Ξεπουλώντας τον Αμαζόνιο

 


Γράφει ο Δημήτρης Φαναριώτης

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη το ένα τρίτο της αποψίλωσης των δασών παγκοσμίως συντελείται στα δημόσιου χαρακτήρα τμήματα του παρθένου δάσους.

Μπορεί το τροπικό δάσος του Αμαζονίου να συνιστά το ύστατο καταφύγιο της φύσης, δυστυχώς όμως αποψιλώνεται παράνομα με γοργούς ρυθμούς.

Εκτός δε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, απέκτησε πρόσφατα έναν όψιμο όσο και αμφίβολο προστάτη: το Facebook, που επιτέλους ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να περιορίζει την παράνομη πώληση προστατευόμενων περιοχών του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στον ιστότοπό του!

Οπως γράφει στις στήλες Τεχνολογίας το BBC, αυτό βεβαίως δεν έγινε άμεσα και χωρίς πίεση πριν ο γίγαντας των κοινωνικών μέσων αλλάξει την πολιτική του, μετά από ενδελεχή έρευνα του βρετανικού δικτύου για παράνομη πρακτική πώλησης περιοχών του Αμαζονίου μέσω των αγγελιών του! Οσο δε για τα νέα μέτρα, θα ισχύουν μόνο για προστατευόμενες περιοχές και όχι για δημόσια δάση και η «κίνηση καλής θέλησης» θα περιοριστεί στον Αμαζόνιο και όχι σε άλλα τροπικά δάση και καταφύγια άγριων ζώων σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από το think tank IPAM (Instituto de Pesquisa Ambental da Amazonia), το ένα τρίτο της αποψίλωσης των δασών παγκοσμίως συντελείται στα δημόσιου χαρακτήρα τμήματα του παρθένου δάσους.

Στη σχετική ανακοίνωσή του το Facebook δήλωσε ότι δεν θα αποκαλύψει πώς σχεδιάζει να βρει τις παράνομες διαφημίσεις, αλλά ανέφερε ότι «θα επιδιώξει να εντοπίσει και να αποκλείσει νέες καταχωρίσεις» που αφορούν προστατευόμενες περιοχές του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

Τον Φεβρουάριο, το ντοκιμαντέρ του BBC «Our World Selling the Amazon» αποκάλυψε ότι οικόπεδα τροπικών δασών έκτασης έως 1.000 γηπέδων ποδοσφαίρου διατίθενται προς πώληση στις διαφημίσεις ακινήτων και γης του Facebook.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι στην πλειονότητά τους τα οικόπεδα ήταν μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών δασών και της γης που ανήκει σε αυτόχθονες πληθυσμούς. Προκειμένου να αποδειχθεί ότι το ρεπορτάζ ήταν πέρα για πέρα αληθινό, το BBC οργάνωσε συναντήσεις μεταξύ τεσσάρων πωλητών και ενός νομικού υπαλλήλου του που παρουσιάστηκε ως δικηγόρος ο οποίος ισχυρίστηκε ότι εκπροσωπεί πλούσιους επενδυτές.

Το καταγεγραμμένο ρεπορτάζ αποκάλυψε ότι ένα από αυτά τα «αρπακτικά γης», όπως τα αποκαλούν οι αυτόχθονες, προσπάθησε να πουλήσει στους δημοσιογράφους ένα οικόπεδο μέσα στην προστατευόμενη περιοχή Uru Eu Wau Wau έναντι 18.000 ευρώ σε τοπικό νόμισμα. Αντιδρώντας στην έρευνα του BBC, το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Βραζιλίας διέταξε ενδελεχή έρευνα για την πώληση προστατευόμενων περιοχών του Αμαζονίου μέσω Facebook.

Θλιβερή εικόνα αποψιλωμένου δάσους στον Αμαζόνιο. Εκτάσεις επιφάνειας έως 1.000 γήπεδα ποδοσφαίρου διατίθενται προς πώληση στις διαφημίσεις γης του Facebook

Οπως τονίζει το ρεπορτάζ, παρά τις εκκλήσεις των ιθαγενών ηγετών να γίνουν περισσότερα για τη σωτηρία του παρθένου δάσους, το Facebook δήλωσε μεν «έτοιμο να συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές», αλλά δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει το παράνομο εμπόριο.

