Επ’ αόριστον αναβολή των εκλογών στην Αϊτή εν μέσω βαθιάς κρίσης



 Οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές αλλά και το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος που προβλεπόταν να διεξαχθούν μεταξύ του Νοεμβρίου και του Ιανουαρίου στην Αϊτή αναβλήθηκαν επ’ αόριστον, μετά την αποπομπή χθες από την κυβέρνηση των μελών της εφορευτικής επιτροπής, εξέλιξη που βυθίζει τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στην αβεβαιότητα.

Μετά τον διορισμό τους το 2020 από τον τότε πρόεδρο Ζοβενέλ Μοΐζ, ο οποίος δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι του την 7η Ιουλίου από ομάδα ενόπλων, τα εννέα μέλη του μεταβατικού εκλογικού συμβουλίου (CEP) έγιναν επανειλημμένα στόχος σφοδρών επικρίσεων από την αντιπολίτευση και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Αφού ανακοίνωσε πολλά και διάφορα χρονοδιαγράμματα για τη διεξαγωγή των εκλογών κατά τη διάρκεια της χρονιάς, το CEP εντέλει κατέληξε στο ότι ο πρώτος γύρος των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών και το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος θα διεξαγόταν την 7η Νοεμβρίου και ο δεύτερος γύρος την 23η Ιανουαρίου 2022, ταυτόχρονα με τις δημοτικές και τοπικές εκλογές.

Όμως, αφού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα την αποπομπή των μελών CEP με διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί ετοιμάζεται να διορίσει νέα, χωρίς να ξεκαθαρίζει το πότε.

Η δολοφονία του αρχηγού του κράτους μέσα στην επίσημη κατοικία του τον Ιούλιο όξυνε ακόμη πιο πολύ τη θεσμική κρίση στην οποία παραμένει βυθισμένη η Αϊτή εδώ και χρόνια. Ο ίδιος ο Μοΐζ αντιμετώπιζε έντονη αμφισβήτηση, κυρίως διότι δεν οργάνωσε εκλογές αφότου ανέλαβε την εξουσία, τον Φεβρουάριο του 2017.

Αφού δεν διεξήχθη ψηφοφορία έγκαιρα, η Βουλή της Αϊτής δεν έχει πλέον κανένα μέλος από τον Ιανουάριο του 2020 και μόνο δέκα από τους τριάντα γερουσιαστές παραμένουν στις θέσεις τους νόμιμα, αφού η θητεία τους ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2023.

Η απουσία εκλογικού χρονοδιαγράμματος κάνει ακόμη πιο ευάλωτη την πολιτική τάξη, κατακερματισμένη και διχασμένη την ώρα που η Αϊτή αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση και κρίση δημόσιας ασφάλειας ολοένα πιο ευρείας κλίμακας.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, κάπου 3.500 Αϊτινοί απελάθηκαν τις τελευταίες δέκα ημέρες στην πατρίδα τους από τις υπηρεσίες μετανάστευσης των ΗΠΑ.

Οι μαζικές απελάσεις άνευ προηγουμένου από τις ΗΠΑ στην Αϊτή καταγράφηκαν αφού δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, κυρίως Αϊτινοί, κατασκήνωσαν κάτω από γέφυρα στα σύνορα του Μεξικού με την αμερικανική πολιτεία Τέξας.

Εξασθενημένοι, ακόμα φτωχότεροι έπειτα από μήνες περιπλάνησης στην αμερικανική ήπειρο, οι πρόσφυγες βρέθηκαν, έπειτα από αρκετά χρόνια εξορίας για αρκετούς από αυτούς, σε μια χώρα όπου η ανασφάλεια λόγω της δράσης κακοποιών έχει μετατραπεί σε γάγγραινα.

Βαριά οπλισμένες συμμορίες, που ελέγχουν για χρόνια τις φτωχότερες συνοικίες της αϊτινής πρωτεύουσας, επεκτείνουν τη δράση τους στο Πορτ-ο-Πρενς, όπου διέπραξαν τουλάχιστον είκοσι απαγωγές μέσα στις τελευταίες ημέρες.

από ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέσω efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.