποτρέψει τις προσπάθειες αποκλεισμού της χώρας μας και της “ΤΔΒΚ” από τους πόρους υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο».
  • Δεύτερον, αναφέρθηκε στην υποστήριξη που παρέχει η κατοχική Τουρκία «στους Λίβυους αδελφούς μας, που ήρθαν αντιμέτωποι με τις επιθέσεις των πραξικοπηματιών και στους Τούρκους του Αζερμπαϊτζάν, που πολεμούσαν κατά της κατοχής στο Καραμπάχ». Για να επισημάνει πως με τη βοήθεια της Άγκυρας «άλλαξε, δόξα τον Αλλάχ, τη μοίρα και των δύο χωρών».

Τι είπε ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν, στο μήνυμά του, ισχυρίσθηκε πως «αφήσαμε πίσω μας την πιο σοβαρή φάση της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει συγκλονίσει βαθιά ολόκληρο τον κόσμο, διαχειρίζονταν την με επιτυχία χάρη στη δύναμη και την ικανότητα των υποδομών υγείας μας. Ομοίως στην οικονομία, κλείσαμε το 2020, όταν η παγκόσμια οικονομία συρρικνώθηκε κατά περισσότερο από 3%, με ρυθμό ανάπτυξης 1,8%».

Και ασφαλώς απέδωσε στο τέλος τα εύσημα στο εαυτό του: «Αυτά τα επιτεύγματα, που έχουμε κάνει στην οικονομία, την εσωτερική πολιτική και την εξωτερική πολιτική παρά τις σκληρές συνθήκες της πανδημίας, αποτελούν σημαντικό δείγμα της αποτελεσματικότητας του Προεδρικού Συστήματος Διακυβέρνησης, καθώς και των ισχυρών υποδομών της χώρας μας».

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε στο CNN Turk νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. «Θα έλθουν τα τουρκικά γεωτρύπανα» εξήγγειλε. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως ανέφερε και ο Ερντογάν, είπε πως «δεν εγκαταλείπουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο… Η Κύπρος πρόκειται να ξεκινήσει γεωτρήσεις τον Νοέμβριο. Πραγματοποιήσαμε έρευνες στα τεμάχια που η “ΤΔΒΚ” μας έχει αδειοδοτήσει. Προς το παρόν, τα τρία γεωτρύπανά μας είναι στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά θα έρθουν για νέες γεωτρήσεις (στην Ανατολική Μεσόγειο).

»Δεν είναι μόνο λόγια, η έγνοια μας δεν είναι να κάνουμε επίδειξη δύναμης. Το υπουργείο Ενέργειας θα κάνει έρευνες και θα αναπτύξουμε τον στόλο μας ανάλογα με τις ανάγκες μας. Δεν κάνουμε γεωτρήσεις για επίδειξη δύναμης», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι «κανείς δεν μπορεί να εισέλθει σε αυτές τις περιοχές. Η υφαλοκρηπίδα μας είναι ξεκάθαρη, την προστατεύουμε». Το μήνυμα και του Τσαβούσογλου, όπως και του Ερντογάν, είναι πως από το Νοέμβριο στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχουμε συνωστισμό γεωτρύπανων και ένταση.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.