Τουρκικές προκλήσεις μετά το “ήσυχο καλοκαίρι”
Γράφει ο Βαγγέλης Σαρακινός
Το “ήσυχο καλοκαίρι” φαίνεται ότι έληξε για τον Ερντογάν σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, καθώς ξανάρχισαν οι τουρκικές προκλήσεις και μαζί με αυτές και μια εκστρατεία προπαγάνδας για να τις δικαιολογήσει. Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν μάλιστα οι επιθετικές τουρκικές κινήσεις, αλλά και τα δημοσιεύματα και οι δηλώσεις αξιωματούχων που στοχοποιούν την Ελλάδα.
Έτσι, μετά την αποστολή του ερευνητικού σκάφους Yunus στο Καστελόριζο και τις προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν στα πανηγύρια για τα 100 χρόνια από τη Μάχη στον Σαγγάριο, σήμερα ο εμπνευστής της “Γαλάζιας Πατρίδας” ανακάλυψε και “σχέδιο εισβολής” της Ελλάδας στη Δυτική Τουρκία με την συνδρομή Γκιουλενιστών. Είχαν προηγηθεί μάλιστα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο που ενέπλεκαν σε τουλάχιστον …περίεργες ιστορίες τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Χθες Τρίτη, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Yunus, εντοπίστηκε νότια της Λέσβου, εν πλω προς το Καστελόριζο, όπου με παράνομη Navtex η Τουρκία έχει δεσμεύσει περιοχή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν σε ένα κρεσέντο επιθετικότητας προς την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, πανηγύριζε τα 100 χρόνια από τη μάχη στον Σαγγάριο ποταμό.
Τουρκικές προκλήσεις
Μέσα από μια σειρά ιστορικά άλματα, έμπλεξε τον Σαγκάριο με την καταστροφή της Σμύρνης, αλλά και με τη μάχη του Ματζικέρτ και την άλωση της κωνσταντινούπολης για να υποστηρίξει ότι η «ένδοξη τουρκική ιστορία αγκαλιάζει από τη μια μεριά τις πύλες της Βιέννης και από την άλλη την Ερυθρά Θάλασσα». Στο ενδιάμεσο κατηγόρησε την Ελλάδα ότι είχε επιδοθεί τότε σε …σφαγές, πριν επαναλάβει ότι «οι Τούρκοι πέταξαν τελικά τον εχθρό στη θάλασσα», προσπερνώντας το αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός ότι στη Σμύρνη οι νεότουρκοι κατέσφαξαν αμάχους.
Σε μια προσπάθεια προφανώς να δικαιολογηθούν οι νέες προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις του Ερντογάν, ο απόστρατος ναύαρχος και πρώην αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ, Τζιχάντ Γιαϊτζί, στο πλαίσιο της γνωστής τακτικής της Άγκυρας να αντιστρέφει πλήρως την πραγματικότητα, κατηγορεί την Ελλάδα ότι είχε “σχέδιο εισβολής” στη Δυτική Τουρκία, με την βοήθεια των Γκιουλενιστών, αν τελικά πετύχαινε το πραξικόπημα του 2016.
Αν και αποπεμφθείς από τον Ακάρ, μετά από ένα σκάνδαλο σχετικά με προμήθειες του τουρκικού ναυτικού, ο εμπνευστής της “Γαλάζιας Πατρίδας” και του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, φαίνεται ότι εξακολουθεί να παρέχει τις “καλές υπηρεσίες” του στον “σουλτάνο. Έτσι, σύμφωνα με τα tourkikanea, έκανε τις παραπάνω δηλώσεις κατά της Ελλάδας, λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε η αποστολή του Yunus και ο Ερντογάν είχε επιδόθεί σε άλλο ένα επιθετικό ντελίριο κατά της Ελλάδας.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ulusal Kanal, ο Γιαϊτζί επανέλαβε την γνωστή θεωρία του για τα 23 νησιά στο Αιγαίο, που αποδόθηκαν στην Ελλάδα με τον όρο να είναι αποστρατικοποιημένα, για να υποστηρίξει ότι εξοπλίζοντάς τα η Ελλάδα κατάργησε μόνη της αυτόν τον όρο παράδοσης της κυριαρχίας της. Ο ίδιος επανέλαβε και τον γνωστό τουρκικό ισχυρισμό, ότι δεν υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι το μόνο που υπάρχει είναι «οι απαιτήσεις της Ελλάδας».
Το πιο “κουφό” όλων όσων είπε είναι βέβαια αυτά για το “σχέδιο εισβολής”. «Στις 15 Ιουλίου του 2016 (ημέρα του πραξικοπήματος), αυτοί (οι Έλληνες), στο πλαίσιο της Μεγάλης Ιδέας, μαζί με τα μέλη της FETO, θα έκαναν κανονική εισβολή στη δυτική Τουρκία. Θα έκαναν κανονική εισβολή», τόνισε εμφατικά ο Τζιχάντ Γιαϊτζί. Με αυτό επεδίωξε βέβαια με “έναν σμπάρο δυο τριγώνια”, κατηγορώντας από τη μια τους Γκιουλενιστές (FETO) για προδοσία και από την άλλη την Ελλάδα για σχεδιασμό επιθετικής ενέργειας και παραβίασης των συνόρων.
Οι ισχυρισμοί του Τούρκου ναυάρχου δεν ήταν πάντως η μοναδική τουρκική απόπειρα των τελευταίων ημερών για εμπλοκή της Ελλάδας στο κυνήγι που έχει εξαπολύσει ο Ερντογάν, εδώ και πέντε χρόνια, εναντίον των υποστηρικτών του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Γκιουλέν. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει επιτεθεί πολλές φορές στην Ελλάδα για την χορήγηση ασύλου στους οκτώ στρατιωτικούς, ενώ έχει αναφέρει, σε σκληρή γλώσσα και επικαλούμενος ακόμη και δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, ότι η Αθήνα χορήγησε πολιτικό άσυλο σε 2.000 μέλη του FETO, την τριετία 2017-2020.
Το “σκάνδαλο” IFF
Το περίεργο είναι ότι μόλις πριν λίγες ημέρες αναφορά στο θέμα έκανε και η αντιπολιτευτική τουρκική εφημερίδα Sözcü, η οποία επιχείρησε να συνδέσει με έναν ακόμη πιο … περίεργο τρόπο, την Αθήνα με το σκάνδαλο IFF, το οποίο εξακολουθεί να ταλανίσει την Τουρκία.
Κατηγορώντας τα τουρκικά υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών ότι «σιωπούν εδώ και πολύ καιρό», η Sözcü υποστηρίζει ότι «το IFF (Σύστημα Αναγνώρισης Φίλων και Εχθρών) και οι συσκευές νυχτερινής όρασης, οι οποίες αποσυναρμολογήθηκαν από το ελικόπτερο Sikorsky S-70, με τους 8 στρατιωτικούς του FETO που κατέφυγαν στην Ελλάδα, βρίσκονται ακόμη στα χέρια των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών!».
Το ίδιο δημοσίευμα ανέφερε και τον ισχυρισμό ότι η αφαίρεση από το ελικόπτερο εξαρτήματος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αποκαλύφθηκε την επόμενη ημέρα, 17 Ιουλίου του 2016, «όταν οι ελληνικές αρχές παρέδωσαν το ελικόπτερο στις τουρκικές». Κλείνει δε με τη δημοσίευση προσωπικών στοιχείων των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι σημειωτέον καταζητούνται από την Άγκυρα με αμοιβή δέκα εκατομμύρια τουρκικές λίρες ο καθένας.
από slpress
Δεν υπάρχουν σχόλια: