Γρίφος η στάση των Γερμανών



 Γράφει ο Μπάμπης Αγρολάμπος

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών στις 13 Δεκεμβρίου θα συζητηθεί το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και θα φανούν τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας γερμανικής κυβέρνησης • Την ίδια ώρα η Αγκυρα αναζητεί στηρίγματα, αλλά δεν εγκαταλείπει την επιθετική ρητορική.

Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας γερμανικής κυβέρνησης υπό τον Ο. Σολτς για την πολιτική της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας αναμένει τις επόμενες εβδομάδες η Αθήνα, στην τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 13 Δεκεμβρίου και στις 16-17 του μήνα στο Συμβούλιο Κορυφής. Η ατζέντα και των δύο συνεδριάσεων περιλαμβάνει το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και τη νέα λίστα επιλογών που θα υποβάλει η Επιτροπή με τον εκπρόσωπο Εξωτερικών Ζ. Μπορέλ.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών της Ε.Ε. ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε για τις νέες παράνομες ενέργειες της Αγκυρας και του Ε. Τατάρ στην περιοχή των Βαρωσίων και ζήτησε τη διεύρυνση του καταλόγου κυρώσεων. Ο νέος κατάλογος που συζητείται σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες θα παρουσιαστεί από τον Ζ. Μπορέλ στο Συμβούλιο Εξωτερικών της Ε.Ε. όπου η Γερμανία θα εκπροσωπηθεί από την Α. Μπέρμποκ, εφόσον οι κομματικές διαδικασίες έγκρισης του κυβερνητικού συνασπισμού κυλήσουν ομαλά και η νέα κυβέρνηση αναλάβει καθήκοντα την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Πέρα από το θέμα των Βαρωσίων η Τουρκία θα απασχολήσει το Συμβούλιο Εξωτερικών και για τη στάση της στα ανοιχτά περιφερειακά ζητήματα (Λιβύη, Συρία κ.ά.) και για το μεταναστευτικό.

Ο κατάλογος επιλογών της Ε.Ε. για την Τουρκία θα έχει και πάλι διττό χαρακτήρα, από τη μία θετικά μέτρα και από την άλλη την απειλή περιοριστικών μέτρων, που μένει να αποδειχθεί εάν θα είναι ισχυρά για την αποτροπή νέων προκλήσεων. Η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης ενδέχεται να επιδράσει κατευναστικά, εάν η νέα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ζητήσει πίστωση χρόνου, κάτι που αναμένεται να γίνει από την πλευρά της Ισπανίας και της Ουγγαρίας, ενώ ερωτηματικό συνοδεύει τη στάση της Ιταλίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η Λευκωσία, όπως δήλωσε ο Ν. Χριστοδουλίδης, θα επιμείνει στη θέση της με την οποία έχουν συνταχθεί Ελλάδα, Γαλλία, Αυστρία και άλλες χώρες. Τα πρώτα δείγματα της στάσης που θα τηρήσει η Α. Μπέρμποκ δήλωσε ότι περιμένει ο Ν. Δένδιας, σημειώνοντας ότι «στην αντιπολίτευση είχε απόλυτα ορθές και κατανοητές θέσεις, από εκεί και πέρα, βεβαίως, μένει να δούμε πώς θα τοποθετηθεί τώρα υπό τη νέα της ιδιότητα».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση Ερντογάν, αν και αναζητεί στηρίγματα για να ισορροπήσει την κατάσταση της οικονομίας, όπως με τη συμφωνία που σύναψε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για επενδύσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων, δημοσίως δεν δείχνει διατεθειμένη να εγκαταλείψει την επιθετική ρητορική της. Μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό την προεδρία του Τ. Ερντογάν, η οικονομική κρίση εξετάστηκε υπό το πρίσμα «των προκλήσεων και απειλών που μπορεί να αντιμετωπίσει η Τουρκία στην πορεία της οικονομικής της πολιτικής», ενώ ως προς τα εξωτερικά θέματα γίνεται νέα αναφορά κατά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «τονίστηκε ότι η επιμονή της Ελλάδας να μην εκπληρώνει τις απαιτήσεις των σχέσεων καλής γειτονίας με επιθετική ρητορική και ενέργειες και η συνέχιση της στάσης της να παραβιάζει τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες, θα επηρεάσουν αρνητικά τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή μας». Αναφέρεται επίσης ότι «οι δυνάμεις που ενθάρρυναν την Ελλάδα να κάνει περαιτέρω βήματα, υποστηρίζοντας τη στάση της ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, κλήθηκαν να εγκαταλείψουν αυτές τις προσεγγίσεις».

από efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.