ΔΕΗ: Δώρο στα συμφέροντα
Γράφει ο Παύλος Δερμενάκης
Αιφνιδιαστικά ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά την Πέμπτη 23/9/2021 η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά 750 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος. Ταυτόχρονα άρχισε να ξετυλίγεται το γαϊτανάκι της αποκρατικοποίησης με στόχο η συμμετοχή του δημοσίου να περιοριστεί σε καταστατική μειοψηφία και να παραδοθεί έτσι η ΔΕΗ στους ιδιώτες.
Η ηλεκτρική ενέργεια υπόσχεται κέρδη
Τα δύο τελευταία χρόνια διαμορφώνεται ένα πλαίσιο για σημαντική αύξηση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας σε βάρος άλλων πηγών που θεωρούνται ρυπογόνοι (ορυκτά καύσιμα). Παράλληλα, και η ίδια η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας επικεντρώνεται στις ονομαζόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Αφήνουμε εκτός συζήτησης ότι αυτές οι λύσεις (ΑΠΕ) στις περισσότερες των περιπτώσεων, όπως γίνονται, δεν είναι «πράσινες» αλλά αντίθετα πολλαπλά ρυπογόνες. Όλη αυτή η στροφή στην «πράσινη ενέργεια» δεν γίνεται γιατί οι πολιτικοί διαχειριστές της παγκοσμιοποίησης απέκτησαν ξαφνικά οικολογικές ευαισθησίες αλλά γιατί διαπίστωσαν ότι από τις συγκεκριμένες δραστηριότητες μπορούν να αποκομίσουν τα μεγάλα συμφέροντα που εξυπηρετούν νέα, τεράστια κέρδη. Συνολικά οι εξελίξεις στην παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσουν χώρο για σημαντική κερδοφορία του κεφαλαίου με κύριο παράγοντα τροφοδοσίας αυτής της κερδοφορίας τη λαϊκή κατανάλωση.
Το σκηνικό για τις παραπάνω εξελίξεις έχει στηθεί παγκόσμια. Σε επίπεδο ΕΕ έχουμε την ονομαζόμενη «πράσινη ανάπτυξη» με τις χρηματοδοτήσεις του ταμείου ανάκαμψης. Μια «πράσινη ανάπτυξη» κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της βιομηχανικής Γερμανίας και των δορυφόρων της (Γερμανική Ευρώπη) σε βάρος των «νότιων χωρών» που θα αγοράσουν, με τη χρηματοδότηση της ΕΕ, τα ηλιακά πάνελ και τις ανεμογεννήτριες από τους «βόρειους» για να τα εγκαταστήσουν στο «νότο» και θα λογαριάζουν ότι πήραν επιδοτήσεις και συνεπώς είναι ευνοημένοι.
Για την Ελλάδα μπορεί η μερίδα του λέοντος από τις χρηματοδοτήσεις του ταμείου ανάκαμψης να πηγαίνει στους «βόρειους» ως προμηθευτές του εξοπλισμού των «επενδύσεων» όμως το εγχώριο πολιτικό σύστημα σε συνεργασία με την ντόπια ολιγαρχία πρέπει να βρίσκει λύσεις και για τα ελληνικά χοντρά πορτοφόλια. Ζητούμενο να συμμετέχουν στο χορό της διανομής των επιδοτήσεων αλλά και της κερδοφορίας. Έτσι κυβέρνηση και ολιγαρχία έχουν στραμμένη την προσοχή τους όλη αυτή την περίοδο στην ηλεκτρική ενέργεια. Το μαρτυρούν οι διάφορες κυβερνητικές εξαγγελίες και πολιτικές καθώς και οι ανακατατάξεις στον επιχειρηματικό τομέα που ασχολείται με την ηλεκτρική ενέργεια άμεσα και έμμεσα. Η εσπευσμένη συμμετοχή μεγάλων ονομάτων όπως Μαρινάκης, Μαριάννα Λάτση κ.α. σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με παραγωγή ενέργειας (ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ.α.) και η σημαντική ενίσχυση άλλων ισχυρών παικτών του χώρου όπως οι Βαρδινογιάννης, Μυτιληναίος και Λάτσης (ΕΛΠΕ) δείχνουν ότι για τα επόμενα χρόνια εκεί θα είναι τα κέρδη.