Το BBC υπογραμμίζει ότι η ανακοίνωση έρχεται σε μια εποχή που ο κολοσσός των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης δέχεται αυξανόμενη πίεση από νομοθέτες των ΗΠΑ, μετά από κάποιες διαρροές-βόμβες για το ότι στην εταιρεία το κέρδος είναι πάνω από την ηθική, που έκανε το πρώην στέλεχος του Facebook Φράνσις Χάουγκεν.

Επιπροσθέτως πριν από λίγες ημέρες το Facebook επικρίθηκε σκληρά όταν κατέρρευσε ολόκληρη η πλατφόρμα για πέντε ώρες παγκοσμίως, ενώ το Instagram και το WhatsApp, τα οποία αμφότερα δύο ανήκουν στο Facebook, ήταν επίσης εκτός σύνδεσης στο ίδιο διάστημα.

Αναφορικά με το νέο σύστημα που θα εντοπίζει τις παράνομες πωλήσεις και διαφημίσεις και θα «πιάνει» εγκληματίες πωλητές, το Facebook ανακοινώνει ότι χρησιμοποιεί μια βάση δεδομένων που διαχειρίζεται το Unep World Conservation Monitoring Center.

Πάντως, στην έρευνά του, το BBC αναφέρει ότι εντόπισε ορισμένες διαφημίσεις με δορυφορικές εικόνες και συντεταγμένες με GPS, αλλά δεν είχαν όλες το απαιτούμενο επίπεδο πληροφοριών, με το Facebook να διευκρινίζει ότι δεν σκοπεύει να απαιτήσει από τους πωλητές να δημοσιεύουν την ακριβή τοποθεσία της διαφημισμένης γης. Επιπλέον, το δημοσίευμα τονίζει ότι η εταιρεία τεχνολογίας δεν θα επιβεβαιώσει εάν θα συνεργάζεται με την αντίστοιχη κυβέρνηση κάθε περιοχής για την ενίσχυση της απαγόρευσης.

Και όλα αυτά ενώ η παγκόσμια σύνοδος κορυφής για το κλίμα COP26 στη Γλασκόβη τον επόμενο μήνα θεωρείται κρίσιμη για να τεθεί υπό έλεγχο η κλιματική αλλαγή. Ενα καίριο ζήτημα της διάσκεψης συνιστά η προστασία του Αμαζονίου και το γεγονός ότι περίπου το 60% του τροπικού δάσους βρίσκεται στη Βραζιλία όπου τα ποσοστά αποψίλωσης είναι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών.

Και, τι παράξενο! Η βάση δεδομένων της δημόσιας δασικής διοίκησης της Βραζιλίας του Μπολσονάρο, η οποία θα αποτελούσε βασικό εργαλείο για κάθε προσπάθεια ελέγχου των παράνομων πωλήσεων στο διαδίκτυο, δεν χρησιμοποιείται. Πάντως, περιβαλλοντικοί ακτιβιστές στη Βραζιλία εκτιμούν την ανακοίνωση του Facebook ως έστω μια μικρή νίκη ενάντια στη μαζική αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο, η οποία ενισχύεται και από τις αρκετές προσπάθειες του Κογκρέσου να αποδυναμώσει τους νόμους προστασίας του.

Ετσι, με αυτό τον άνισο αγώνα, 30 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 350 φυλών ιθαγενών και εθνοτικών ομάδων, που ζουν στον Αμαζόνιο και εξαρτώνται από τη φύση για την τροφή τους, την ένδυση και τα παραδοσιακά φάρμακα, κινδυνεύουν κάθε μέρα και περισσότερο. Ακόμη και από το διαδίκτυο!

Μαγικοί επίγειοι παράδεισοι όπως αυτός κινδυνεύουν να καταστραφούν από τις παράνομες πωλήσεις περιοχών του παρθένου δάσους μέσω Facebook

Θλιβερή εικόνα αποψιλωμένου δάσους στον Αμαζόνιο. Εκτάσεις επιφάνειας έως 1.000 γήπεδα ποδοσφαίρου διατίθενται προς πώληση στις διαφημίσεις γης του Facebook

από efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.