Φυσικό αέριο: Γιατί Ρωσία έχει το πάνω χέρι μετά «έκρηξη» τιμών



«Θερμός» ενεργειακά χειμώνας καθώς η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται να σώσει την Ευρώπη από το κρύο, όπως μεταδίδουν ΜΜΕ

 Η Ρωσία έχει το πάνω χέρι μετά την αλματώδη αύξηση στις τιμές στο φυσικό αέριο. Αναλυτές και ρωσικά μέσα ενημέρωσης επανέρχονται στο θέμα του αγωγού «NordStream II», αλλά και στο γενικότερο κλίμα που επικρατεί στις αγορές, καθώς αυτός ο χειμώνας θα είναι ενεργειακά και γεωπολιτικά θερμός.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο τίτλος «η GazProm δεν ενδιαφέρεται να σώσει την Ευρώπη από το κρύο» ήταν του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Ria Novosti, εξηγώντας ότι η Gaz Prom έχει τα δικά της συμφέροντα, όπως και η Ρωσία. Πρώτα από όλα είναι οικονομικές οι συμφωνίες που έχουν γίνει πρέπει να τηρηθούν.

Τι λένε οι αναλυτές

Αναλυτές από την Ουκρανία, όπως ο Αλεξάντερ Πουχρινέκνο, δηλώνει ότι παρά την αποχώρηση της Μέρκελ από την πολιτική σκηνή στη Γερμανία, όποιος κι αν δηλώνει κάτι προεκλογικά θα είναι υποχρεωμένος να λάβει υπόψιν πρώτα τα συμφέροντα των γερμανικών επιχειρήσεων τα οποία επέβαλαν ως τώρα τη σταθερή στάση της Γερμανίας υπέρ του αγωγού που άντεξε ακόμη και τις αμερικανικές πιέσεις. Το αντίθετο συνέβη, όπως σημείωσε ο Θανάσης Αυγερινός, καθώς οι αμερικανικές πιέσεις υποχώρησαν αναγκαστικά μπροστά στο τείχος που ύψωσε η Γερμανία.

Δεύτερος συγκυριακός λόγος που φέρνει την Gaz Prom να έχει το πάνω χέρι στην υπόθεση είναι το γεγονός ότι της απρόβλεπτες εκτόξευσης της τιμής του φυσικού αερίου στην ελεύθερη αγορά λόγω της απότομης αύξησης της ζήτησης προς το τέλος της πανδημίας, αλλά και τον ψυχρό καιρό που ήδη έχουμε και θα έχουμε και τον χειμώνα.


Η τιμή του φυσικού αερίου έχει οδηγηθεί σε δυσθεώρητα ύψη 800 δολαρίων ανά τόνο από 200 έως 300 που πληρώνουν οι χώρες που έχουν συμβόλαια με την GazProm. Σημειώνεται ότι προ ημερών ο ίδιος ο Πούτιν ειρωνεύτηκε τους γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες λέγοντας ότι εκείνοι επέμειναν να διαπραγματευτεί ελεύθερα η τιμή αντί τη φιξαρισμένης που πρότεινε η GazProm.

από iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.