Το παιγνίδι με τα μεγάλα συμφέροντα θα παιχτεί: α) στις εγκαταστάσεις των λεγόμενων ΑΠΕ με τις επιδοτήσεις, β) στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, μετά τη «σαλαμοποίηση» της ΔΕΗ σε ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, γ) στην μείωση του μεριδίου της «δημόσιας» ΔΕΗ στη λιανική κατανάλωση υπέρ των λοιπών ιδιωτών διανομέων, δ) στην τελική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, και ε) στην πλήρης ιδιωτικοποίηση της εμπορίας και των δικτύων του φυσικού αερίου. Όλα τα παραπάνω αποτελούν πολιτικές επιλογές που προέρχονται από το διευθυντήριο της Γερμανικής ΕΕ είτε με τη μορφή της επιβολής (μνημόνια και υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει για εκποίηση της πρώην ενιαίας ΔΕΗ και του φυσικού αερίου) είτε με τη μορφή ευρωπαϊκών πολιτικών όπως τώρα το ταμείο ανάκαμψης.
Επιπλέον όλες οι προαναφερθείσες εξελίξεις πρέπει να εξετάζονται κάτω από την ωμή πλέον πραγματικότητα της ραγδαίας αύξησης του κόστους ενέργειας σε κάθε της μορφή. Κυρίως όμως της ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της απελευθέρωσης των τιμών από την κυβέρνηση και της παγκόσμιας κερδοσκοπίας όσον αφορά το «χρηματιστήριο ρύπων». Σε αυτές τις συνθήκες τα λαϊκά νοικοκυριά είναι τελείως απροστάτευτα και οι όποιες προσωρινού χαρακτήρα κυβερνητικές επιδοτήσεις, για να γίνει κοινωνικά αποδεκτή η αλλαγή πολιτικής τιμολόγησης του ρεύματος, δεν θα λύσουν το πρόβλημα. Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα την επιβάρυνση των αυξήσεων θα την έχουν πλήρως τα νοικοκυριά, οι καταναλωτές. Δηλαδή θα δούμε όλοι το διαθέσιμο εισόδημά μας να μειώνεται καθώς ένα αρκετά μεγαλύτερο, συγκριτικά με το παρελθόν, μέρος του θα πηγαίνει στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτή η μεταφορά εισοδήματος θα αποτελέσει ένα παράγοντα αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου των συγκεκριμένων επιχειρήσεων που στην πορεία θα είναι πλήρως ιδιωτικές και θα αναζητούν όλο και μεγαλύτερα κέρδη.
Το δώρο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ
Πριν δέκα μέρες είχαμε την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ (βλέπετε σχετικό άρθρο στο προηγούμενο φύλλο του Δρόμου) σε εταιρεία Αυστραλιανών συμφερόντων. Είχε προηγηθεί μια μέρα πριν η πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Ιταλική ITALGASS SpA έναντι 733 εκ. ευρώ. Σε συνθήκες κατά 100% σχεδόν ανατίμησης του φυσικού αερίου, όταν διεθνώς μια σειρά εταιρείες του χώρου χρεοκοπούν η κυβέρνηση αντί να φροντίσει για την προστασία των καταναλωτών πουλά την εταιρεία υποδομών φυσικού αερίου στην οποία εκτός των άλλων ανήκει κατά 100% το δίκτυο στην Αττική και 49% στη Θεσσαλονίκη. Και ο χορός των ιδιωτικοποιήσεων – εκποιήσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη καλά κρατεί. Τώρα πήρε σειρά η ΔΕΗ. Θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα που προαναφέραμε για να μην μείνει τίποτε στον δημόσιο έλεγχο. Για να γίνουν μέσα πολλαπλής κερδοσκοπίας του κεφαλαίου.
