Το “αριστερό” παραμάγαζο του Ερντογάν τσουβαλιάζει Αμερικανούς ναύτες



 Γράφει ο Γιώργος Λυκοκάπης

Θύματα άγριου προπηλακισμού έπεσαν Αμερικανοί στρατιώτες στην Τουρκία, από μέλη της αυτοαποκαλούμενης αριστερής-εθνικιστικής οργάνωσης “Ένωση Νεολαίας Τουρκίας”, που διαδήλωνε κατά της παρουσίας του αμερικανικού πλοίου “USS Mount Whitney”. Η οργάνωση είναι προσκείμενη στο κόμμα “Πατρίδα”, αρχηγός του οποίου είναι μία μυθιστορηματική φιγούρα της τουρκικής Αριστεράς, ο Ντογού Περιντσέκ, που σήμερα αποτελεί σύμμαχο του καθεστώτος Ερντογάν.

Μόλις οι Τούρκοι “αριστεροί εθνικιστές” εντόπισαν μέλη του πληρώματος, τους περικύκλωσαν και τους πέρασαν… τσουβάλια στα κεφάλια τους, μία αναφορά στην “προσβολή” των Αμερικανών στον πόλεμο του Ιράκ το 2003, όταν οι Αμερικανοί με τους Κούρδους πεσμεργκά είχαν “τσουβαλιάσει” 11 Τούρκους στρατιώτες και έναν αξιωματικό, τους οποίους είχαν συλλάβει στο βόρειο Ιράκ. Υπενθυμίζουμε πως τότε ο Ερντογάν είχε αρνηθεί να δώσει την βάση του Ιντσιρλίκ στους Αμερικανούς, αρνούμενος να υποστηρίξει την εισβολή στο Ιράκ.

«Δεν μπορούν να έρχονται με τις ματωμένες μπότες τους για να μολύνουν την πατρίδα μας. Οι Αμερικανοί στρατιώτες είναι ο δολοφόνοι εκατομμυρίων μουσουλμάνων και είναι ο κύριος υποστηρικτής των τρομοκρατών που πυροβολούν τους Τούρκους στρατιώτες» ανέφερε σε ανάρτηση της στο Twitter η οργάνωση. Ως “τρομοκράτες” εννοούν τους Κούρδους του YPG, τους οποίους υποστηρίζουν και εξοπλίζουν οι Αμερικανοί στην Συρία, γεγονός που αποτελεί μία από τις αιτίες της όξυνσης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Η οργάνωση έχει την γνώριμη ρητορική της τουρκικής “εθνικιστικής-Αριστεράς”, ενός ιδιότυπου ιδεολογικού ρεύματος στην γείτονα, του οποίου επιφανέστερος εκφραστής υπήρξε ο πρωθυπουργός της εισβολής του “Αττίλα” Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο οποίος καλούσε σε έναν “κεμαλικό δρόμο προς τον σοσιαλισμό”! Σημερινός εκφραστής αυτού του ρεύματος (με τον ευρασιανισμό να αντικαθιστά βέβαια τον σοσιαλισμό) είναι ο Περιντσέκ, ο οποίος ασκεί μεγάλη επιρροή στο καθεστώς Ερντογάν, παρόλο που το κόμμα του δεν ξεπέρασε το 1% στις τελευταίες εκλογές.

Από τον Μάο στον Ερντογάν

Η διαδρομή του Περιντσέκ θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο κατασκοπευτικού θρίλερ: από θαυμαστής του Μάο Τσε Τουνγκ και συνοδοιπόρος του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, κατέληξε να στρατολογηθεί από το κεμαλικό βαθύ κράτος και να φυλακιστεί το 2008 από την κυβέρνηση Ερντογάν για την υπόθεση “Εργκένεγκον”. Όμως, τόσο ο Περιντσέκ όσο και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες κεμαλιστές για τις υποθέσεις “Βαριοπούλα” και “Εργκένεγκον”, λίγα χρόνια μετά αποφυλακίστηκαν, το 2014.

Πλέον, ο νέος εχθρός του καθεστώτος Ερντογάν ήταν ένας πρώην σύμμαχος του Τούρκου προέδρου, ο ιμάμης Γκιουλέν, σε “σκευωρία” του οποίου αποδόθηκαν οι παλιές διώξεις των κεμαλιστών, δια στόματος του ίδιου του Ερντογάν! Ήταν αυτοί που έσπευσαν να συνταχθούν πίσω από τον Τούρκο πρόεδρο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος (που ο Ερντογάν απέδωσε στον Γκιουλέν και τους Αμερικανούς), ασχέτως αν μερικά χρόνια πριν τους είχε κυνηγήσει!

Από τότε το καθεστώς Ερντογάν έκανε πραγματικότητα την “τουρκοϊσλαμική σύνθεση” του στρατηγού Κενάν Εβρέν, την συμμαχία ισλαμιστών, Γκρίζων Λύκων και κεμαλικού βαθέους κράτους, χαρακτηριστική φιγούρα του οποίου είναι ο Περιντσέκ. Αν και ο έτερος σύμμαχος του Ερντογάν, ο ηγέτης των φασιστών Γκρίζων Λύκων, εξαπολύει πυρά και κατά της Μόσχας, ο Περιντσέκ επιτίθεται αποκλειστικά στους Αμερικανούς. Μάλιστα ζητά κατά καιρούς το κλείσιμο της βάσης του Ιντσιρλίκ, αίτημα που επανέλαβε και μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την κυβέρνηση Μπάιντεν, για την οποία ο Ερντογάν είχε κρατήσει, ασυνήθιστα, χαμηλούς τόνους.

Ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει πως οι Αμερικανοί εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση κλεισίματος του Ιντσιρλίκ (οι οποίες συμπεριλαμβάνουν και την χώρα μας). Όπως δείχνουν τα παζάρια που αποπειράθηκε με το τουρκικό αίτημα για τα F-16 στην συνάντηση του με τον Μπάιντεν στους G-20, ο Ερντογάν φροντίζει να βάζει όρια στην αντιπαράθεση του με τις ΗΠΑ, παρά τα πολλά “παράπονα” που έχει από τους Αμερικανούς.

Ο ευρασιανιστής Περιντσέκ

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι ο Περιντσέκ λειτουργεί απλά ως ο “κακός μπάτσος” του καθεστώτος. Αντιθέτως, πολλοί στην Τουρκία τον αποκαλούν “σκιώδη υπουργό Άμυνας”. Ήταν ο πολιτικός με τον οποίο επέλεξε να συναντηθεί πρώτα ο νέος Κινέζος πρέσβης το 2020. Μάλιστα, φαίνεται πως ήταν ο Περιντσέκ που εισηγήθηκε να εγκαταλείψει ο Ερντογάν τους μουσουλμάνους Ουιγούρους, τους οποίους παρομοιάζει με τους «τρομοκράτες του PKK», όπως και τελικώς έγινε.

Ήταν ο Περιντσέκ, ο οποίος λόγω του κομμουνιστικού του παρελθόντος είχε δεσμούς με την Μόσχα και το Πεκίνο και είχε μεσολαβήσει προκειμένου να αποκαταστήσει ο Ερντογάν τις σχέσεις του με τον Πούτιν. Σχέσεις, που είχαν πάρει πολεμική τροπή μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στην Συρία, από φιλότουρκους αντάρτες. Σημείο καμπής για την στροφή του Ερντογάν προς την Ρωσία, ήταν φυσικά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, το οποίο η Μόσχα είχε εξαρχής καταδικάσει, σε αντίθεση με την Ουάσιγκτον.

Ο Περιντσέκ είναι ο πιο διαπρεπής εκπρόσωπος του αντιδυτικού ρεύματος του ευρασιανισμού, που θέλει την συμμαχία της Τουρκίας με την Ρωσία και την Κίνα και την συνολική ρήξη με την Δύση. Είναι προσωπικός φίλος του Ρώσου θεωρητικού του συγκεκριμένου ρεύματος, του υπερεθνικιστή φιλοσόφου Αλεξάντερ Ντούγκιν. Στον ευρασιανισμό ομνύουν αρκετοί κεμαλιστές του βαθέους κράτους, ακόμα και αξιωματικοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Πολλοί από αυτούς ήταν πίσω από την “ανταρσία των ναυάρχων”, που προέκυψε έπειτα από τις απειλές Ερντογάν πως θα αναθεωρήσει την Συνθήκη του Μοντρέ. Τελικώς το επεισόδιο αυτό δεν έφερε την συνολική ρήξη του Ερντογάν με τους ευρασιανιστές, όπως αναμένονταν. Αντιθέτως, με τον Ερντογάν να μην κάνει πίσω στο ζήτημα των πυραύλων S-400 και να απειλεί πως θα αγοράσει νέα ρωσικά οπλικά συστήματα, ο Περιντσέκ του είναι πιο απαραίτητος από ποτέ.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.