“Αφεντικό” η Τουρκία στο Κιργιστάν-Συνεχίζει το νέο-οθωμανικό σχέδιο στην Κεντρική Ασία



 Η Άγκυρα υπαγορεύει τους όρους συνεργασίας με το Μπισκέκ-Οικονομική βοήθεια και εμπορικό άνοιγμα με αντάλλαγμα «Γκιουλενιστές»

Η Τουρκία θέλει να αναπτύξει τη μεταλλευτική βιομηχανία στο Κιργιζιστάν. Ο στόχος είναι να υποστηριχθεί η παραγωγή ενέργειας, ο τουρισμός, η υγεία και η εκπαίδευση στη χώρα της Κεντρικής Ασίας, αυξάνοντας το διμερές εμπόριο έως και ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Ξεκινώντας από το Μπισκέκ, η Άγκυρα συνεχίζει το νέο-οθωμανικό σχέδιο ενοποίησης στην Κεντρική Ασία.

Σε αντάλλαγμα, οι Τούρκοι αναμένουν συγκεκριμένη βοήθεια στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Αυτό σημαίνει πίεση στους «Γκιουλενιστές» που εξακολουθούν να υπάρχουν στην Κιργιζία.

Το Κιργιστάν έχει απελπιστική ανάγκη οικονομικής στήριξης και αναγκάζεται να σκύψει το κεφάλι στον «Σουλτάνο» Ερντογάν. Η Άγκυρα και το Μπισκέκ συζήτησαν σχέδια συνεργασίας στις 10 Σεπτεμβρίου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Κιργιζίας, κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ της Διακυβερνητικής Επιτροπής Τουρκίας-Κιργιζίας για την εμπορική συνεργασία, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Κιργιζίας, Ουλούμπεκ Μαρίποφ και ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.

Σύμφωνα με τον Oktay, ”το σχέδιο δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι μόνο η αρχή: πρέπει να εργαστούμε για να φτάσουμε σε έναν προϋπολογισμό πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων”. Τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών σταμάτησε στα λίγο περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο δολάρια: σε κάθε περίπτωση σημείωσε αύξηση 78% σε σύγκριση με το 2020.

Περίπου 300 τουρκικές εταιρείες εργάζονται στην Κιργιζία, κυρίως στους τομείς των κατασκευών, των μεταφορών και του εμπορίου. ”Το δυναμικό μας πρόγραμμα είναι πολύ πιο φιλόδοξο – πρόσθεσε ο Oktay – και αφορά τον κλωστοϋφαντουργικό τομέα, τη γεωργία, την εφοδιαστική αλυσίδα, την ενέργεια και την ψηφιοποίηση”. Τούρκοι ειδικοί θα κάνουν μια αξιολόγηση για τους υδροηλεκτρικούς στόχους, για την κατασκευή ενός μεγάλου υδροηλεκτρικού σταθμού στον ποταμό Νάρυν στο εγγύς μέλλον.

Οι Τούρκοι είναι επίσης πρόθυμοι να λύσουν τα τελωνειακά προβλήματα του Κιργιζικού λαού, να παρέχουν την τεχνογνωσία για την ανάπτυξη του τουρισμού και πολλά άλλα. Ο Μαρίποφ διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία θεωρείται ένας από τους κύριους εταίρους στο Μπισκέκ. Πρότεινε μια σειρά προοπτικών έργων και τη δημιουργία ενός ειδικού επενδυτικού ταμείου, σύμφωνα με τη βούληση του Προέδρου της Κιργιζίας Sadyr Žaparov.

Οι σχέσεις Τουρκίας-Κιργιζίας βελτιώθηκαν σημαντικά μετά την επίσκεψη του Žaparov στην Άγκυρα πέρυσι, όταν οι δύο κυβερνήσεις υπέγραψαν μνημόνια που θα μπορούσαν τώρα να περάσουν στη φάση εφαρμογής. Αρκεί ο λαός της Κιργιζίας να καταφέρει να ξεφορτωθεί τους Γκιουλενιστές. Ο Andrei Grozin, ειδικός στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών αμφιβάλλει. Σε συνέντευξη στην Nezavisimaja Gazeta , ο Grozin υπογραμμίζει ότι το δίκτυο εκπαιδευτικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων «Sepat», που δημιουργήθηκε από τον Γκιουλέν στις διάφορες δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, εξακολουθεί να είναι ενεργό στην Κιργιζία. Μόνο το Ουζμπεκιστάν και το
Τατζικιστάν τα έκλεισαν αμέσως, αποδεχόμενα τα αιτήματα του Ερντογάν.

Μέχρι τώρα, ο λαός της Κιργιζίας περιορίστηκε στη μετονομασία του σε Sapat. Μέχρι σήμερα παραμένει το κύριο εκπαιδευτικό δίκτυο στη χώρα, το οποίο είχε προκαλέσει “πάγωμα” στις σχέσεις με την Τουρκία, η οποία θεωρεί τρομοκράτες όλους τους μαθητές του Sepat-Sapat. Αμέσως πριν από την επίσκεψη του Žaparov στην Άγκυρα, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν απαγάγει τον διευθυντή του δικτύου Sapat, Orhan Inandi, από το Κιργιστάν, ζητώντας την καταδίκη του ως τρομοκράτη από τον ηγέτη του Μπισκέκ.

”Η Τουρκία αισθάνεται σαν ερωμένη του το Κιργιστάν, χωρίς να αναγνωρίζει πλήρως την κυριαρχία του”, λέει ο Γκρόζιν, σύμφωνα με τον οποίο ο ”καθαρισμός του Κιργιστάν” έχει συμβολική αξία από πολιτιστικής και κοινωνικής άποψης. Ο Μαρίποφ και ο Οκτάι εγκαινίασαν μαζί το σχολικό συγκρότημα ”Maarif” στο Μπισκέκ, το οποίο είναι αφιερωμένο κυρίως στη μελέτη και διάδοση της τουρκικής γλώσσας. Στους φοιτητές παρέχεται η δυνατότητα να τελειώσουν τις σπουδές τους στην Τουρκία. Ένα άλλο πολύ αποτελεσματικό σύμβολο είναι η αρχή της
κατασκευής ενός μεγάλου τζαμιού στην πρωτεύουσα της Κιργιζίας, που χρηματοδοτήθηκε από
τους Τούρκους για περίπου 35 εκατομμύρια δολάρια.

από iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.