Η αναγγελθείσα αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ λύνει δύο θέματα υποχρεώσεων για την κυβέρνηση προς τους δανειστές θεσμικά (διαχρονικές συμφωνίες μνημονίων από όλες τις κυβερνήσεις) και το κεφάλαιο πολιτικά – ιδεολογικά. Τις επενδύσεις στην «πράσινη» ενέργεια και την ιδιωτικοποίηση. Κοινώς «μ΄ ένα σμπάρο δυό τρυγόνια».
Το δημόσιο συμμετέχει στη ΔΕΗ (στοιχεία 31.12.2020) με το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) 34,12%, το ΤΑΙΠΕΔ 17% και τον e-ΕΦΚΑ 3,93%. Το υπόλοιπο 44,95% είναι στους ιδιώτες. Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί προβλέπουν τη μη συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ στην αύξηση κεφαλαίου, τη συμμετοχή της ΕΕΣΥΠ και άγνωστο τι θα κάνει ο e-ΕΦΚΑ. Υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι στηρίζουν την αύξηση κεφαλαίου (!!!) αλλά «θα εξετάσουν τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority) με απώτερο στόχο να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ». Πρακτικά το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ που ελέγχουν σήμερα το 51% θα περιοριστούν στο 33-34%. Έτσι θα περάσει η ΔΕΗ στον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα και για μία ακόμα φορά το δημόσιο, δηλαδή όλοι εμείς θα χάσουμε χρήματα λόγω αυτών των χειρισμών κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όπως έχει γίνει στο παρελθόν με το ΤΧΣ που χάθηκαν δισεκατομμύρια. Δηλαδή για μία ακόμα ο ελληνικός λαός από το υστέρημά του θα χρηματοδοτήσει την κερδοσκοπία και την κερδοφορία των ολίγων και εκλεκτών, εντός και εκτός Ελλάδος, που θα τρέξουν σαν τα κοράκια.
Η πολιτική αυτή δεν είναι καινούργια. Δεν αφορά μόνο τη ΝΔ και το σημερινό πρωθυπουργό. Είναι έργο που εκτελείται διαχρονικά από το πολιτικό σύστημα. Ξεκίνησε από την εποχή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Οργανώθηκε και έγινε επίσημη πολιτική του κράτους επί Σημίτη. Υπηρετήθηκε πιστά από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις και σήμερα υλοποιείται από τον νεότερο Μητσοτάκη. Να σημειώσουμε εδώ, επειδή για μία ακόμα φορά ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για το ξεπούλημα της ΔΕΗ ότι α) αποδέχθηκαν στο 3ο μνημόνιο τη συρρίκνωση πελατειακά της ΔΕΗ. Στο πλαίσιο αυτής της σταδιακής συρρίκνωσης η ΔΕΗ για το 2020 είχε απώλεια μεριδίου αγοράς 5%, β) με εντολή των δανειστών δημιούργησαν το Υπερταμείο και έδωσαν «ενέχυρο» τα υπάρχοντά του στους δανειστές, γ) με την πολιτική που εφάρμοσαν απαξίωσαν οικονομικά πλήρως τη ΔΕΗ, χωρίς να λύσουν τα προβλήματα υπερχρέωσης των λαϊκών νοικοκυριών μέσω των οφειλών για το ρεύμα, και δ) πούλησαν το 24% του ΑΔΜΗΕ (δίκτυο μεταφοράς ενέργειας υψηλής τάσης) σε εταιρεία Κινεζικών συμφερόντων.
Με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, μετά και από εκείνη του ΔΕΔΔΗΕ, η Ελλάδα χάνει μία επιχείρηση στρατηγικού χαρακτήρα για την ανάπτυξη. Η ΔΕΗ παραδίνεται για κερδοσκοπία στα ιδιωτικά συμφέροντα και τα χειρότερα για τους καταναλωτές, τα λαϊκά νοικοκυριά έπονται με την τιμολόγηση με κριτήριο την κερδοφορία του ιδιώτη.
από edromos
Δεν υπάρχουν σχόλια: